Πώς το Ισραήλ παρακάμπτει το μποϊκοτάζ της Τουρκίας… χάρη στους Παλαιστίνιους: «Όπως το νερό, έτσι και τα χρήματα βρίσκουν πάντα τρόπο να περάσουν από όλα τα εμπόδια»…

epa11547153 Orthodox Jews pray as they read from the book of Eicha (Book of Lamentations) to mark Tisha B’av, at The Western Wall, in the Old City of Jerusalem, 13 August 2024 . EPA, ABIR SULTAN




Στο πώς οι Ισραηλινοί εισαγωγείς καταφεύγουν σε Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη για να ξεπεράσουν το εμπόδιο του εμπάργκο της Τουρκίας αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos.

Ο δημοσιογράφος Pascal Brunel επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων, που επικαλούνται ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, οι πωλήσεις τουρκικών προϊόντων που προορίζονται επίσημα για την «Παλαιστίνη» εκτοξεύτηκαν τον Ιούλιο, με αύξηση 1.180% και τις συναλλαγές να ανέρχονται σε 119 εκατ. δολάρια, έναντι 9,3 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Όλοι ωφελούνται, ο Τούρκος διευθυντής επιχειρήσεων, που δεν χάνει τον Ισραηλινό πελάτη του, ο Ισραηλινός εισαγωγέας που χρειάζεται επειγόντως αυτές τις προμήθειες και ο Παλαιστίνιος πράκτορας, που ωφελείται κατά την διαδικασία», υπογραμμίζει Ισραηλινός διπλωμάτης και προσθέτει:

  • «Όπως το νερό, έτσι και τα χρήματα βρίσκουν πάντα τρόπο να περάσουν από όλα τα εμπόδια».

Μένει να φανεί, αν οι τουρκικές αρχές θα αποδέχονται αυτή τη «συμφωνία» για πολύ, ειδικά καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι ηγέτες των οποίων συνεχίζουν να προσβάλλουν ο ένας τον άλλον, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Προσθέτει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία τερματίσει το τρέχον τριμερές σύστημα, το Ισραήλ δεν θα είχε άλλη εναλλακτική από το να χρησιμοποιήσει το ίδιο τέχνασμα, για παράδειγμα, δρομολογώντας τις εισαγωγές του μέσω της Ελλάδας.

Όμως, όπως επισημαίνει ένας εισαγωγέας αυτοκινήτων, «αυτή η επιλογή θα είχε δύο σημαντικά μειονεκτήματα: οι παραδόσεις θα διαρκούσαν τουλάχιστον έναν μήνα, σε σύγκριση με μια εβδομάδα με το τρέχον σύστημα, και το κόστος μεταφοράς θα μπορούσε να διπλασιαστεί».

Ένα άλλο σημαντικό άγνωστο αφορά το πετρέλαιο και ανησυχεί στο μέγιστο το εβραϊκό κράτος. Το Ισραήλ εισάγει περίπου το 40% του αργού του από το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα με την οποία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των πωλήσεων όπλων.

Ωστόσο, αυτό το πετρέλαιο μεταφέρεται από έναν αγωγό μήκους 1.768 km που διασχίζει τη Γεωργία για να καταλήξει στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν στη Μεσόγειο.

Από εκεί, το αργό μεταφέρεται με τάνκερ στα ισραηλινά λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ για να διυλιστεί. Μέχρι στιγμής, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει αμφισβητήσει αυτό το σύστημα.

Προληπτικά, ωστόσο, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ επιδιώκει να διαπραγματευτεί αύξηση των αγορών αργού από άλλες χώρες μεταξύ των σημερινών προμηθευτών του, όπως το Καζακστάν και η Νιγηρία, ή να βρει νέες πηγές προμήθειας.

Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος μεταφοράς και τα ποσοστά των ασφαλιστικών συμβολαίων κινδυνεύουν να είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που εφαρμόζονται σήμερα με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Pascal Brunel – Comment Israël contourne le boycott de la Turquie… grâce aux Palestiniens

Δεν πείθει τους Τούρκους ισλαμιστές: Η παλαιστινιακή υπόθεση αναδεικνύεται σε σημαντική πρόκληση στο εσωτερικό της Τουρκίας, για τον νεοσουλτάνο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: