Πρόβες πολέμου: Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ απειλεί με «υποχρεωτικά αντίποινα» * Ισραηλινά μαχητικά έσπειραν τον τρόμο σπάζοντας το φράγμα του ήχου πάνω από τον Λίβανο

FILE PHOTO: epa11337673 Hezbollah leader Hassan Nasrallah delivers a speech via a screen during a rally marking the eighth anniversary of the assassination of late Hezbollah Resistance military commander Mustafa Badreddine, in a suburb outside Beirut, Lebanon. EPA, WAEL HAMZEH




Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα ότι η λιβανέζικη φιλοϊρανική οργάνωση και το Ιράν είναι «υποχρεωμένοι να προβούν σε αντίποινα» κατά του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και ενός ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου της Χεζμπολάχ.

Σε ομιλία του ο Χασάν Νασράλα προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ θα απαντήσει «μόνη της ή στο πλαίσιο μιας εναίας απάντησης ολόκληρου του άξονα» της αντίστασης, υπό την ηγεσία της Τεχεράνης και η οποία συγκεντρώνει τους συμμάχους της στην περιοχή.

  • Η απάντηση της Χεζμπολάχ στις ισραηλινές επιθέσεις θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική, συνέχισε ο Νασράλα.

Η ομιλία του μέσω βίντεο έγινε για το μνημόσυνο στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η επίθεση εκείνη έγινε λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, σε μια επιχείρηση που αποδόθηκε στο Ισραήλ από τους εχθρούς του. Το εβραϊκό κράτος δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί την ευθύνη για την δολοφονία Χανίγια.

Επίδειξη ισχύος από το Ισραήλ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου τρεις φορές με χαμηλές πτήσεις τους σήμερα πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό – πτήσεις  που έγιναν μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, δημιουργώντας εκκωφαντικούς υπερηχητικούς κρότους, σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους της λιβανέζικης πρωτεύουσας που έτρεξαν να βρουν χώρους να προφυλαχτούν.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα ισραηλινά μαχητικά ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Οι κρότοι ήταν οι πιο εκκωφαντικοί που έχουν ακουστεί στη Βηρυτό τα τελευταία χρόνια, τόνισαν ορισμένοι.

Πηγή ασφαλείας είπε ότι το ισραηλινό αεροσκάφος πετούσε «σε πολύ χαμηλό ύψος», ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι τα παράθυρα έτριζαν κατά τη διάρκεια της έντονης ηχητικής έκρηξης.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε ανθρώπους που κάθονταν σε μια καφετέρια στη συνοικία Μπαντάρο της πρωτεύουσας να διασκορπίζονται, καθώς ο ήχος αντηχούσε σε ολόκληρη την πόλη.

Οι υπερπτήσεις και οι ηχητικές εκρήξεις έγιναν λίγα λεπτά πριν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα ξεκινήσει μια ομιλία, με την οποία θα άρχιζε το μνημόσυνο -διάρκειας μια εβδομάδας- του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα την περασμένη εβδομάδα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Με την έναρξη της ομιλίας του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι υπερπτήσεις είχαν στόχο να προκαλέσουν όσους συγκεντρώθηκαν για το μνημόσυνο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί σε σχόλιο μέχρι στιγμής για τις πτήσεις αυτές.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βηρυτός, Lebanon 

Ο αντισημίτης δικτάτορας Ερντογάν που αγκαλιάζει τη Χαμάς κι απαγορεύει το Instagram: Νέα σφοδρή επίθεση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ και η «θιγμένη» απάντηση από τον Φιντάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: