Πώς περιμένουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο; Η “προβληματική” αποδοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία της πρόκλησης των Βρυξελλών προς τον Χακάν Φιντάν

FILE PHOTO: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan. EPA, NECATI SAVAS




Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσκάλεσε τον ισλαμιστή Υπουργό Εξωτερικών Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, να παραστεί στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Η κίνηση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων με την Ε.Ε. να δηλώνει πως πήρε το πράσινο φως, τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Αθήνα πριν την πρόσκληση, ενώ σημειώθηκε πως είναι η πρώτη φορά που Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του.

Το Omegalive, μίλησε με τον πολιτικό αναλυτή, Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη του για τις αντιδράσεις λέγοντας πως θεωρεί «βιαστικό συμπέρασμα» την υποχώρηση από θέση αρχών «που λένε κάποιοι», τονίζοντας ότι «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε να το κρίνουμε αυτό ακόμα».

Πρόσθεσε ότι «φέρνει προ των ευθυνών της την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους», μιας και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως είναι μια καλή ευκαιρία να εκφραστεί ενώπιον της ΕΕ πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία το ψευδοκράτος.

Ο κος Κατσουρίδης σχολίασε επίσης το γεγονός ότι υπάρχει «πλήρης ομοφωνία από κάθε πλευρά στην Κύπρο να σπάσουμε το αδιέξοδο» και ταυτόχρονα «εμμονή της τουρκικής πλευράς να βγαίνει εκτός του πλαισίου» του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας σε τουρκική κυριαρχία.

«Εάν δεν γίνονται διάφορες προσπάθειες στα πιο πάνω πλαίσια, πώς περιμένουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο, να μετακινηθεί η Τουρκία μόνη της;», διερωτήθηκε.

Κλείνοντας, ο κος Κατσουρίδης αναφέρθηκε σε «δύο διαφορετικές κατηγορίες αντιδράσεων», ιδιαίτερα σε άτομα που υποστηρίζουν την ιδέα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, και ότι η Τουρκία «δεν θα είναι συνομιλητής μας τότε»;

Διευκρινίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός δεν έχει αποδεχθεί επίσημα την πρόσκληση ακόμα.

Κύπριος βουλευτής επιτίθεται με σκληρό τρόπο εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας: Θλιβερή παρένθεση ο Γεραπετρίτης, λέει ο Ζαχαρίας Κουλίας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: