Μία ξαφνική κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας κρατήθηκε …”υπόγεια”: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για «συνέπειες», εξάγει πολεμικό υλικό στον Πούτιν

epa11507780 US President Joe Biden answers reporters’ questions after landing in Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA. EPA, Ken Cedeno, Pool




Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», εάν η χώρα δεν περιορίσει τις εξαγωγές στη Ρωσία στρατιωτικού εξοπλισμού συνδεόμενου με τις ΗΠΑ και ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Μόσχας, γράφει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Adam SamsonChris Cook).

Συγκεκριμένα η Ουάσιγκτον ζητά από την Άγκυρα να αναλάβει περισσότερη δράση σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εξαγωγών εξαρτημάτων αμερικανικής προέλευσης που είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Matthew Axelrod, βοηθός υπουργού Εμπορίου που ηγείται των προσπαθειών των ΗΠΑ να κρατήσουν την ευαίσθητη τεχνολογία μακριά από τα χέρια των αντιπάλων της Αμερικής, συναντήθηκε πρόσφατα με Τούρκους αξιωματούχους και στελέχη στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ως μέρος των προσπαθειών να σταματήσει το παράνομο εμπόριο.

Το μήνυμά του, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, ήταν ότι η Τουρκία πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να περιορίσει το εμπόριο ‘τσιπ’ αμερικανικής προέλευσης και άλλων εξαρτημάτων ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία για να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την παράνομη ροή αμερικανικής τεχνολογίας στη Ρωσία», ανέφερε ο Axelrod σε δήλωσή του στους Financial Times.

«Πρέπει να δούμε πρόοδο, και γρήγορα, από τις τουρκικές αρχές και τη βιομηχανία, διαφορετικά δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλουμε συνέπειες σε όσους αποφεύγουν τους ελέγχους των εξαγωγών αμερικανικής προέλευσης προϊόντων», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον είναι η τελευταία ένδειξη για το πώς η απόφαση της Τουρκίας να διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία έχει φέρει σε δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και άλλοι δυτικοί εταίροι έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, αλλά η Τουρκία απέφυγε τους περιορισμούς και αύξησε το εμπόριο με τη χώρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Τουρκία έχει γίνει βασικός κόμβος, μέσω του οποίου ηλεκτρονικά προϊόντα δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων επεξεργαστών, καρτών μνήμης και ενισχυτών, κατευθύνονται προς ρωσικούς πυραύλους και drones κατά παράβαση των ελέγχων των εξαγωγών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών Brian Nelson εξέφρασε την απογοήτευσή του για το εμπόριο στρατιωτικών αγαθών της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν ενωθεί, στοχεύοντας στο εμπόριο που αφορά σε περίπου 50 κατηγορίες προϊόντων με στρατιωτικές εφαρμογές, το οποίο οι σύμμαχοι θεωρούν υψηλή προτεραιότητα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη μετά την Κίνα μεγαλύτερη πηγή στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, προϊόντων υψηλής προτεραιότητας αμερικανικής προέλευσης που αποστέλλονται στη Ρωσία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου.

Ο Axelrod είπε στην τουρκική κυβέρνηση ότι αυτό το εμπόριο ήταν ένα «επείγον πρόβλημα» και κάλεσε την Άγκυρα «να υιοθετήσει και να επιβάλει την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ελεγχόμενων αντικειμένων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία», είπε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εμπορική πολιτική της Τουρκίας» για να αποκτήσει πρόσβαση σε αμερικανικά τμήματα. Το υπουργείο Εμπορίου έχει ήδη προσθέσει 18 τουρκικές εταιρείες στη «λίστα» του σχετικά με αυτό το εμπόριο. Αυτό απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να αποκτήσουν σπάνιες άδειες για την πώληση ευαίσθητων ανταλλακτικών αυτών των ομάδων.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου είπε: «Μπορείτε να περιμένετε να δείτε περισσότερα από αυτά στο μέλλον εκτός και μέχρι να υπάρξει πρόοδος». Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλει ξεχωριστές κυρώσεις σε πολλές τουρκικές εταιρείες για φερόμενη προμήθεια του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ρωσίας.

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στρατιωτικών αγαθών υψηλής προτεραιότητας, που αποστέλλονται στη Ρωσία ή σε ύποπτους μεσάζοντες για τη Μόσχα, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Κατέγραψε 85 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πολύ πάνω από τα 27 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT με βάση τα στοιχεία των τουρκικών τελωνείων.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ροών μπορεί να αποτελεί μέρος του «εμπορίου φαντασμάτων» αγαθών που χάνονται και δεν εισέρχονται ποτέ στις αγορές των υποτιθέμενων προορισμών τους.

Η μεγάλη αύξηση των τουρκικών εξαγωγών ευαίσθητων αγαθών προς το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και την Κιργιζία δεν οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών τέτοιων αγαθών που αναφέρθηκαν στις χώρες αυτές. Ωστόσο, οι εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών της Τουρκίας φαίνεται να έχουν μειωθεί κάπως από τα υψηλά που είχαν καταγραφεί το 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απέδωσε αυτή την πτώση σε εκτελεστικό διάταγμα της κυβέρνησης του προέδρου Joe Biden που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ξένη χρηματοπιστωτική εταιρεία που συναλλάσσεται με Ρωσική οντότητα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις σαν να συνεργάζεται απευθείας με τη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Η ολοένα και σκληρότερη στάση των ΗΠΑ μείωσε το κόστος που πρέπει να πληρώσει η Ρωσία για την εισαγωγή αγαθών αμερικανικής προέλευσης από την Τουρκία, σύμφωνα με τον εμπορικό αξιωματούχο. Και πρόσθεσε: «Υπήρξε κάποια πρόσφατη πρόοδος»…αλλά δεν είναι αρκετό, γιατί είναι ακόμα πολύ ψηλά».

ΠΗΓΗ: Financial TimesAdam SamsonChris Cook – US warns of ‘consequences’ for Turkey over military-linked hardware going to Russia

Θα εκτελέσει το Ισραήλ δολοφονίες εντός της Τουρκίας; ερωτούν οι αναλυτές στις ΗΠΑ: “Οι τρομοκράτες βλέπουν την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ως παιδικές χαρές”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: