Μία ακόμα δυσάρεστη πραγματικότητα μετά τις φωτιές στην Αττική: Η Ακρόπολη «κινδυνεύει» από την υπερθέρμανση του πλανήτη… Μία σκιά κρέμεται πάνω από την ιστορία της Αθήνας!

epa11546299 Medical personnel and police evacuate patients from the Penteli Children’s Hospital during a wildfire in Penteli, northeast Attica, Greece, 12 August 2024. EPA, GEORGE VITSARAS




Στη συνδρομητική έκδοση της εφημερίδας Ouest-France δημοσιεύεται ρεπορτάζ από την Αθήνα μετην  υπογραφή του Quentin Saison και τίτλο «Φωτιές στην Ελλάδα: γιατί η Ακρόπολη της Αθήνας απειλείται ήδη από την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Παρατίθενται απόψεις ειδικών, όπως ο Γιάννης Καψωμενάκης, ειδικός στο κλίμα στη λεκάνη της Μεσογείου, που το 2022 διηύθυνε ένα φιλόδοξο ερευνητικό έργο που επιχείρησε να μετρήσει την ευπάθεια περισσότερων από 250 τοποθεσιών της UNESCO στην κλιματική αλλαγή, για τον οποίον «η Ακρόπολη αντιμετωπίζει μια ισχυρή απειλή». «Μάλλον δεν πρόκειται να τη δούμε να εξαφανίζεται, αλλά θα μπορούσε να υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές».

Η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτονας, που επιβλέπει τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου και είναι, κατά κάποιο τρόπο, ο εγκέφαλος των επεμβάσεων, τονίζει:. «Τα βίαια και ξαφνικά επεισόδια βροχής συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Αυτό απαιτεί να αναθεωρούμε το σύστημα αποχέτευσης νερού για να το βελτιώνουμε».

Η άλλη πηγή ανησυχίας, που αναδεικνύεται από τους ειδικούς, προέρχεται από τη σεισμική δραστηριότητα, το οποίο και μελετά ο Νικόλαος Μελής, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ο πιο προφανής τρόπος για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής είναι να μιλήσουμε για τον ήλιο, την ξηρασία, τις ακραίες βροχοπτώσεις», εξηγεί ο Νικόλαος Μελής.

«Πρέπει όμως να λαμβάνονται επίσης υπόψη οι δονήσεις και οι σεισμοί». Συνήθως ακολουθούν εκτεταμένα κλιματικά φαινόμενα. «Βλέπουμε πολλές καταστάσεις που απαιτούν ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Ακόμη και απέναντι σε μικρά σεισμικά γεγονότα».

Λόγω των περιστάσεων, οι επιστήμονες καταλήγουν να ταράζονται, θορυβημένοι από τη σκιά που κρέμεται πάνω από την ιστορία της Αθήνας.

Ο Χρήστος Ζερεφός, από τους πρώτους που μίλησε δημόσια για το θέμα, τονίζει: «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Τα μνημεία δεν μπορούν να αμυνθούν από μόνα τους! Ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί αυτό το φαινόμενο είναι να ληφθούν σοβαρά μέτρα. Ωστόσο, στην πράξη δεν κάνουμε τίποτα».

Ωστόσο, ο Γιάννης Καψωμενάκης από την πλευρά του παραμένει αισιόδοξος. «Η μελέτη μας αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ιστορική κληρονομιά σύμφωνα με δύο σενάρια».

Μια συνήθεια στην Κλιματολογία, όπου οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις ποικίλλουν ανάλογα με το πώς η ανθρωπότητα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα.

«Αυτή τη στιγμή ακολουθούμε την απαισιόδοξη τροχιά», συνεχίζει ο Γιάννης Καψωμενάκης. Υπάρχει ακόμη χρόνος να δράσουμε και να επιστρέψουμε στο μέσο σενάριο. Η Ακρόπολη υπάρχει εδώ και 2.000 χρόνια και η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να τη μεταμορφώσει πλήρως».

Ο Νικόλαος Μελής συμμερίζεται τις ανησυχίες των συναδέλφων του και θεωρεί απαραίτητο να πειστούν οι αρχαιολόγοι, ότι η κλιματική αλλαγή αφορά και τα πεδία έρευνάς τους. Μια κατάσταση σήμερα γενικά αποδεκτή σε αυτόν τον κόσμο των μυημένων.

«Συλλέγουμε πάρα πολλά δεδομένα, αλλά δεν ενεργούμε και περιμένουμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα. Σαν να έπρεπε να περιμένουμε μέχρι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής να γίνει πιο βάναυσος πριν καταπιαστούμε με το πρόβλημα», τονίζει.

ΠΗΓΗ: OuestFrance, Quentin Saison – Incendies en Grèce: pourquoi l’Acropole d’Athènes est déjà menacée par le réchauffement climatique

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο προαύλιο εργοστασίου λιπασμάτων στον Ασπρόπυργο: Επιχειρούν πυροσβέστες και ειδική ομάδα χημικών ΕΜΑΚ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: