Νεκροί θεωρούνται πλέον οι έξι επιβάτες του σούπερ γιοτ στη Σικελία: Πιθανότατα παγιδεύτηκαν στις καμπίνες* Κλειδί για τις έρευνες ο καπετάνιος που είναι σε κατάσταση σοκ [photos, video]

A handout photo made available on 19 August 2024 by Perini Navi Press Office shows the ‘Bayesian’ sailing boat, in Palermo, Sicily, Italy. EPA/PERINI NAVI PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Έξι άνθρωποι θεωρούνται πλέον νεκροί μετά το ναυάγιο του σούπερ γιοτ στο οποίο επέβαιναν κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας ανοιχτά των ακτών της Σικελίας.

Οι δύτες προσπάθησαν μάταια την Τρίτη να εισέλθουν στο εσωτερικό του βυθισμένου 56 μέτρων πολυτελούς σκάφους Bayesian, όπου τα σωστικά συνεργεία πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν παγιδευτεί οι αγνοούμενοι.

Δώδεκα επιβάτες και δέκα μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους Βρετανοί υπήκοοι, βρίσκονταν στο πλοίο.

Οι επιβαίνοντες που δεν έχουν εντοπιστεί είναι ο μεγιστάνας Μάικ Λιντς και η έφηβη κόρη του, Χάνα, ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλουμερ, και η σύζυγός του, Τζούντι, και ο δικηγόρος της Clifford Chance, Κρις Μορβίλο, και η σύζυγός του, Νέδα.

  • Μονάχα ένα πτώμα έχει προς το παρόν ανασυρθεί. Σύμφωνα με τον Τύπο πρόκειται για τον σεφ του γιοτ, που γεννήθηκε στον Καναδά, είναι όμως υπήκοος Αντίγκουα.

Οι διασώστες ανέφεραν ότι εργάζονται με την υπόθεση ότι το σκάφος βυθίστηκε γρήγορα αφού χτυπήθηκε από μια ανεμοστρόβιλη δίνη κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, περίπου στις 5 το πρωί της Δευτέρας.

Ο Vincenzo Zagarola από το ιταλικό λιμενικό επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένα σημάδι των αγνοουμένων επιβατών περισσότερες από 36 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης.

epa11555087 A handout photo made available on 19 August 2024 by Perini Navi Press Office shows the ‘Bayesian’ sailing boat, in Palermo, Sicily, Italy. At least one person died, six remain missing and 15 passengers were rescued, after a 56-meter-long luxury sailboat, the Bayesian, with 22 people on board, sank at dawn on 19 August off Porticello, near Palermo, after a tornado hit the area. EPA/PERINI NAVI PRESS OFFICE

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μην βρίσκονται μέσα στο σκάφος, αλλά γνωρίζουμε ότι το σκάφος βυθίστηκε γρήγορα. Υποθέτουμε ότι οι έξι αγνοούμενοι μπορεί να μην είχαν χρόνο να βγουν έξω» δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να είναι ζωντανοί, απάντησε: «Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά λογικά η απάντηση πρέπει να είναι όχι».

Πώς παγιδεύτηκαν οι έξι επιβάτες

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εικάζουν ότι κάποια από τα έπιπλα μετακινήθηκαν καθώς το σκάφος αναποδογύρισε, μπλοκάροντας τις πόρτες και εμποδίζοντας τους επιβάτες να διαφύγουν.

«Το γιοτ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει πάρει κλίση στο πλάι. Πρέπει να δουλέψουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και σε πολλή ζέστη» λέει η δημοσιογράφος Ashna Hurynag.

Τις προσπάθειες των σωστικών συνεδρίων συνδράμει ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα έρευνας που έχει σταλεί στην ανατολική ακτή του Παλέρμο.

«Ο κόσμος περιμένει ίσως να δει το κύτος του πλοίου να ανασηκώνεται, το ίδιο το σκάφος να ανασύρεται από το νερό. Αυτό δεν πρόκειται να το δούμε για πάρα πολύ καιρό» λέει η Hurynag. «Προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί στην ίδια θέση όσο το δυνατόν περισσότερο επειδή είναι άθικτο και να προσπαθήσουν να έχουν πρόσβαση από έξω» προσθέτει.

Καθώς η επιχείρηση έρευνας συνεχίζεται, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν πώς βυθίστηκε το σκάφος. Κλειδί στις έρευνες θα είναι ο καπετάνιος, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλο σοκ.

 

epaselect epa11556826 Rescue workers and divers from the Italian fire brigade as a rescue operation continues for the missing people who were on board a sailboat that sank, in Porticello, Sicily Island, Italy, 20 August 2024. At least one person died, six remain missing and 15 passengers were rescued, after a 56-meter-long luxury sailboat, the Bayesian, with 22 people on board, sank on 19 August off Porticello, near Palermo, after a tornado hit the area. The six missing people have not yet been identified as dive teams are trying to find access into the yacht’s cabins, sitting at 50 m below the surface of the water. EPA/IGOR PETYX

Οι καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν την κύρια αιτία της βύθισης του Bayesian. Θα μπορούσαν να είχαν αντιληφθεί την επικείμενη θαλάσσια ανεμοστρόβιλο στο πλοίο; «Ο άνεμος ήταν εξαιρετικά ισχυρός: δεν ήταν φυσιολογικό, ήταν ανεμοστρόβιλος ή ίσως ένας μικρός τυφώνας», κατέθεσε ο Giuseppe Cefalù, ψαράς από το Porticello, ένας από τους πρώτους που έσπευσαν για βοήθεια. «Κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί εδώ».

Απρόβλεπτοι οι θαλάσσιοι ανεμοστρόβιλοι

Οι θαλάσσιοι ανεμοστρόβιλοι είναι γρήγορα, ακραία και εντοπισμένα φαινόμενα. Μπορούν να προβλεφθούν οι συνθήκες για τη δημιουργία τους, αλλά μόνο σε ευρύτερες περιοχές. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια το πότε και πού θα χτυπήσουν. Ίσως ένα εργαλείο που θα μπορούσε να είχε βοηθήσει είναι το μετεωρολογικό ραντάρ, όπως αυτά που η Πολιτική Προστασία, πολλές Περιφέρειες και εξειδικευμένοι ιστότοποι διαθέτουν 24 ώρες το 24ωρο, με ενημερώσεις κάθε 5 λεπτά. Αυτά τα ραντάρ δεν εντοπίζουν τους ανεμοστρόβιλους, αλλά τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα σημαντικά καιρικά φαινόμενα.
«Το ραντάρ είναι το καλύτερο εργαλείο, αλλά ελέγξαμε και η περιοχή του ατυχήματος έχει ασυνεχή κάλυψη από ραντάρ», λέει ο Francesco De Martin, ειδικός σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαν να είχαν αυτές τις πληροφορίες. Το ραντάρ προβλέπει την έλευση μιας ισχυρής καταιγίδας με προβάδισμα 10-15 λεπτών, ίσως πολύ λίγο για να χειριστείς το σκάφος και να το σώσεις».

«Λάθος θέση, ήταν μακριά από το λιμάνι»

«Βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», παρατηρεί ο Salvatore Cocina, γενικός διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Σικελίας. Μια σκέψη που έγινε λόγω της απρόβλεπτης φύσης των βίαιων καιρικών φαινομένων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Ωστόσο, ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν το Bayesian, δεδομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών, βρισκόταν πραγματικά στο λάθος μέρος, δηλαδή πολύ κοντά στην ακτή. Για παράδειγμα, ο Rosario Marretta, καθηγητής Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, αφού σημείωσε ότι δεν έχει δει τα έγγραφα που απέκτησε η δικαστική αρχή, παρατηρεί ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί, με μια μετεωρολογική πρόγνωση που έδειχνε έντονη επιδείνωση, το σκάφος βρισκόταν στη μέση της νύχτας σε μια απόσταση που δεν ήταν η ασφαλέστερη από την ακτή».

A handout video grab made available by Vigili del Fuoco shows cave divers from the Italian fire brigade as they prepare to resume inspections of the Bayesian yacht’s wreck, off the coast of Sicily island, southern Italy, 20 August 2024. EPA/VIGILI DEL FUOCO HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Μεταξύ των υποθέσεων που προτάθηκαν, περιλαμβάνεται και αυτή ενός πιθανότατου πρόσκρουσης με τον κοντινό ύφαλο των Formiche. Ωστόσο, ο Mauro Giuffré από το περιοδικό Giornale della Vela δεν πιστεύει σε αυτή την πιθανότητα: «Με βάση τις συντεταγμένες του υφάλου και εκείνες της πορείας του Bayesian διαθέσιμες στο Marine Traffic, δεν θα υπήρχε σύγκρουση. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να εξηγήσει μια γρήγορη βύθιση του σκάφους, μόνο εφόσον το πλοίο προσέκρουε βίαια και με μεγάλη ταχύτητα».

Με πληροφορίες από Guardian

Για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, «μοναδική βεβαιότητα» είναι «ο θάνατος» λέει εκπρόσωπος της UNRWA: Κανένα ασφαλές σημείο από τις βόμβες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: