FILE PHOTO: Πυροσβεστικό αεροπλάνο επιχειρεί σε φωτιά που καίει δέντρα σε αγροτοδασική έκταση στην δημοτική ενότητα Ασκληπιείου του δήμου Επιδαύρου, στην Αργολίδα, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
«Τέτοια ειρωνεία της μοίρας, την ημέρα λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, στις 11 Αυγούστου, η μυθική πόλη του Μαραθώνα -από όπου ξεκίνησε και τελείωσε η παραδοσιακή διοργάνωση των 42 χιλιομέτρων στο κέντρο της Αθήνας, στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, έπιασε φωτιά.
Και σαν Ολυμπιακό γεγονός, οι φλόγες έσπασαν για άλλη μια φορά ιστορικά ρεκόρ, φτάνοντας σε ύψος πάνω από 22 μέτρα και απειλώντας όλα τα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας».
Η ανταπόκριση της Alexia Kefalas προβάλλεται στην εφημερίδα Le Figaro, με ένα τίτλο που τα λέει όλα: «Πρόκειται για βιβλική καταστροφή, η Αθήνα απειλήθηκε από γιγαντιαία φωτιά».
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
Όπως ήταν αναμενόμενο, η νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα ήταν σύντομη για όλους όσοι βρέθηκαν στην πρωτεύουσα, καθώς στα έντονα και επαναλαμβανόμενα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας, που ζητούσαν από τους ντόπιους «να κατευθυνθούν προς το Ολυμπιακό στάδιο του ΟΑΚΑ, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», προστέθηκαν οι εκκωφαντικές σειρήνες των πυροσβεστών και ο αποπνικτικός αέρας από το σύννεφο της στάχτης που είχε εισβάλει στον αθηναϊκό ουρανό.
Όπως αναφέρεται, κάποιοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξοργίζοντας τις Αρχές. «Το πιο δύσκολο είναι να βλέπεις κάθε εστία να αναζωπυρώνεται λίγες ώρες αργότερα», αναγνωρίζει ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής και τονίζει:
«Καταλαβαίνουμε τι μπορεί να σημαίνει το σπίτι τους, αλλά είμαστε εδώ για να σώσουμε τη ζωή τους. Πρέπει να το καταλάβουν. Η μόνη προτεραιότητα είναι να μείνουν ζωντανοί»
685 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν, υποστηριζόμενοι από 27 ταξιαρχίες δασοφυλάκων και 32 εναέρια οχήματα. Η Αστυνομία και ο Στρατός έφτασαν ως ενίσχυση, αλλά οι φλόγες ήταν πολύ πιο γρήγορες. Σπίτια στην περιοχή της Βαρνάβα καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, οι δρόμοι αποκλείστηκαν γρήγορα από πτώσεις δέντρων, χωρίς να ξεχνάμε την άγρια ζωή αυτών των περιοχών, η οποία επηρεάστηκε έντονα.
Το απόγευμα της Δευτέρας, η Ελλάδα ζήτησε ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, RescEU, και γρήγορα τέσσερις χώρες ανταποκρίθηκαν θετικά. Η Γαλλία έστειλε 180 πυροσβέστες, 55 φορτηγά και ένα ελικόπτερο Super Puma. Όμως, περιμένοντας ξένες ενισχύσεις, η διαπίστωση είναι προφανής: ο φόρος θα είναι βαρύς, σημειώνει η δημοσιογράφος.
Για τον Στέργιο Τσίρκα, δήμαρχο Μαραθώνα, «υπάρχει βιβλική καταστροφή» μπροστά στο απανθρακωμένο τοπίο. Οι συνέπειες αυτής της καταστροφής έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν τους Έλληνες. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προειδοποιεί για την ανάγκη μέγιστης αναπνευστικής προστασίας.
Όσο για την οικολογική καταστροφή, είναι, για άλλη μια φορά, πρωτόγνωρη.
«Η περιοχή της Αθήνας κάθε χρόνο καταστρέφεται περισσότερο. Εάν, με την κλιματική αλλαγή, χάσει τον πράσινο πνεύμονά του, σύντομα θα είναι αδύνατη η διαβίωση εκεί, παρόλο που η πρωτεύουσα φιλοξενεί τον μισό ελληνικό πληθυσμό.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πανίδα και η χλωρίδα αυτών των περιοχών της βορειοανατολικής Αθήνας υφίστανται κακομεταχείριση εδώ και χρόνια.
Όμως, αυτή τη φορά, αυτή η μεγάλη πυρκαγιά έχει τεράστιο αριθμό εστιών, με φλόγες να ξεσπούν συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι πυρκαγιές προκαλούν θανατηφόρο πλήγμα σε αυτές τις περιοχές και στη χώρα, που έχει τρομερή έλλειψη νερού», διαβεβαιώνει ο φυσικός Χρήστος Ζερεφός, ειδικός σε φυσικές καταστροφές και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ήδη από τον Απρίλιο, ξεσπούσαν 40 πυρκαγιές την ημέρα. Οι ειδικοί ανησυχούν και παραμένουν πολύ απαισιόδοξοι για το μέλλον.
ΠΗΓΗ: Le Figaro, Alexia Kefalas – «Il y a là une catastrophe biblique», Athènes sous la menace d’un gigantesque incendie
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE