View of Mykonos. AΝΑ ΜPA, MINISTRY OF TOURISM, Yiannis Skoulas
Άρθρο της Shanti Das στον Observer αναφέρεται σε δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας στην οποία καταγγέλλονται πρακτικές παραπλανητικής διαφήμισης από εταιρίες που προωθούν πακέτα συνδυασμού διακοπών-εργασίας σε δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς.
Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, που ενίοτε, όπως αναφέρεται, έχουν ως αποτέλεσμα την εργασιακή εκμετάλλευση Βρετανών και Βρετανίδων νέων, των οποίων μεταφέρονται οι μαρτυρίες.
Μεταξύ άλλων το άρθρο επισημαίνει πως η εμπειρία προωθείται ως το «καλοκαίρι της ζωής σας»: μια ευκαιρία για πάρτι στον ήλιο, ενώ παράλληλα πληρώνονται. Και κάθε χρόνο, χιλιάδες Βρετανοί πιάνουν εποχική εργασία στο εξωτερικό, δελεασμένοι από τις παραλίες, τα νυχτερινά κέντρα, τα σκάφη και το ποτό.
Αλλά οι νέοι που κλείνουν διακοπές εργασίας στη Μεσόγειο παρασύρονται σε παράνομη εργασία – και μερικές φορές ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης – αφού τους δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις από πρακτορεία που λειτουργούν σε μη ρυθμισμένο περιβάλλον, όπως διαπίστωσε έρευνα.
Ο Observer φέρνει στο φως καταγγελίες για πρακτικές εκμετάλλευσης από μεσάζοντες που προσφέρουν καλοκαιρινές δουλειές σε ευρωπαϊκούς προορισμούς διασκέδασης όπως η Αγία Νάπα, η Ζάκυνθος, η Ίμπιζα και το Μαγκαλούφ.
Τα κυριότερα πρακτορεία έχουν γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαφημίζονται έντονα στο TikTok και το Instagram. Ισχυρίζονται ότι παρέχουν ένα «πλήρες πακέτο» που περιλαμβάνει θέσεις εργασίας, είσοδο σε εκδηλώσεις και διαμονή, με κόστος συνήθως 500-800 λίρες για ένα μήνα.
Αυτό που δεν αναφέρει το μάρκετινγκ είναι ότι τα πρακτορεία δεν κανονίζουν ούτε εγγυώνται θέσεις εργασίας – και όσοι εγγράφονται καλούνται να βρουν δουλειά μόνοι τους. Επίσης, δεν ξεκαθαρίζει ότι μετά το Brexit, είναι παράνομο για τους Βρετανούς να εργάζονται σε χώρες της Ε.Ε. χωρίς βίζα ή άδεια εργασίας, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθεί.
Μια Βρετανίδα φοιτήτρια βρήκε δουλειά αμειβόμενη με «μετρητά στο χέρι» σε ένα παραλιακό κλαμπ σε ελληνικό νησί, αφού πλήρωσε για ένα πακέτο με την Workers Family. Η ίδια δήλωσε:
«Δεν είχαμε βίζα ή οτιδήποτε άλλο. Αν εμφανιζόταν η αστυνομία, θα έπρεπε όλοι να χωθούμε μέσα στο πλήθος. Μας είπαν: “Αν η μουσική κλείσει, απλά αναμειχθείτε”. Όλες οι δουλειές έτσι είναι».
Είπε ότι όταν εγγράφηκε, η Workers Family δεν ξεκαθάρισε ότι θα έπρεπε να κανονίσει μόνη της τη βίζα της και ότι εκείνη «δεν διερωτήθηκε για αυτό». Οι όροι και οι προϋποθέσεις του ιστότοπου επιφορτίζουν τον εργαζόμενο με την ευθύνη για την εξασφάλιση νομικών εγγράφων, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά σε βίζες αλλού.
Σε επίσημες ομάδες εργαζομένων στο Facebook, οι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για εργασία χωρίς χαρτιά και συμβουλεύουν τους άλλους να μην ανησυχούν για τις βίζες.
Σε μια περίπτωση, ένα μέλος του προσωπικού της Workers Family συμβούλευσε ένα νέο άτομο ότι δεν χρειαζόταν βίζα για τις πρώτες 90 ημέρες στη Ζάκυνθο – αλλά δεν ανέφερε ότι, για να εργαστεί νόμιμα, ένας κάτοχος διαβατηρίου εκτός ΕΕ θα χρειαζόταν βίζα και σύμβαση εργασίας.
Οι καταγγελίες έχουν οδηγήσει σε προειδοποιήσεις για απάτες και εκμετάλλευση των νέων που αναζητούν εποχική εργασία στο εξωτερικό και έχουν προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την προφανή έλλειψη ρύθμισης των γραφείων διακοπών εργασίας, σημειώνει το δημοσίευμα.
Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση προς όσους κατευθύνονται προς τις Βαλεαρίδες για τους κινδύνους εργασιακής εκμετάλλευσης, όπως «το να εξαναγκάζονται να εργάζονται πολλές ώρες για χαμηλούς μισθούς» – ιδίως σε μπαρ και ως υπεύθυνοι κλαμπ – και «να εργάζονται παράνομα λόγω έλλειψης γνώσης των κανονισμών της ΕΕ για την απασχόληση».
Υπάρχουν αναφορές για παρόμοια προβλήματα σε άλλα θέρετρα της Μεσογείου, ιδίως στα ελληνικά νησιά και στο κυπριακό θέρετρο της Αγίας Νάπας.
Ακολούθως στο άρθρο γίνεται λόγος για μία φιλανθρωπική οργάνωση κατά της σύγχρονης δουλείας, την Unseen UK, η οποία όπως σημειώνεται συνεργάζεται με τη Συνοριοφυλακή και το Υπουργείο Εξωτερικών του ΗΒ σε μια εκστρατεία με την ονομασία «Επιχείρηση Karetu για να προσεγγίσει τους νέους στα βρετανικά αεροδρόμια που κατευθύνονται προς τις Βαλεαρίδες και να τους προειδοποιήσει για τους κινδύνους».
Το άρθρο καταλήγει μεταφέροντας πως η Workers Family δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό και ότι η εταιρία έχει στο παρελθόν απορρίψει τις καταγγελίες για κακές συνθήκες εργασίας και ψευδή διαφήμιση. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:
«Προτρέπουμε οποιονδήποτε αισθάνεται ευάλωτος ή ότι υφίσταται εκμετάλλευση να ζητήσει βοήθεια μέσω του βρετανικού προξενείου και της γραμμής βοήθειας για τη σύγχρονη δουλεία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Τίτλος: «Η σκοτεινή πλευρά του «καλοκαιριού μιας ζωής»: Εκμεταλλεύονται νεαρούς Βρετανούς σε θέσεις εργασίας σε θέρετρα πάρτι στη Μεσόγειο»
Υπότιτλος: «Η έρευνα του παρατηρητή βρίσκει ότι πολλοί δελεασμένοι από εποχιακούς ρόλους σε ηλιόλουστα μέρη διακοπών καταλήγουν να εργάζονται παράνομα και να ζουν σε άθλια κατάσταση»
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE