Πολεμώντας τους Ρώσους από μέσα: Πώς λειτουργεί το κρυφό ουκρανικό κίνημα αντίστασης πίσω από τις ρωσικές γραμμές * Σαμποτάζ, δολιοφθορές, κατασκοπεία [videos]

Άνδρες της ουκρανικής αντίστασης μιλούν σε βίντεο στρατολόγησης. Screenshot via youTube@DailyMail/




Ένα από τα πιο μυστικά όπλα για την αντίσταση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αρχίσει να ανεβάζει το προφίλ του.

Ένα νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχειρεί να προβάλλει και  να προωθήσει τις μυστικές δραστηριότητες ενός δικτύου Ουκρανών αμάχων, που ζουν -και μάχονται- πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Διοικούμενο από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, αυτό το κίνημα αντίστασης αυξάνεται, σύμφωνα με τον διοικητή του, ο οποίος είπε ότι κάθε ενήλικος -ηλικιωμένος, νέος, άνδρας, γυναίκα- μπορεί να ενταχθεί.

Απλώς πρέπει να είναι πιστοί  στην Ουκρανία – και γενναίοι.

Κατά τον τρόπο που δρούσαν τα αντιστασιακά δίκτυα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα καθήκοντα της ουκρανικής αντίστασης εντός εδάφους που κατέλαβε η Μόσχα περιλαμβάνουν κατασκοπεία, δολιοφθορά και «εξάλειψη» των ρωσικών δυνάμεων, όπως είπε ο διοικητής του στο Sky News.

  • Πρόσθεσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της αντίστασης δραστηριοποιούνται στην Κριμαία καθώς και σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας και έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας.

Ομάδες δημιουργούνται επίσης -προληπτικά- σε περιοχές της Ουκρανίας που μπορεί μελλοντικά να πέσουν υπό ρωσικό έλεγχο.

Επιπλέον, οι άμαχοι στη Ρωσία που αντιτίθενται στην κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται από την αντίσταση της Ουκρανίας για να τους βοηθηθούν στις δικές τους επιχειρήσεις.

«Φυσικά, η δουλειά που κάνει ο λαός μας είναι επικίνδυνη», είπε ο διοικητής, συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας. Χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Μύκόλα.

«Πολλοί από τους ανθρώπους μας έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της αποστολής τους και πολλοί από αυτούς καταλήγουν στις ρωσικές φυλακές», είπε ο Μύκολα .

«Αυτό όμως δεν μας τρομάζει, γιατί ο στόχος μας δικαιολογεί τις απώλειες που υποφέρουμε».

Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αντίστασης των Ουκρανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων -το όνομα του στρατιωτικού κλάδου που διευθύνει το κίνημα της αντίστασης- δίνει συνέντευξη.

  • «Μεταξύ μας υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που εκτελούν ήρεμα, αθόρυβα, κρυφά τα καθήκοντά τους χωρίς να περιμένουν γρήγορη ανταμοιβή ή δόξα», είπε ο συνταγματάρχης, μιλώντας σε ξενοδοχείο στο Κίεβο.

“Το κύριο κίνητρο του λαού μας, όλων μας, είναι η ελευθερία. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας… οι Ρώσοι θα πρέπει είτε να μας σκοτώσουν όλους – είτε να φύγουν”.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Sky News από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις δείχνει μια σειρά από αποστολές αντίστασης – αν και ο διοικητής ήταν πολύ απρόθυμος να μιλήσει για οποιαδήποτε συγκεκριμένη επιχείρηση λόγω του κινδύνου για τους ανθρώπους του στο πεδίο.

Ένα βίντεο του 2023 δείχνει μέλη της αντίστασης να βάζουν φωτιά σε πομπούς ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοδυτική περιοχή Voronezh της Ρωσίας, δίπλα στην Ουκρανία.

Υπάρχουν επίσης πλάνα από το 2023 με άτομα, καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που βάφουν με μαύρο σπρέι το λογότυπο της αντίστασης -δύο βέλη που δείχνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις και μια κουκκίδα στη μέση- στο πλάι κτιρίων σε κατεχόμενο τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, ένα βίντεο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής  το 2022, έδειχνε κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη Ιρπίν, λίγο έξω από το Κίεβο, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προώθησης της Μόσχας να επιτεθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο διοικητής είπε ότι η αντίσταση χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ρωσικών στρατευμάτων και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το πώς οι ρωσικές αρχές επιχειρούν σε μια κατεχόμενη περιοχή.

Έχουν επίσης πιο ενεργούς ρόλους.

Ορισμένα μέλη αναπτύχθηκαν για να διαταράξουν τις γραμμές ανεφοδιασμού για να δυσκολευτεί η Μόσχα να μεταφέρει τρόφιμα και πυρομαχικά στις δυνάμεις της πρώτης γραμμής.

“Προσπαθούμε επίσης να σκοτώσουμε το στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας με κάθε κόστος – και να καταστρέψουμε τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους”, είπε ο Μύκολα.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από μέλη της αντίστασης κοινοποιούνται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν στο συντονισμό στρατιωτικών επιθέσεων και άλλων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Ο διοικητής είπε ότι η αντίσταση θα είναι το κλειδί σε οποιαδήποτε μελλοντική ώθηση για να αναγκαστεί ο ρωσικός στρατός να αποσυρθεί από τη χερσόνησο της Κριμαίας που έχει καταλάβει από το 2014.

“Πολλοί από τους υφισταμένους μας εκεί εκτελούν αποστολές αναγνώρισης”, είπε ο Μύκολα.

“Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η FSB [οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας] κάνει πολλή δουλειά [στην Κριμαία]. Αλλά ακόμα δεν μπορούν να πιάσουν τους ανθρώπους μας.”

Υπονοώντας το βάρος της ευθύνης στους ώμους του επειδή ήταν επικεφαλής τέτοιων επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, πρόσθεσε: «Δόξα τω Θεώ γι’ αυτό».

Ο Μύκολα είπε ότι η αντίσταση ξεκίνησε ανεπίσημα μετά την πρώτη εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, έγινε μια πιο επίσημη δομή, υπό τη διοίκηση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, όταν ξέσπασε η  εισβολής του Πούτιν το 2022.

Ερωτηθείς πόσο μεγάλη είναι η αντίσταση, ο Μύκολα είπε: “Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο αριθμό, γιατί αυτές οι πληροφορίες είναι απόρρητες. Μπορώ όμως να σας πω ότι υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι άνθρωποι… Χαίρομαι που βλέπω να αυξάνονται .”

Το βίντεο προώθησης των στόχων της αντίστασης κατευθύνει όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει να επικοινωνήσει με την ομάδα των ειδικών δυνάμεων μέσω μιας ιστοσελίδας.

«Ξεκινήσαμε τώρα μια εκστρατεία για να εκλαϊκεύσουμε το κίνημα της αντίστασης και δημιουργούμε τις συνθήκες για κάθε πολίτη της Ουκρανίας να μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας με εμπιστευτικό τρόπο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του», είπε ο Μύκολα.

Ενώ ενισχύει τις τάξεις της, αυτή η πολιτική ανοιχτών θυρών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διείσδυσης ρωσόφιλων εισβολέων στο δίκτυο.

Αλλά ο διοικητής είπε ότι η ομάδα του είναι σε εγρήγορση για αυτό και διέκοψε τις σχέσεις με οποιονδήποτε υποψιάζονταν ότι ήταν τυφλοπόντικας που εργάζεται για την άλλη πλευρά.

  • Εκτός από την επέκταση της αντίστασης στην Ουκρανία, ο Μύκολα είπε ότι η μονάδα του άρχισε πρόσφατα να δέχεται εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από πολίτες εντός της Ρωσίας.

Είπε ότι οποιαδήποτε ρωσική αντίσταση δεν θα διοικείται από την ομάδα του, αλλά θα μπορούσαν να πάρουν μαθήματα από τις επιχειρήσεις αντίστασης της Ουκρανίας.

“Είναι μέρος της αντίστασης, αλλά η αντίστασή τους είναι ενάντια στο καθεστώς του Πούτιν. Δεν είναι το δικό μας κίνημα που οργανώνουμε μέσα στη χώρα μας”, είπε ο Μύκολα.

«Μαθαίνουν ήδη από εμάς και αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις μεθόδους μας ήδη εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες σε αυτά τα πράγματα».

Με πληροφορίες από Sky News

Το δικαιϊκό σύστημα αλά ρωσικά: Μισθοφόρος της Wagner επέστρεψε από τον πόλεμο, βίασε και δολοφόνησε 85χρονη – Αντί φυλάκισης, εστάλη εκ νέου να πολεμήσει στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: