Παρατάθηκε ξανά η προφυλάκιση του επικεφαλής του Telegram Ντούροφ: Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, αντιμετωπίζει 12 κατηγορίες…




Η προφυλάκιση στη Γαλλία του δισεκατομμυριούχου Πάβελ Ντούροφ, δημιουργού και επικεφαλής της ψηφιακής πλατφόρμας Telegram, 39 ετών, υπηκόου Ρωσίας και Γαλλίας, παρατάθηκε ως τουλάχιστον αύριο Τετάρτη.

Ο Ντούροφ αντιμετωπίζει δώδεκα κατηγορίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του προσκείμενη στις γαλλικές διωκτικές αρχές.

Ο κ. Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, και προφυλακίστηκε.

Η γαλλική δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι έμεινε άπρακτος ενώ διαπράττονταν διάφορες παράνομες ενέργειες από συνδρομητές της πλατφόρμας του. Κατηγορείται ιδίως για έλλειψη ελέγχου και συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές.

Η εταιρεία του, με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες σε βάρος του.

Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει για τι κατηγορείται ο ιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο από τη γαλλική αστυνομία, και είπε πως η Ρωσία θα περιμένει μια επίσημη δήλωση για την κράτησή του προτού προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Ο γεννημένος στη Ρωσία δισεκατομμυριούχος Ντούροφ, ιδιοκτήτης της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα λίγο μετά την προσγείωσή του με ιδιωτικό τζετ αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τι ακριβώς κατηγορείται ο Ντούροφ”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Δεν έχουμε ακούσει ακόμη οποιαδήποτε επίσημη δήλωση για το θέμα, και προτού πούμε οτιδήποτε, θα πρέπει να περιμένουμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

“Με τι ακριβώς προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον Ντούροφ; Χωρίς να ξέρουμε, θα ήταν πιθανόν λάθος να κάνουμε οποιεσδήποτε δηλώσεις”, είπε ο Πεσκόφ.

Ο Ντούροφ εξακολουθεί σήμερα να τελεί υπό κράτηση και ανακρίνεται από την αστυνομία, ανέφεραν γαλλικά ΜΜΕ. Το Παρίσι δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη σύλληψή του.

Ο Ντούροφ συνελήφθη στο πλαίσιο προκαταρκτικής αστυνομικής έρευνας επειδή φέρεται να επέτρεψε να διαπραχθεί ένα μεγάλο εύρος εγκλημάτων με χρήση της πλατφόρμας του λόγω της απουσίας εποπτών (moderators) στο Telegram και για έλλειψη συνεργασίας με την αστυνομία, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Reuters το Σαββατοκύριακο.

Η εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, με έδρα το Ντουμπάι, έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες και έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, στην Ουκρανία και σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο Ντούροφ έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απαίτηση να αποκλείσει αντιπολιτευόμενες κοινότητες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte την οποία ίδρυσε επίσης και έχει πουλήσει από τότε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συνάντησε τον περασμένο μήνα τον Ντούροφ στη Μπακού, όπου ο Ρώσος ηγέτης βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, France

Δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από τη σύλληψη του CEO του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: