Με απόλυτη ευθύνη της Άγκυρας απέτυχε ακόμα μία προσπάθεια για την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό: Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, οι Τούρκοι απαιτούν υποταγή…

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με παράνομο “δικαστή” του κατοχικού καθεστώτος του. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Αναμενόμενη ήταν η αρνητική στάση του κατοχικού ηγέτη στη βολιδοσκόπηση των Ηνωμένων Εθνών για την πραγματοποίηση στις 13 Αυγούστου, κοινής συνάντησης μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ.

Οι Τούρκοι άναψαν κόκκινο από τη φάση των βολιδοσκοπήσεων.

Και έσπευσε ο εγκάθετος της Άγκυρας να αναφέρει πως δεν έλαβε πρόσκληση αλλά και να υπήρχε θα την απέρριπτε. Εξήγησε πως εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι του η απάντηση του θα συνεχίσει να είναι αρνητική σε μια τριμερή συνάντηση.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ, δεν υπάρχει κοινό έδαφος για να γίνει μια τέτοια συνάντηση, ούτε και οι συνθήκες. Και εξήγησε τους λόγους, που δεν είναι άγνωστοι. «Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν έως ότου καταγραφεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς».

Δεν υπήρχε καμία ψευδαίσθηση για τον τρόπο αντίδρασης του Τατάρ, για τη στάση που θα τηρούσε η κατοχική πλευρά. Αν και είναι σαφές πως προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση, όλα έπεσαν στο κενό.

Ο Ερσίν Τατάρ με εντολές της Άγκυρας «οχυρώθηκε» πίσω από την πάγια θέση για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Ο κατοχικός ηγέτης επέμεινε στη λογική των δυο κρατών.

Για να προσέλθει σε μια συνάντηση, για να αποδεχθεί να συμμετάσχει σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων ζητά εκ των προτέρων να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς.

Είναι προφανές πως εάν ικανοποιηθούν αυτές οι αξιώσεις της Άγκυρας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα, τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για διαπραγμάτευση.

  • Η κατοχική πλευρά δεν θα έχει λόγο για οποιαδήποτε συζήτηση καθώς θα έχει ήδη εξασφαλίσει το μέγιστο, που είναι η αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Μία νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών αποτυγχάνει λόγω της τουρκικής κατοχικής πλευράς. Και ελπίζουμε να μην βρεθεί κάποιος ο οποίος θα κατηγορήσει και τη Λευκωσία για τη στάση της. Στο πλαίσιο των ίσων αποστάσεων και των ισορροπιών, μπορεί και διατυπωθεί κι αυτός ο ισχυρισμός. Έχει γίνει και στο παρελθόν.

Δεν θεωρούμε πως το μείζον είναι απόδοση ευθυνών. Αλλά θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αποθρασυνθεί περισσότερο η τουρκική κατοχική πλευρά. Εκείνο που παράλληλα πρέπει να γίνει είναι η άσκηση πιέσεων προς την Άγκυρα για να αλλάξει στάση. Διαφορετικά θα είμαστε κάθε φορά στο ίδιο έργο θεατές!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ζητά και τα ρέστα ο κύριος Γεραπετρίτης: Οι διευκρινίσεις των αόρατων «διπλωματικών πηγών» και η απαράδεκτη αντίληψη που ισχύει στην ελληνική ελίτ για το Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: