Μετά την επαπειλούμενη (και) επικείμενη(;) επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ: Η Κύπρος προετοιμάζεται για τις μαζικές εκκενώσεις ξένων υπηκόων από τη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος. Φωτογραφία Constantinos Kombos, @ckombos




Το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel αναπαράγει πρακτορειακό τηλεγράφημα σημειώνοντας ότι υπό την απειλή κλιμάκωσης του σκιώδους πολέμου μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, διάφορες χώρες της περιοχής προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μεταξύ των χωρών και η Κύπρος, η οποία έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία της για μια πιθανή απομάκρυνση αλλοδαπών από τον Λίβανο και το Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπενθύμισε ότι το 2006 σε ανάλογη περίσταση η Κύπρος υποδέχθηκε προσωρινά γύρω στα 60.000 άτομα. Δήλωσε ότι και τώρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ατόμων -συμπεριλαμβανομένων πολιτών άλλων χωρών της Ε.Ε. και υπηκόων τρίτων χωρών.

Και αυτό υπό τον όρο ότι θα ταξιδέψουν στις χώρες τους εγκαίρως και γι αυτό το λόγο έχουν ήδη τοποθετηθεί κρεβάτια σε σχολεία και έχουν ετοιμαστεί χώροι υγιεινής στην περιοχή της Λάρνακας.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις αντιδράσεις του ψευδοκράτους με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) να χαρακτηρίζει την στάση αυτή ως ανεύθυνη, καθώς έτσι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει στόχο γειτονικών χωρών:

Στο πλαίσιο δήλωσής του κατηγόρησε το Ισραήλ -λόγω του πολέμου στη Γάζα- για απόπειρα γενοκτονίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτά τα εγκλήματα ήθελε μέσω της πολιτικής του να συμμετάσχει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ισχυρίστηκε ο απαράδεκτος Tatar.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη λέγοντας ότι οι προετοιμασίες αποτελούν ανθρωπιστική βοήθεια», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Αναφέρει ότι «η νήσος διχοτομήθηκε το 1974», όπου «στο βορρά βρίσκεται η (παράνομη) “Τδβκ” (sic) που διεθνώς αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία». Ωστόσο «ολόκληρο το νησί είναι μέλος της Ε.Ε. από το 2004 αν και το δίκαιο της Ένωσης εφαρμόζεται μόνο στο νότιο ελεύθερο τμήμα».

Τίτλος: «Επαπειλούμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Η Κύπρος προετοιμάζεται για εκκενώσεις από τη Μέση Ανατολή»
Υπότιτλος: «Ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ κινδυνεύει με κλιμάκωση. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν προσωρινό καταφύγιο στην Κύπρο. Κριτική για τις προετοιμασίες ασκείται από το τουρκοκρατούμενο τμήμα του νησιού.»

ΠΗΓΗ: Spiegel – Cyprus prepared for evacuations from the Middle East – The shadow war between Iran and Israel threatens to escalate. People could find temporary refuge in Cyprus. Criticism of the measures is coming from the Turkish-occupied part of the island

Δεν πείθει τους Τούρκους ισλαμιστές: Η παλαιστινιακή υπόθεση αναδεικνύεται σε σημαντική πρόκληση στο εσωτερικό της Τουρκίας, για τον νεοσουλτάνο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: