Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ στο λιμάνι της Λεμεσού: Αμερικανοί πεζοναύτες εθεάθησαν σε κυπριακές πόλεις, έντονη η ξένη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο

Το αμφίβιο πολεμικό επιθετικό πλοίο των ΗΠΑ, USS WASP LHD1. Photo via USS WASP LHD 1, Facebook




Το πολεμικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων του USS Wasp LHD1, προσέδεσε στο λιμάνι της Λεμεσού την Πέμπτη, 8 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή πολίτες του νησιού μας ενημέρωσαν ότι είδαν σε εστιατόρια και μπαρ της Πάφου, της Λεμεσού και της Λάρνακας Αμερικανούς πεζοναύτες. Η ξένη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες λόγω και των αναμενόμενων εκκενώσεων ξένω υπηκόων από τη Λεμεσό.

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το πλοίο έφτασε για μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι, μαζί με την 24η Μονάδα Εκστρατείας Πεζοναυτών (MEU) Ειδικών Επιχειρήσεων (SOC).

Το πλοίο και η ομάδα της 24ης MEU (SOC) θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις και θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση με το Ίδρυμα Αγίου Στεφάνου.

«Οι ναυτικοί και οι πεζοναύτες μας ανυπομονούν να γνωρίσουν την κουλτούρα της Κύπρου, να εξερευνήσουν την περιοχή, να απολαύσουν την τοπική κουζίνα και να εργαστούν εθελοντικά στην κοινότητα», δήλωσε ο πλοίαρχος Christopher Purcell, διοικητής του USS Wasp.

«Οι επισκέψεις σε λιμάνια όπως αυτή ενισχύουν τις σχέσεις μας με τα έθνη-εταίρους και μας επιτρέπουν να οικοδομήσουμε πάνω σε κοινές αξίες και εμπειρίες», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συχνός προορισμός για πλοία που επιχειρούν στη Μεσόγειο.

Με μήκος 258 μέτρα, το USS Wasp μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. Διαθέτει ιατρικές εγκαταστάσεις ικανές να παρέχουν υγειονομική βοήθεια σε 600 τραυματίες.

Έχει χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά πεζοναυτών στους πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, καθώς και σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Τον Αύγουστο του 2023, το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Ramage (DDG 61) επισκέφθηκε τη Λεμεσό, ενώ βρισκόταν σε αποστολή στο πλαίσιο του Gerald. R. Ford Carrier Strike Group.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, το πλοίο διοίκησης και ελέγχου κλάσης Blue Ridge του 6ου Στόλου των ΗΠΑ USS Mount Whitney (LCC 20) έφτασε στη Λάρνακα με πλήρωμα αποτελούμενο από Αμερικανούς ναύτες και πολιτικό προσωπικό της Στρατιωτικής Διοίκησης Διάσωσης, ερχόμενο από τη Γκαέτα της Ιταλίας.

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2024, το αμφίβιο πλοίο κλάσης Wasp USS Bataan (LHD 5) και η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν την τρίτη λιμενική επίσκεψή τους στη Λάρνακα.

Η Λεμεσός σηματοδοτεί τη δεύτερη λιμενική επίσκεψη για το Wasp και το πλήρωμά του από την έναρξη της επιχείρισης του πλοίου την 1η Ιουνίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Christopher Purcell, διοικητή του USS Wasp:

Οι Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες «ανυπομονούν να γνωρίσουν την κουλτούρα της Κύπρου, να εξερευνήσουν την περιοχή, να απολαύσουν την τοπική κουζίνα και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στην κοινότητα».

Ο πλοίαρχος πρόσθεσε ότι «επισκέψεις σε λιμάνια όπως αυτήν ενισχύουν τις σχέσεις μας με τα κράτη-εταίρους και μας δίνουν τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε κοινές αξίες και εμπειρίες».

Η παρουσία του πλοίου έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της Κύπρου, καθώς ορισμένοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας τη χώρα να παραμείνει μακριά από τις συγκρούσεις στην περιοχή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Love Our Cyprus (@loveourcyp)

  • ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νησί με παρουσία πλοίων ή/και αεροσκαφών οφείλεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού ρόλου που η Κύπρος καλείται να διαδραματίσε,ι υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ, με αφορμή και την άφιξη χθες αμερικανικού πλοίου στο λιμάνι Λεμεσού, να σχολιάσει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε:

«Η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νησί μας με παρουσία πλοίων ή/και αεροσκαφών εντάσσεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού ρόλου που η Κύπρος καλείται – γι’ άλλη μια φορά- να διαδραματίσει υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και αφορούν υποβοήθηση εκκενώσεων, στην περίπτωση που παραστεί η ανάγκη».

«Ελπίδα όλων μας είναι η αποφυγή όποιας κλιμάκωσης της κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση είναι που εργαζόμαστε μαζί με τους διεθνείς μας εταίρους», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή όμως”, συνέχισε, “και σε κάθε ενδεχόμενο, οι προετοιμασίες για ενεργοποίηση του σχεδίου ‘Εστία’ συνεχίζονται προς πιθανή απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών διαμέσου της Κύπρου, εξ ου και η αυτονόητη για την περίοδο κινητικότητα».

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι, η κρισιμότητα της περιόδου «επιβάλει νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αποφυγή αβίαστης υιοθέτησης ψευδών ειδήσεων που στοχεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία: Ταυτόσημες οι θέσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, καιρός για εξέταση νέων ιδεών …συμφωνεί η ‘Αγκυρα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: