Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξηγεί γιατί η Λευκωσία αποδέχθηκε τη συμμετοχή του Φιντάν στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.: “Κλονίζεται” η συγκυβέρνηση στη Λευκωσία…

From left to right: Georgios GERAPETRITIS Minister for Foreign Affairs, Greece), with Constantinos KOMBOS Minister for Foreign Affairs of Cyprus. Copyright: European Union




Στο σκεπτικό της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης να συναινέσει στη συμμετοχή του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Αυγούστου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και δεν συνιστά υποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν τη διαδικασία και τα επόμενα βήματα στα ευρωτουρκικά και σε αυτό το πλαίσιο έγινε αποδεκτή η συμμετοχή της Τουρκίας.

Για να δοθεί θετική απάντηση από την κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Κόμπος, λήφθηκαν υπόψιν και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επανάληψη των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι κατά το άτυπο συμβούλιο ο ίδιος θα κάνει αναφορά στο Κυπριακό.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πλευράς τωνσυγκυβερνώντων κομμάτων, ο κύριος Κόμπος ανέφερε ότι αυτές είναι σεβαστές, επισημαίνοντας ότι διαφορές σε σχέση με το Κυπριακό υπήρχαν και πριν από τις προεδρικές εκλογές.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Χωρίς υποστήριξη μεγάλου μέρους των κομμάτων της συγκυβέρνησης φαίνεται να είναι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο Κυπριακό. Η ΕΔΕΚ συνεχίζει να εκφράζει δημοσίως την έντονη αντίθεσή.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν μάλιστα ότι πρόθεση της ΕΔΕΚ είναι να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση για να συζητηθούν θέματα που άπτονται του Κυπριακού.

Αφορμή η συγκατάθεση της κυβέρνησης ως προς τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο ΣΕΥ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι:

«Διαφωνούμε με αυτή την απόφαση. Δεν ποδηγετούμε την Κυβέρνηση, ούτε και γινόμαστε αντικείμενο ποδηγέτησης από την Κυβέρνηση. Η ΕΔΕΚ για να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη όταν ήταν υποψήφιος είχε θέσει κάποια ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Κάποια αποτέλεσαν σύγκληση και έγιναν μέρος της Κυβερνητικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι αμφισβήτηση στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό εκφράζει και το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, το οποίο ζήτησε σύγκληση της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Παρά τις προφανείς διαφωνίες στο συγκυβερνών στρατόπεδο για το κορυφαίο ζήτημα του τόπου το Προεδρικό δεν τις εκλαμβάνει ως αμφισβήτηση της πολιτικής του.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε ότι «οι θέσεις μας όσον αφορά την διαχείριση του Κυπριακού είναι οι ίδιες από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου μέχρι σήμερα. Όλες μας οι ενέργειες είναι στην βάση του προγράμματος διακυβέρνησης και είμαστε συνεπείς σ’ αυτό. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει αμφισβήτηση. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες πάντα υπήρχαν και είναι θεμιτές».

Όπως ανέφερε μάλιστα στο ΣΙΓΜΑ ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε για το θέμα συγκατάθεσης ως προς τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο ΣΕΥ στο προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο.

«Το θέμα συγκατάθεσης ως προς τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο ΣΕΥ υπό το φως των Συμπερασμάτων του ΕΣ Απριλίου στη βάση των οποίων διασυνδέονται με σαφήνεια οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με την πρόοδο στο Κυπριακό μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση συζητήθηκε και στο προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο».

Εντύπωση προκαλεί ότι ουδέν σχόλιο είχε γίνει από τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με αυτό το θέμα μετά το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός λίγες μέρες αργότερα ζητούσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει στη συμμετοχή της Τουρκίας στις άτυπες συνόδους Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Στις 13 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο ενόψει της μετάβασης του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: