Με τη συγκατάθεση της Κύπρου (και της Ελλάδας): Καμία αναφορά στην Τουρκία για τη πιθανή συμμετοχή του Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ομιλεί στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του, Hakan Fidan, στην Άγκυρα. Φωτογραφία Υπουργείο Εξωτερικών, @GreeceMFA




Σιγή ιχθύος από την Άγκυρα στην πρόσκληση για παρουσία του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο των 27 υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), στα τέλη Αυγούστου, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έχει τώρα… άλλες προτεραιότητες, όπως την υπογραφή συμφωνίας με τον ιρακινό ομόλογό του για την ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία, με πρόφαση την πάταξη της τρομοκρατίας και με ουρά.. τη συνεργασία σε αναγκαίους τομείς όπως βαπτίζουν αυτούς της ενέργειας και του εμπορίου.

Η πρόσκληση ξεκλείδωσε μετά τη συγκατάθεση της Λευκωσίας (και της Αθήνας φυσικά), στο πλαίσιο, αυτή τη φορά, των συμπερασμάτων που ενέκριναν οι 27 ηγέτες τον περασμένο Απρίλιο, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Μεταξύ άλλων, στην πτυχή του διαλόγου υψηλού επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και περιφερειακών θεμάτων, προβλέπεται και πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (συναντήσεις Gymnich), κατά περίπτωση.

Σε δηλώσεις του Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε:

«Αυτή η κίνηση, η στρατηγική κίνηση, υψηλής πολιτικής σημασίας και αξίας, είναι μια κίνηση καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης από πλευράς της κυπριακής δημοκρατίας που εντάσσεται στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων./1,39,51 Έχουμε ενώπιον μας τον Σεπτέμβριο γιαυτό είπαμε ότι είναι άλλη μια απόδειξη καλής θέλησης/ 1,39,51 Εαν δεν υπάρξει, ανάλογη θα είναι η στάση μας στο επόμενο συμβούλιο.»

Διάθεση που μέχρι στιγμής, δημόσια τουλάχιστον, δεν δείχνει η Άγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αλλά και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ πανηγυρίζουν για τα 50 χρόνια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Λεύκας και της Μόρφου.

Ανέφεραν προκλητικά:

Με την ευκαιρία της επετείου της “2ης Κυπριακής Ειρηνευτικής Επιχείρησης” –όπως αναφέρουν την άνανδρη δεύτερη τουρκική εισβολή- που εξαπέλυσαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να θέσουν τέρμα στον βάναυσο διωγμό των Τουρκοκυπρίων, ευχόμαστε για άλλη μια φορά το έλεος του Θεού στους μάρτυρες και τους βετεράνους μας που απεβίωσαν και ευτυχισμένη και υγιή ζωή στους εν ζωή βετεράνους μας.

Ο «ηγέτης» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανέφερε:

«Εαν ζούμε με ειρήνη και ασφάλεια, είναι λόγω της “ειρηνευτικής επιχείρησης” της 20ης Ιουλίου 1974 της μητέρας Πατρίδας και μέχρι τις 14,15, 16 Αυγούστου η Αμμόχωστος και η Λεύκα περιήλθαν στα “σύνορα” της (παράνομης) «τδβκ». Συνεχίζουμε να κρατούμε ζωντανή την (παράνομη) «τδβκ» με αποφασιστικότητα».

Σε μία άλλη εξέλιξη, το αμφίβιο πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, USS WASP, για το οποίο η Άγκυρα και το ψευδοκράτος διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους όταν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λιμάνι Λεμεσού ως βάση για τις επιθέσεις τους στη Μέση Ανατολή, πλέει εδώ κ ελάχιστα 24ωρα ανοιχτά της Αττάλεια, συνοδεία του βρετανικού αντιτορπιλικού Duncan. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

«Στρατηγική πολιτική κίνηση υψηλής σημασίας» η συγκατάθεση της Κύπρου για την πρόσκληση Φιντάν στο συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., δικαιολογείται ο Λετυμπιώτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: