Ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική πράξη του δράματός του: Η νέα σύγκρουση που φέρνει το τέλος και δυο (;) ακόμη κόμματα – Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας, ο Πολάκης και οι 87

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με τον Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην αίθουσα γερουσίας της Βουλής, Αθήνα, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Πρώτα έφυγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά έφυγε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έφτιαξε την Πλεύση Ελευθερίας, στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη διάσπαση έφερε τη Νέα Αριστερά και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στην τελική πράξη του δράματός του.

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, πριν από μερικούς μήνες, δίχασε αρχικά ιδεολογικά και στη συνέχεια πρακτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο συνέδριο της Άνοιξης αποφεύχθηκε η κρίση αλλά όπως δείχνουν όλα, ήρθε η ώρα του τελικού ξεκαθαρίσματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι στοχοποιεί ευθέως ως αντίπαλό του τον Αλέξη Τσίπρα. Απέναντί του στέκονται πλέον ανοιχτά 87 μέλη της κεντρικής επιτροπής και εσχάτως ο Παύλος Πολάκης. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να υποστηρίξει ότι γνωρίζει το τέλος αυτού του δράματος, ούτε καν ποιο θα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από αυτό.

Τα επόμενα βήματα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας μας φέρνουν στην κεντρική επιτροπή, αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ αν έως τότε δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο θα είναι καταλυτικό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη αμφισβητείται ανοιχτά πλέον καθώς απέναντί φαίνεται ότι τάσσεται ακόμη και ο κ. Πολάκης παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη. Ο διαγραμμένος από την κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτής Χανίων έθεσε ζήτημα ηγεσίας, σημειώνοντας πως αυτή πρέπει να αλλάξει και ότι ο ίδιος θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. «Εγώ δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή» φέρεται να ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη.

Η σύγκρουση και η στρατηγική Κασσελάκη

Σε μακροσκελή ανάρτηση του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε για τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης εντός της Πολιτικής Γραμματείας: «Μέχρι που σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία, την ώρα που ο κόσμος ανά τη χώρα αποδοκιμάζει τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη. Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα».

Επέλεξε, ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης να σηκώσει το γάντι απέναντι στους «87», καθώς τα 8 στελέχη που λαμβάνουν μέρος στην Πολιτική Γραμματεία αποχώρησαν από την συνεδρίαση, καλώντας τους, επί της ουςίας, να λάβουν τώρα την απόφαση για το αν θέλουν να παραμείνουν ή να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια μακροσκελή ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στους «87», τους καλεί, μεταξύ άλλων, «αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις, εκδίδοντας «κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά». Ακόμη, σημειώνει ότι «το βλέμμα μου είναι στο καταστατικό συνέδριο» του Οκτωβρίου, κατά το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους» και τους στέλνει το μήνυμα: «Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος».

Η απάντηση των 87

Τις προσβολές του Στέφανου Κασσελάκη τις αφήνουμε στην κρίση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του συνόλου του προοδευτικού κόσμου της χώρας και του ελληνικού λαού.

Άλλωστε αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μια ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στην συνεδρίαση της ΠΓ, που ειπώθηκαν τα πάντα, δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι.

Η εσωστρέφεια που προκαλείται συνεχώς και η ανεπάρκεια έχουν δείξει ήδη τα αποτελέσματα τους.

Από εκεί και πέρα, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι υπό την πίεση της δικής μας στάσης σήμερα, όσο κι αν ενόχλησε τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος ενημερώθηκαν μόλις σήμερα ότι αύριο επιτέλους θα πληρωθούν.

Οκτώ στελέχη των «87» που παίρνουν μέρος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν απο την συνεδρίαση του οργάνου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία τους για τα ζητήματα που τέθηκαν.

Στο κείμενο που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, μιλούν για «διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις» που ευτελίζουν όλα τα στελέχη και το κόμμα. Σημειώνουν πως για το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, το σχέδιο βιωσιμότητας για τα κομματικά ΜΜΕ, δεν υπήρξε καμία πρόταση και ουσιαστικά ζητείται λευκή επιταγή. Επιπροσθετα σημειώνουν πως εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε το θέμα της παραίτησης των επιλαχόντων από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εντείνοντας την εσωστρέφεια.

Σημειώνεται, πάντως, πως στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, μια απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς είχε σημειωθεί η διαφωνία και η αποχώρηση των «8», μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως: «Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι αναγκαία και απαραίτητη όσο ποτέ, η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσα κι έξω από τη βουλή, για να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν ο δρόμος της ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και της μεγάλης προοδευτικής αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος. Είναι αυτονόητο ότι η παρουσία του προέδρου του κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο θα δυναμώσει τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μεγάλη, αντιπολιτευτική προσπάθεια του κόμματος».

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή απάντηση Κασσελάκη στους διαφωνούντες: «Διαλέξτε αρχηγό κι ελάτε να ξαναμετρηθούμε» * Στο απυρόβλητο ο Πολάκης που έθεσε θέμα ηγεσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: