Πυκνώνουν τα σύννεφα της πολεμικής ανάφλεξης: Συνεδριάζει υπό τον Μπάιντεν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά την ΝΟΤΑΜ του Ιράν * Προληπτικό πλήγμα ετοιμάζει το Ισραήλ

epa11527117 An Iranian woman walks past a wall painting of Iranian revolutionary soldiers at the Palestine Square in Tehran, Iran, 05 August 2024. Iran’s leader Ayatollah Khamenei vowed for a ‘harsh punishment’ against Israel in retaliation over the killing of Hamas leader Ismail Haniyeh in Tehran on 31 July 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Στη συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο  παρούσα θα είναι και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του –σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios– ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και σήμερα Δευτέρα.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

NOTAM από το Ιράν

Το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα η Jerusalem Post.

Και αυτό μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι το Ισραήλ, θα επιχειρήσει προληπτικό χτύπημα κατά της Τεχεράνης, για να προλάβει τη δική της επίθεση.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι καταιγιστικές, γεγονός που εντείνει τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει τη βούληση τους να βοηθήσουν στην άμυνα του Εβραϊκού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίθεση από την Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 48 ωρών, την ώρα που άλλες πηγές μεταδίδουν ενδεχόμενο προληπτικό πλήγμα του Εβραϊκού Κράτους στο Ιράν.

Ο κ. Μπλίνκεν εκτιμά πως μια επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στους ομολόγους του από τις χώρες της G7.

Αυτό αναφέρει ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές που ενημερώθηκαν για τη συνομιλία του Αμερικανού υπουργού με τους ομολόγους του της G7.

Ιράν: Απαραίτητη η τιμωρία του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, δήλωσε ότι ενώ η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, πιστεύει ότι «η τιμωρία του Ισραήλ είναι απαραίτητη» για να αποτραπεί περαιτέρω αστάθεια.

Ακόμα ανέφερε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην καδιά του Ιράν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Τεχεράνη επιφυλάσσεται για το δικαίωμά της να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία.

«Η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να πειθαρχήσει τη σιωνιστική οντότητα (σσ η φράση που το Ιράν χρησιμοποιεί για το Ισραήλ), να την αποτρέψει και να σταματήσει τα εγκλήματά της», ανέφερε ακόμα ο Kanaani.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

Ηχούν δυνατά τα τύμπανα του πολέμου… Η Τεχεράνη αναμένει επίθεση από το Ισραήλ; Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ και ζητά από πολιτικά αεροσκάφη να μην πετούν πάνω από το Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: