Πώς ξέφυγε η φωτιά στο Βαρνάβα και έγινε megafire: Οι 5 παράγοντες, η διάσπαση δυνάμεων και το παράδοξο των αναζωπυρώσεων [video]

Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 εικονίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης (Κ), ο οποίος επισκέφθηκε τους πυροσβέστες στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», στην κεντρική πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής/STR




Τα πολύ υψηλά επίπεδα ξηρασίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ανέμους και κυρίως τις μορφολογικές συνθήκες αποτέλεσαν το εκρηκτικό κοκτέιλ που έκανε τη φωτιά στην Αττική να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, «η κατάσταση που διαδραματίζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, κυριαρχεί και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Αμερική, καθώς υπάρχει έντονη ξηρασία, μεγάλες θερμοκρασίες, κλιματική κρίση, άνεμοι και μορφολογία εδάφους – που όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών».




Ειδικότερα, οι λόγοι που έκαναν το μέτωπο της φωτιάς σχεδόν ανεξέλεγκτο σύμφωνα με τον κ. Λέκκα είναι:

  • Τα υψηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω της ανομβρίας που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και αυτό δημιούργησε εξαιρετικά εύφλεκτες συνθήκες.
  • Οι θερμοκρασίες που βρίσκονται σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Οι άνεμοι οι οποίοι έχουν εμφανιστεί πρόωρα στην περιοχή του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τα μελτέμια έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα.
  • Οι μορφολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, δηλαδή ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που εμποδίζει την κατάσβεση και από την άλλη πλευρά διευκολύνει την ανάπτυξη της πυρκαγιάς.
  • Το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Διάσπαση δυνάμεων

Λόγω και της φωτιάς στα Μέγαρα που είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξε διάσπαση δυνάμεων. Η Πυροσβεστική είχε δώσει βάρος και σε εκείνη τη φωτιά γιατί κινδύνευαν σπίτια. Αυτό ενδεχομένως να περιόρισε τη δυναμική της πρώτης προσβολής στον Βαρνάβα, παρότι η πρώτη ρίψη νερού έγινε εκεί στα πέντε λεπτά από μέσο εναέριας περιπολίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.




Κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής κι ενώ το μέτωπο είχε ήδη γιγαντωθεί, το νέο επιχειρησιακό πλάνο προέβλεπε την ανακοπή της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ραπεντώσας. Θεωρήθηκε ότι εάν δεν κατάφερναν να την αναχαιτίσουν εκεί και έφευγε πάνω από το Πεντελικόν Ορος, θα άνοιγε ακόμη περισσότερο. Τελικά η φωτιά ανέβηκε στο βουνό και τα ξημερώματα στέλνονταν μηνύματα για διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών.

Παρότι συνολικά επιχείρησαν στη Βορειοανατολική Αττική περισσότερα από 30 εναέρια μέσα, τα Canadair πραγματοποίησαν περιορισμένες ρίψεις νερού λόγω του αέρα, ενώ ο κυματισμός στη θάλασσα δυσκόλευε την υδροληψία. Ακόμη, στα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στη Βορειοανατολική Αττική αθροίζονται και τα μικρότερου τύπου αεροσκάφη Air Tractors. Σε φωτιά αυτής της δυναμικής τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη μοιάζει να μην είχαν τη δυνατότητα να παράσχουν σημαντική συνδρομή, ενώ χρειάζονται και μεγάλο κύκλο ανεφοδιασμού.

Το παράδοξο

Οπως φαινόταν από την πορεία της φωτιάς, το παράδοξο ήταν ότι ο κίνδυνος επέστρεφε σε περιοχές από όπου είχαν ήδη περάσει οι φλόγες αρκετές ώρες νωρίτερα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ανατολής Νέας Μάκρης. Ενώ με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να σταλούν εκεί έξι ελικόπτερα και η φωτιά περιορίστηκε, στις 12.00 είχε πάλι φουντώσει. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο παρατηρητήριο που βρίσκεται στο Διονυσοβούνι. Ενώ είχε περάσει από εκεί η φωτιά, επέστρεψε έπειτα από ώρες και απειλούσε να κάψει όλο το δάσος του Διονύσου.

Μία εξήγηση για τις αναζωπυρώσεις είναι ότι λόγω της έκτασης του φαινομένου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επιχειρούσαν σε ένα σημείο με μεγάλη δυναμική, γιατί αναγκάζονταν να κυνηγήσουν τις νέες εστίες σε άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. Εχοντας ανοίξει πλέον πολύ η φωτιά, δεν γινόταν έλεγχος στα μέρη από όπου ήδη είχε περάσει, με αποτέλεσμα να ξεσπούν νέες αναζωπυρώσεις εντός της περιμέτρου της.

Με πληροφορίες από Newsbomb, Καθημερινή

Χωρίς ενιαίο μέτωπο η πυρκαγιά αλλά η αγωνία συνεχίζεται: Βαρνάβας, Νέα Μάκρη, Πεντέλη στο έλεος των αναζωπυρώσεων* Σήμερα φθάνει βοήθεια από την Ευρώπη… [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: