O Ερντογάν απομονώνει την τουρκική νεολαία από τον έξω κόσμο: Μετά τον αποκλεισμό του Instagram, ήταν η σειρά της διαδικτυακής πλατφόρμας Roblox, έπεται το TikTok

FILE PHOTO Sophia D’Eramo plays the massively multiplayer online game Roblox, EPA/EMILY FLYNN




Μετά το Instagram, στο οποίο η πρόσβαση έχει αποκλειστεί εδώ και επτά ημέρες, η Τουρκία αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει, το απόγευμα της Τετάρτης, το πολύ δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι Roblox, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yilmaz Tunç συνδέει αυτή την απόφαση με την ύπαρξη “περιεχομένου” που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για “παιδιά”, που “αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που διεξήχθη από τη Γενική Εισαγγελία των Αδάνων”, μια πόλη στο νότο από την Τουρκία.

Το Roblox είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών, η οποία σας επιτρέπει επίσης να δημιουργείτε τέτοια παιχνίδια. Σύμφωνα με τις εφαρμογές Apple Store και Google Play, το Roblox έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 41 εκατομμύρια λήψεις στην Τουρκία από την εμφάνισή του τον Ιανουάριο του 2015, αξίας 37,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός ο αποκλεισμός προκάλεσε πολυάριθμες αντιδράσεις από τους χρήστες του Διαδικτύου στο δίκτυο Χ την Πέμπτη.

Σύντομα είναι η σειρά του Tiktok;

Απαντώντας στις κατηγορίες των αρχών, η πλατφόρμα ισχυρίζεται ότι αφαίρεσε, κατόπιν αιτήματός τους, σχεδόν 2.500 κομμάτια περιεχομένου κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός του Instagram ήρθε μετά από κατηγορίες για «λογοκρισία» από την τουρκική προεδρία. με το επιχείρημα ότι η πλατφόρμα είχε «αποτρέψει τους ανθρώπους από το να δημοσιεύουν συλλυπητήρια μηνύματα για το μαρτύριο του (ηγέτη της Χαμάς) Ισμαήλ Χανίγια», που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη.

Αυτή η επίθεση κατά των κοινωνικών δικτύων μπορεί να μην σταματήσει εδώ: ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις ψηφιακές πλατφόρμες, Huseyin Yayman, επιβεβαίωσε ότι «το έθνος» απαιτεί το κλείσιμο του Tiktok.

«Οι άνθρωποι που με βλέπουν στο δρόμο μου φωνάζουν: «Θα πας στον παράδεισο αν κλείσεις το Tiktok», μου λένε», διαβεβαίωσε σε βίντεο που παρασχέθηκε στο τοπικό πρακτορείο Τύπου DHA, αναφερόμενος σε «πολίτες» που συνάντησε σε Χατάι, Άδανα, Μερσίνα, μεγάλες πόλεις στο νότο, αλλά και στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα, ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, χαρακτήρισε τη στάση των αρχών «ασύλληπτη». «Αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις είναι αδαή μυαλά για το νέο κόσμο της οικονομίας και της τεχνολογίας», αντέδρασε στο X.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Συνάντηση Ερντογάν με τον εμίρη του Κατάρ στη Άγκυρα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Και τις διμερείς σχέσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: