Νεκροί και τραυματίες στη Γάζα: Αιματοκύλισμα από νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, στα θύματα δύο παιδιά και μία γυναίκα

epa11560297 The rubble of destroyed buildings in Deir Al Balah, central Gaza Strip, 22 August 2024, following an evacuation order issued by the Israeli army. EPA, MOHAMMED SABER




Τουλάχιστον εννιά Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δυο παιδιά και γυναίκα, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ μέσα στη και γύρω από τη Χαν Γιούνις (νότια) και στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Νουσέιρατ.

Τα παραπάνω μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Άλλοι τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά το πρακτορείο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο «διάδρομος της Φιλαδελφείας» παρουσιάζεται πλέον ως το βασικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή εκεχειρίας στην Γάζα.

Αλλά ποια είναι η σημασία αυτής της στενής ζώνης που βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και την Αίγυπτο, στην οποία το Ισραήλ εννοεί να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία πάση θυσία;

Ο διάδρομος χαράχθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά την περίοδο της δεύτερης κατοχής της Λωρίδας της Γάζας (1967-2005). Η ζώνη αυτή περιπολίας προστατεύεται από αγκαθωτά σύρματα και είναι πλάτους τουλάχιστον εκατό μέτρων ή και μεγαλύτερο σε ορισμένα σημεία. Εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με την Γάζα.

Δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από την ζώνη αυτή, που σε ορισμένα σημεία της προστατεύεται από τοίχο. Αλλά είναι γνωστό στους Αιγύπτιους, τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς ότι μεγάλος αριθμός τούνελ υπάρχει στο υπέδαφός της.

Με τον φόβο των διεισδύσεων και του λαθρεμπορίου, η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν το 2005 συμφωνία που δίνει το στάτους της ουδέτερης ζώνης στον διάδρομο της Φιλαδελφείας στο πλαίσιο της μονομερούς ισραηλινής αποχώρησης από την Λωρίδα της Γάζας τον ίδιο χρόνο.

Η αρχική ιδέα ήταν η διευκόλυνση του ελέγχου της συνοριακής ζώνης. Η ονομασία «διάδρομος της Φιλαδελφείας» προήλθε από τον κώδικα που χρησιμοποιούσε ο ισραηλινός στρατός χωρίς καμία σχέση με το γνωστό σε άλλα σημεία του κόσμου τοπωνύμιο. Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι ονομάζουν επίσης την ζώνη «διάδρομο του Σαλαντίν».

Για την διαμόρφωση του διαδρόμου της Φιλαδελφείας απαιτήθηκε η κατεδάφιση μεγάλου αριθμού κατοικιών που ενίσχυσαν την διχοτόμηση της Ράφα σε δύο χωριστές πόλεις (κληρονομιά της βρετανικής κυριαρχίας κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα), σε μία αιγυπτιακή και σε μία παλαιστινιακή πόλη. Το γεγονός προκάλεσε τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας.

Όταν το Ισραήλ αποχωρεί από την περιοχή τον Σεπτέμβριο 2005, η Αίγυπτος συγκροτεί δύναμη 750 συνοριοφυλάκων για την εποπτεία των συνόρων. Καθώς η ζώνη πρέπει να παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη βάσει της συμφωνίας ειρήνης του 1979 ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, η δύναμη αυτή έχει ως αποστολή την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», όπως αυτό διατυπώνεται στο κείμενο της συμφωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κάιρο, Egypt

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: