Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς. Φωτογραφία από βίντεο, κανάλι Sigma
Στις Τομές στα Γεγονότα του ΣΙΓΜΑ φιλοξενήθηκε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Παύλος Μυλωνάς ο οποίος μίλησε για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο Κυπριακό αλλά και για την επιστολή που απέστειλαν ο ίδιος, ο Ζαχαρίας Κουλίας και ο Χρίστος Ορφανίδης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Αρχικά μίλησε για τη λίστα με τους 24 σφετεριστές δίνοντας συγχαρητήρια στο Κίνημα Οικολόγων. «Ο σφετερισμός περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου γίνεται από το 1976 με δόλιο τρόπο. Είναι στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης του ψευδοκράτους και της αλλαγής κάθε έννοιας ελληνικού ή χριστιανικού στοιχείου στα κατεχόμενα».
Σημείωσε ότι έχει σχέση με την αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Τα γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες όμως δυστυχώς οι προηγούμενές κυβερνήσεις αγρόν ηγόρασαν. Αρκετοί συμπατριώτες μας επιλέγουν διακοπές στα κατεχόμενα, ενώ στα αεροδρόμια βλέπουμε ταξί που μεταφέρουν τουρίστες στα κατεχόμενα».
Τόνισε ότι γίνεται μια κίνηση από την Κυβέρνηση εντοπίζοντας σφετεριστές. «Έχω προσωπική εμπειρία με έναν Βρετανό που είχε το θράσος να μου ζητήσει να βρεθούμε. Ο συγκεκριμένος αγόραζε από την τράπεζα πτωχευμένες επιχειρήσεις και τις πουλούσε. Έστειλα όλα τα στοιχεία όμως ήταν άλλο το πολιτικό κλίμα και οι αποφάσεις».
Συμπλήρωσε ότι μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη προκύπτουν πολλά θέματα όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η Κυβέρνηση στα θέματα καθημερινότητας των πολιτών όπως την παιδεία και την υγεία».
Επεσήμανε ότι ο ίδιος στήριξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη από την πρώτη Κυριακή. «Πίστευα σε έναν όραμα μεταρρύθμισης και αλλαγής του κράτους. Πίστευα σε μια διεκδικητική πολιτική βασιζόμενη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη δημοκρατία του δυτικού κόσμου».
Υπογράμμισε ότι δεν είναι αξιοπρεπής η πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό, όχι μόνο από τον κ. Χριστοδουλίδη αλλά και από πολλούς άλλους.
Πρόσθεσε ότι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η επανάκτηση της Κύπρου. «Βήμα – βήμα επιτυγχάνουν την τουρκοποίηση των κατεχομένων και θέλουν να ελέγχουν τις ελεύθερες περιοχές με προτάσεις που συνήθως είναι βρετανικής έμπνευσης».
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η Λευκωσία έχει λιγότερες ευθύνες από την Αθήνα.
«Ο Ελληνισμός στο σύνολο του έχει ανίκανες ηγεσίες. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει άλλα προβλήματα αλλά δεν αντιλαμβάνεται την εθνική υποχρέωση να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού κράτους έχοντας πόδι, γλώσσα και φωνή στη Λευκωσία».
Τόνισε ότι τα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστια και για αυτό η Τουρκία θέλει να ελέγχει όλο το νησί.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Αθήνα θέλει να τελειώνει με το Κυπριακό γιατί έχει άλλα πράγματα για να ασχοληθεί αλλά και επειδή η Λευκωσία είναι αδύνατη στο να κάνει κάποια πράγματα.
«Αυτά που αναφέρουν πηγές από την Ελλάδα συγκλίνουν στις γενναίες υποχωρήσεις που μας ζητά ο Γεραπετρίτης αλλά και στις τολμηρές αποφάσεις του κ. Χριστοδουλίδη. Τον είδα στη συνέντευξη του και σκεφτόμουν αν εγώ είμαι ο ηλίθιος που τον πίστεψα ή μου έλεγε ψέματα κάθε φορά που συναντιόμασταν; Εγώ είμαι ο ανειλικρινής ή ο κ. Χριστοδουλίδης;».
Πρόσθεσε ότι «στο τέλος θα έχουμε την τύχη των Παλαιστινίων. «Τα παθήματα από το 1960 μέχρι το 1974 πρέπει να γίνουν μαθήματα. Εγώ προκαλώ οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί μου να μου πει μια υποχώρηση των Τούρκων στο τραπέζι των συνομιλιών υπερ των Ελληνοκυπρίων. Εγώ τότε θα στηρίξω όποια λύση μας φέρουν στο τραπέζι».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «εγώ αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τις προσπάθειες του κ. Χριστοδουλίδη. Δέχεται τις πιέσεις από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρα ΔΗΣΑΚΕΛ».
Συμπλήρωσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εδώ και δεκαετίες έσπρωχναν τους Προέδρους σε μια λύση που νομίζουν ότι θα είναι καλή. Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη αφέλεια. Θα μας αφήσει ο κ. Ερντογάν να ζήσουμε με τους Τουρκοκύπριους; Προφανώς όχι».
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η Άγκυρα πετυχαίνει τον στόχος της που είναι η επανάκτηση της Κύπρου. «Δεν θα γίνει με στρατιωτικά μέσα αλλά με πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τρόπο».
Πρόσθεσε ότι «εγώ περίμενα ο κ. Χριστοδουλίδης να βάλει τον κ. Μητσοτάκη στη θέση του και να του ζητήσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Εγκλωβίστηκαν σε ένα όραμα το οποίο είναι αντιδημοκρατικό και μη εφαρμόσιμο».
Τέλος, ανέφερε ότι αν οι Τούρκοι κερδίσουν την αναγνώριση του αεροδρομίου κάτι το οποίο θα σημάνει διχοτόμηση, τότε το Κυπριακό θα τελειώσει. «Δεν πιστεύω ότι ο Χριστοδουλίδης θα κάνει κάτι τέτοιο. Δεν περνά από το μυαλό μου ότι θα βρεθεί Έλληνας της Κύπρου που θα δεχθεί τέτοιο πράγμα».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE