Ο τουρισμός της κρουαζιέρας καταστρέφει τη Σαντορίνη: Εξελίσσεται σε “τέρας”, ομολογεί ξενοδόχος, “έχει πρόβλημα” παραδέχεται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Κρουαζερόπλοιο με ξένους τουρίστες στη θάλασσα της Σαντορίνης. Φωτογραφία από βίντεο, via Kathimerini Greece




«Η Σαντορίνη εξελίσσεται σε τέρας», εκτιμά ξενοδόχος του νησιού, που μιλά στον ανταποκριτή του Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), Gerd Höhler, για το φαινόμενο του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη.

Eπισημαίνεται ότι το περασμένο έτος 3,4 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν το νησί, εκ των οποίων 1,3 εκατ. με κρουαζιερόπλοια, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 57% σε σχέση με το 2022.

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να ελλιμενιστούν στη Σαντορίνη περί τα 810 κρουαζιερόπλοια, ενώ πρόσφατα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι «η Σαντορίνη έχει πρόβλημα».

Λόγος γίνεται στη συνέχεια για την έκκληση δημοτικού συμβούλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία ζήτησε από τους κατοίκους του νησιού, ενόψει της άφιξης χιλιάδων επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια, να είναι προσεκτικοί και, ει δυνατόν, να μη βγουν από τα σπίτια τους, μήνυμα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης φέρνει τις υποδομές του νησιού στα όριά τους, ενώ ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος δηλώνει ότι η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 140% σε σχέση με το 2012.

Αν και οι Έλληνες φημίζονται για τη φιλοξενία τους, η υπομονή των κατοίκων της Σαντορίνης δοκιμάζεται, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες σαν αυτές που εκδηλώθηκαν στη Βαρκελώνη, κάτι που μπορεί όμως να συμβεί στο μέλλον.

Ο ανταποκριτής αναφέρεται στα ρεκόρ που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός κάθε χρόνο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2024 αναμένεται να επισκεφτούν τη χώρα 40 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός τετραπλάσιος από τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Σαντορίνης ζητά να επιβληθεί άμεσα αναστολή της ανοικοδόμησης του νησιού, ενώ ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ναυτιλιακές εταιρείες για τις κρουαζιέρες θα καταλήξουν στην επιβολή πλαφόν στον αριθμό τουριστών, στους 800 ανά ημέρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το θέμα απασχόλησε και το υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το μέτρο επιβολής υψηλότερου τέλους στις κρουαζιέρες, ώστε να ρυθμιστεί ο αριθμός των επισκεπτών.

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), Gerd Höhler – Kreuzfahrttourismus: Santorin entwickelt sich zu „Monstrum“

Έγινε “παγκόσμιο θέμα” η Σαντορίνη: Το ελληνικό “νησί του Instagram” στα όρια του τουριστικού κορεσμού, 800 κρουαζερόπλοια με 1,3 εκατομμύρια επιβάτες συν οι τουρίστες!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: