Νέα ανακοίνωση από το Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μέση Ανατολή και άλλα μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία για να υπερασπιστούν το Ισραήλ και τις δυνάμεις τους

A MH-53E Sea Dragon helicopter lands on the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS Theodore Roosevelt in the U.S. Central Command area of responsibility, Aug. 2, 2024. Photo By: Navy




Το Πεντάγωνο συνεχίζει να μετακινεί πλοία και αεροσκάφη σε όλη τη Μέση Ανατολή για να βελτιώσει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων, να αυξήσει την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ανταποκριθούν σε μια σειρά απρόοπτων.

Τα παραπάνω δήλωσε η Αναπληρώτρια Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln θα αντικαταστήσει την ομάδα κρούσης του USS Theodore Roosevelt, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε ένα δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας στις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν (Lloyd J. Austin III) παρήγγειλε επιπλέον καταδρομικά και αντιτορπιλικά με βαλλιστικούς πυραύλους στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και της Centcom. Διέταξε επίσης την ανάπτυξη μιας πρόσθετης μοίρας μαχητικών στη Μέση Ανατολή για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας αεροπορικής υποστήριξης.

«Αυτές οι προσαρμογές προσθέτουν στο ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που διατηρεί ο στρατός των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αμφίβιας έτοιμης ομάδας USS Wasp/Marine, της εκστρατευτικής μονάδας που δρα στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η δήλωση.

Ο Όστιν μίλησε με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για να επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι απειλών από το Ιράν, τη λιβανική Χεζμπολάχ, τους Χούτι και άλλες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, είπε η κ. Σινγκ.

«Συζήτησαν τις κινήσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ που λαμβάνει το υπουργείο για άμυνα και αποτροπή και ενίσχυσαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης ευρύτερων εντάσεων στην περιοχή, για να συμπεριληφθεί ισχυρή υποστήριξη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων», είπε η Σινγκ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε για τη Δευτέρα συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σήμερα (χθες) με την Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειές τους για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, μεταξύ άλλων μέσω συμφωνίας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την Αυτού Μεγαλειότητα για τη φιλία του και επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ιορδανία ως εταίρο και σύμμαχο στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον βασιλιά Αμπντάλα και στον διάδοχο του θρόνου Χουσεΐν και την πριγκίπισσα Rajwa για τη γέννηση ενός κοριτσιού, της Iman, το Σαββατοκύριακο.

Η συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο είχε ξεκινήσει στις 21.15. Παρούσα ήταν  και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση:

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του —και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου— Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που κατά την Ουάσιγκτον εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης εκ νέου. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις —ακόμη αδιέξοδες— προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του –σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios– ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και τα ξημερώματα της Τρίτης.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

  • Ζητά από τις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν επιπλέον καύσιμα

Η Ιορδανία ζήτησε από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της να έχουν εφεδρικά καύσιμα για 45 λεπτά επιπλέον πτήσης, κάτι που ειδικοί θεωρούν ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ήδη αποφεύγουν τον ιρανικό και τον εναέριο χώρο του Λιβάνου και έχουν ματαιώσει πτήσεις προς το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται για διάχυση του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Οι ιορδανικές αρχές εξέδωσαν χθες NOTAM, ζητώντας από όλους τους αερομεταφορείς να μεταφέρουν εφεδρικά καύσιμα για «επιχειρησιακούς λόγους». Η ΝΟΤΑΜ παραμένει σε ισχύ μέχρι τη 01:00 τα ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας.

Σε ένα ενημερωτικό δελτίο, ο OPSGROUP, ένας οργανισμός τα μέλη του οποίου μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με κινδύνους πτήσης, υπογράμμισε ότι η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε πριν από το αναμενόμενο κλείσιμο του ιορδανικού εναέριου χώρου, μια προληπτική κίνηση σε περίπτωση επίθεσης στο Ισραήλ από το Ιράν.

«Η ιορδανική NOTAM σχετίζεται με την αεροπορική επίθεση του Απριλίου στο Ισραήλ, η Ιορδανία ήταν η πρώτη χώρα που έκλεισε τον εναέριο χώρο της, πολύ νωρίτερα ακόμη και από το Ισραήλ, το Ιράν ή το Ιράκ», δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Ζε, διευθύνων σύμβουλος της OPSGROUP.

«Τα 45 λεπτά προορίζονται να παρέχουν επαρκή πρόσθετα καύσιμα ώστε ένα αεροσκάφος να εγκαταλείψει τον ιορδανικό εναέριο χώρο και να προσγειωθεί αλλού», πρόσθεσε.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου που συνδέεται με τον πόλεμο μπορεί να θέσει ουσιαστικούς περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, για παράδειγμα, έχει θέσει σημαντικούς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, ήδη υπό πίεση από τις απεργίες ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και την έντονη ταξιδιωτική ζήτηση.

Στη Μέση Ανατολή, ειδικοί εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

«Μια επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ θα είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων από τις αεροπορικές διαδρομές με τη μεγαλύτερη διακίνηση στον κόσμο», δήλωσε ο Ιαν Πετσένικ, εκπρόσωπος της FlightRadar24.

«Το κλείσιμο αυτού του εναέριου χώρου θα αναγκάσει τα αεροσκάφη να πετούν σε διαρκώς πιο στενούς διαδρόμους προς το βορρά και το νότο. Οποιοδήποτε επιπλέον κλείσιμο αυτών των διαδρομών θα ήταν μια τεράστια αναδιάταξη της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Του David Vergun, DOD News
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Αμάν, Jordan

Ηχούν δυνατά τα τύμπανα του πολέμου… Η Τεχεράνη αναμένει επίθεση από το Ισραήλ; Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ και ζητά από πολιτικά αεροσκάφη να μην πετούν πάνω από το Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: