O Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί το Ιράν για “χακάρισμα”: Αρνείται η Τεχεράνη κάθε ανέμειξη, η Microsoft ενισχύει τον ισχυρισμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ

epa11523818 Republican presidential candidate Donald J. Trump (R) and Republican vice presidential candidate Senator JD Vance (L) of Ohio appear on stage during a campaign rally at the Georgia State Convocation Center in Atlanta, Georgia, USA, 03 August 2024. EPA, EDWARD M. PIO RODA




Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) στις ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο (10 Αυγούστου) ότι ορισμένες από τις εσωτερικές της επικοινωνίες παραβιάστηκαν και κατηγόρησε την ιρανική κυβέρνηση, επικαλούμενη παλαιότερες εχθροπραξίες μεταξύ του πρώην Προέδρου της Τεχεράνης χωρίς να παράσχει άμεσα στοιχεία.

Η δήλωση του Ρεπουμπλικανού στην προεκλογική εκστρατεία ήρθε λίγο μετά, αφότου ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε ότι είχε αρχίσει να λαμβάνει email τον Ιούλιο από μία ανώνυμη πηγή που προσέφερε αυθεντικά έγγραφα από το εσωτερικό της επιχείρησης του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς για τα «δυνητικά τρωτά σημεία» του υποψηφίου JD Vance.

«Αυτά τα έγγραφα ελήφθησαν παράνομα από ξένες πηγές εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να παρέμβουν στις εκλογές του 2024 και να σπείρουν χάος σε όλη τη δημοκρατική μας διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Trump, Steven Cheung.

Αργά το Σάββατο, ο Trump δημοσίευσε στην εφαρμογή του Truth Social ότι η Microsoft μόλις ενημέρωσε την εκστρατεία ότι το Ιράν είχε ‘χακάρει’ έναν από τους ιστότοπούς της. Έριξε την ευθύνη στο Ιράν, προσθέτοντας ότι «ήταν μόνο σε θέση να λάβουν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το χακάρισμα.

Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα την ταυτότητα των φερόμενων χάκερ ή τα κίνητρά τους. Η εκστρατεία του Trump αναφέρθηκε σε μία αναφορά της Παρασκευής από ερευνητές της Microsoft, σύμφωνα με την οποία Ιρανοί χάκερ προσπάθησαν να εισβάλουν στον λογαριασμό ενός «υψηλόβαθμου αξιωματούχου» σε μία προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Οι χάκερ είχαν καταλάβει έναν λογαριασμό που ανήκε σε πρώην πολιτικό σύμβουλο και στη συνέχεια τον χρησιμοποίησαν για να στοχοποιήσουν τον αξιωματούχο, ανέφερε η έκθεση. Αυτή η έκθεση δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα των στόχων.

Ένας εκπρόσωπος της Microsoft αρνήθηκε να κατονομάσει τους στοχευόμενους αξιωματούχους ή να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες μετά τη δημοσίευση της αναφοράς.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ανέφερε σε ένα email ότι «η ιρανική κυβέρνηση ούτε έχει ούτε υποθάλπει καμία πρόθεση ή κίνητρο να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Δεν πιστεύουμε σε τέτοιες αναφορές», προσέθεσε ως απάντηση στους ισχυρισμούς της εκστρατείας Trump. Την Παρασκευή, ως απάντηση στα ευρήματα της Microsoft, η αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ είπε στο Reuters ότι οι ικανότητες της χώρας στον κυβερνοχώρο είναι «αμυντικές και ανάλογες των απειλών που αντιμετωπίζει» και ότι δεν έχει σχέδια να εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τεταμένες σχέσεις με το Ιράν όσο ήταν στην εξουσία. Επί Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν τον Ιρανό στρατιωτικό διοικητή Qassem Soleimani το 2020 και αποχώρησαν από μία πολυμερή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

ΠΗΓΗ: Euractiv with Reuters – Trump campaign says it was hacked, blames Iran

Με το χέρι στη σκανδάλη στη Μέση Ανατολή: Στέλνουν εσπευσμένα και 2ο αεροπλανοφόρο οι ΗΠΑ εν αναμονή της «ευρείας επίθεσης» του Ιράν* Πιέσεις για άμεση λύση στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: