Ο Πούτιν “παραμιλά” από τις επιθέσεις της Ουκρανίας: Νέα «μαζική» επιδρομή με drones στην περιφέρεια Λίπετσκ της Ρωσίας, ο στρατός μας «ξέρει πως να αιφνιδιάζει»…

epa11533072 A handout picture made available on 07 August 2024 by the press service of the 24th Mechanized Brigade of Ukrainian Armed Forces shows servicemen firing an Easel Antitank Grenade Launcher SPG9 at a front line position near Chasiv Yar in the Donetsk region, Ukraine, 06 August 2024 Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/Press service of 24 Mechanized brigade handout HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




«Μαζική» επιδρομή με drones εξαπολύθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη ρωσική περιφέρεια Λίπετσκ, η οποία δεν γειτονεύει με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Ιγκόρ Αρταμόνοφ.

«Προσοχή! Η Λίπετσκ έγινε στόχος μαζικής επίθεσης drones», ανακοίνωσε ο κ. Αρταμόνοφ μέσω Telegram. «Ενεργειακή υποδομή υπέστη ζημιά» με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές της ηλεκτροδότησης, πρόσθεσε κατόπιν, διαβεβαιώνοντας πως αποκαταστάθηκε ήδη στα περισσότερα από τα νοικοκυριά που επλήγησαν.

Ο περιφερειάρχης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας, ενώ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι τεσσάρων χωριών στα περίχωρά της «για την ασφάλειά τους» — το μέτρο αφορά 416 νοικοκυριά. Ζήτησε εξάλλου από τους κατοίκους της πόλης Λίπετσκ να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι τη λήξη του συναγερμού.

Η πόλη Λίπετσκ βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Άλλη ουκρανική επιδρομή με drones αναφέρθηκε στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, που γειτονεύει με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εφόδου κι αναφέρθηκαν υλικές ζημιές, πάντως όχι τραυματισμοί.

Στη Σεβαστούπολη, στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ο κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ έκανε λόγο για ουκρανικές επιθέσεις με εναέρια και ναυτικά μη επανδρωμένα οχήματα.

Στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα, που εισέβαλαν την Τρίτη. Πάνω από χίλιοι ουκρανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, ελικοπτέρων και άλλων μέσων συμμετέχουν στην αιφνιδιαστική επίθεση, σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, που διαβεβαιώνει πως γίνεται το παν για να απωθηθούν.

Στο Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι —αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ρητώς την επιχείρηση, η να ξεκαθαρίσει ποιος ο σκοπός της— σχολίασε πως η Ρωσία έπρεπε να «αισθανθεί» τον πόλεμο.

Στο μεταξύ, στην ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ, ο περιφερειάρχης Βαντίμ Φιλασκίν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς συνεχίζεται η προέλαση ρωσικών μονάδων στο ανατολικό μέτωπο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φιλασκίν, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοσταντίνιβκα, δυτικά της Μπαχμούτ, και άλλοι δύο στο Σελίντοβε, πιο νοτιοδυτικά. Σε αυτή την τελευταία κοινότητα τραυματίστηκαν άλλοι 11 άνθρωποι και υπέστησαν ζημιές είκοσι πολυκατοικίες και έξι κτίρια της δημόσιας διοίκησης, πρόσθεσε ο κ. Φιλασκίν.

Η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της μεγάλο μέρος της περιφέρειας, που λέει πως προσάρτησε, όμως συνεχίζουν να μαίνονται μάχες εκεί, ειδικά γύρω από τον στρατηγικής σημασίας για την επιμελητεία κόμβο Πόκροβσκ.

  • Ο ουκρανικός στρατός «ξέρει πως να αιφνιδιάζει» λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε σήμερα τον ουκρανικό στρατό για την ικανότητα του «να αιφνιδιάζει» και να πετυχαίνει αποτελέσματα, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη ρωσική περιοχή όπου σύμφωνα με τη Μόσχα το Κίεβο έχει εξαπολύσει μια επίθεση κατά μήκος των συνόρων.

Ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια στρατηγική αυστηρής σιωπής προς το παρόν σχετικά με τη δραστηριότητα του στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, ο στρατός του Κιέβου επιχειρεί από την Τρίτη.

«Οι πάντες μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πως να αιφνιδιάζει. Και ξέρει πως να πετυχαίνει αποτελέσματα» δήλωσε ο Ζελένσκι σε εκδήλωση στην οποία έγινε παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής για τη μείωση της γραφειοκρατίας του στρατού.

«Αυτό αποδεικνύεται από το πεδίο της μάχης, όπου οι στρατιώτες μας όχι μόνο άντεξαν τη συντριπτική δύναμη των κατακτητών, αλλά και την καταστρέφουν με τον τρόπο που είναι απαραίτητος για την προστασία της Ουκρανίας – του κράτους και της ανεξαρτησίας μας», δήλωσε σε ένα βίντεο από την παρουσίαση το οποίο αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

  • Σκύλοι-ρομπότ αναλαμβάνουν “επικίνδυνες αποστολές” στο μέτωπο

Ευκίνητοι και «αθέατοι», σκύλοι-ρομπότ έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο για να απαλλάξουν τους Ουκρανούς στρατιώτες από επικίνδυνες αποστολές – από έρευνες στα ρωσικά χαρακώματα μέχρι εντοπισμό ναρκών – και θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν ένα συνηθισμένο θέαμα στην πρώτη γραμμή.

Σε μια επίδειξη σε μια απόρρητη τοποθεσία της Ουκρανίας, ένας μεταλλικός σκύλος, μοντέλο “BAD One», που μόλις βγήκε από το κουτί του, σηκώνεται στα πίσω πόδια, τρέχει ή αναπηδά, υπακούοντας στις εντολές του τηλεχειριστή του.

Το ρομπότ αυτό είναι εξέλιξη ενός μοντέλου που είναι διαθέσιμο στην αγορά. Υπάρχει και μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του, το «BAD Two», που όμως δεν παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους, για λόγους ασφαλείας.

Οι σκύλοι-ρομπότ είναι ικανοί να αναλάβουν πολλούς ρόλους στο μέτωπο και θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχος για τον ουκρανικό στρατό που αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να απωθήσει τη ρωσική εισβολή.

Καθώς τα ρομπότ είναι κοντά, και επομένως εντοπίζονται δύσκολα, μπορούν να ελέγχουν τα εχθρικά χαρακώματα ή το εσωτερικό κτιρίων στις εμπόλεμες ζώνες, χάρη στις θερμικές κάμερές τους. «Στέλνουμε σε αναγνωριστικές αποστολές στρατιώτες (…) που συνήθως είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, πολύ έμπειροι» αλλά «εκτίθενται διαρκώς σε κίνδυνο», εξήγησε ο «Γιούρι» (σ.σ. πρόκειται για ψευδώνυμο), ο χειριστής του ρομπότ, κατά τη διάρκεια της επίδειξης.

«Ο σκύλος περιορίζει τους κινδύνους για τους στρατιώτες και αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες», πρόσθεσε ο «Γιούρι», ο οποίος εργάζεται για μια βρετανική εταιρεία που αναπτύσσει στρατιωτικές λύσεις. «Σε τελική ανάλυση, (ο σκύλος) σώζει ζωές», τόνισε.

Το ρομπότ που παρουσιάστηκε στην επίδειξη κινείται με μπαταρία και έχει αυτονομία «δύο-τριών ωρών». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ναρκών ή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, να μεταφέρει πυρομαχικά ή φάρμακα στο πεδίο της μάχης.

«Δεν μπορώ να σας πώ πόσους έχουμε αναπτύξει, ούτε φυσικά πού βρίσκονται» στην Ουκρανία, είπε ο «Γιούρι», εκτιμώντας ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η μάχη σε όλον τον κόσμο».

«Ένας σκύλος που στοιχίζει μερικές χιλιάδες δολάρια μπορεί να αναλάβει αποστολές για τις οποίες θα έπρεπε σε διαφορετική περίπτωση να αναπτύξετε πολλούς ειδικούς, συστήματα επικοινωνίας και τουλάχιστον τρεις έως πέντε στρατιώτες», εξήγησε. Και, αν ακινητοποιηθεί ή «συλληφθεί», ο «σκύλος» είναι εξοπλισμένος με μηχανισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος διαγράφει όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters
Μόσχα, Russian Federation
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κίεβο, Ukraine

Δέκα χιλιόμετρα εντός του ρωσικού εδάφους οι Ουκρανοί μετά την πρωτοφανή εισβολή: «Ξέρουμε να αιφνιδιάζουμε» λέει ο Ζελένσκι * Αδιάκοπες σκληρές μάχες με τους Ρώσους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: