Μιλούν για ειρήνη αλλά ετοιμάζονται για πόλεμο: Κατάπαυση του πυρός ζητούν ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ από Ισραήλ – Χαμάς, ενώ τα αμερικανικά F-22 Raptor έφτασαν στη Μέση Ανατολή [video]

U.S. Air Force F-22 Raptors arrived in the U.S. Central Command area of responsibility Aug. 8 as part of U.S. force posture changes in the region to mitigate the possibility of regional escalation by Iran or its proxies.




Κοινή δήλωση με την οποία καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Η δήλωση ανέφερε ότι τα τρία έθνη είχαν σφυρηλατήσει μια «συμφωνία-πλαίσιο», για την οποία «απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες της εφαρμογής».

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα στείλει διαπραγματευτές στις προτεινόμενες συνομιλίες, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Αυγούστου στη Ντόχα ή το Κάιρο. Η Χαμάς δεν απάντησε αμέσως.

Η ανανεωμένη διπλωματική ώθηση θα θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να σταματήσει η περιφερειακή ένταση να ξεφύγει από τον έλεγχο, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα. Το Ιράν, κατηγορώντας το Ισραήλ, έχει υποσχεθεί απάντηση – αν και το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα τη δολοφονία.

Σε κοινή δήλωση, τα τρία έθνη κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες στις 15 Αυγούστου «για να κλείσουν όλα τα εναπομείναντα κενά και να αρχίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».




«Ως διαμεσολαβητές, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση-γέφυρα που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», αναφέρεται.

Τη δήλωση υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Μαχητικά F-22 Raptor στην αμερικανική δύναμη πυρός

Την ίδια ώρα, αμερικανικά F-22 Raptor, τα πλέον προηγμένα μαχητικά stealth, έφθασαν στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την στρατιωτική τους δύναμη ενόψει της επαπειλούμενης επίθεσης του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ.

Η ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση των απειλών από το Ιράν και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις», σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ απειλεί τη Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, αναφερόμενος στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα που συνεχίζονται, από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολά να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολά συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Γκάλαντ σε μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του.

«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.

Ο πόλεμος του καλοκαιριού του 2006, με έναυσμα την αιχμαλώτιση από μαχητές της Χεζμπολά δυο ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους άμαχους, και σε άλλους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, που άνοιξε τον Οκτώβριο μέτωπο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Φουάντ Σουκρ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και, την επομένη, τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Βηρυτό.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τη Χεζμπολά για τον θάνατο την 27η Ιουλίου 12 παιδιών και εφήβων σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που χτυπήθηκε από ρουκέτα. Η Χεζμπολά αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε μέσω X ότι τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν ότι θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Νέοι βομβαρδισμοί σε σχολεία στη Γάζα

Στην πόλη της Γάζας, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε δύο σχολεία σκότωσαν «πάνω από 18 πολίτες» χθες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, τον Μοχάμαντ αλ Μουγαγίρ, ο οποίος πρόσθεσε πως άλλοι 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πάνω από 40 αγνοούνται.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως τα σχολεία «χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες και διοικητές της Χαμάς», πως εκεί «σχεδιάζονταν» και από εκεί «εξαπολύονταν» επιθέσεις.

Ακόμη χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν, για ακόμη μια φορά, τους άμαχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς της Χαν Γιούνις, μεγάλης πόλης στο νότιο τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί ήδη πελώριες καταστροφές σε μάχες που κράτησαν μήνες.

Η διαταγή αφορά συνοικίες από όπου «εκτοξεύτηκαν ρουκέτες», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η πολιτική προστασία ανέφερε πως ανασύρθηκαν πέντε πτώματα από σπίτι που βομβαρδίστηκε στη Χαν Γιούνις.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι σημαίνει για τη Μέση Ανατολή η ανάδειξη Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς- Εσωτερικοί διαγκωνισμοί, «Χαμάς εξωτερικού» Vs «Χαμάς εσωτερικού», το πατρονάρισμα του Ιράν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: