Μαύρα τα μαντάτα για τον Πούτιν και ξεσπά στον κυβερνήτη του Κουρσκ: 28 χωριά ελέγχουν οι Ουκρανοί σε βάθος 12 χλμ στο έδαφος της Ρωσίας * Εκκενώνονται περιοχές * [videos]

epa11545397 A handout picture made available by Mayor of Kursk Igor Kutsak shows an apartment building damaged by falling debris from a downed Ukrainian missile in Kursk, Russia, 11 August 2024. Acting Governor of Kursk Region Alexey Smirnov reported at least 13 injured, two of them in serious condition. EPA/IGOR KUTSAK HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην παραμεθόρια επαρχία και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προχωρήσει σε βάθος 12 χιλιομέτρων εντός του ρωσικού εδάφους και η γραμμή του μετώπου εκεί έχει πλάτος 40 χιλιόμετρα,  κατά την διάρκεια της αιφνίδιας εισβολής τους που άρχισε στις 6 Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο ελέγχει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Σμιρνόφ δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βλήματα που περιείχαν χημικά όπλα κατά την διάρκεια της εισβολής τους.

  • Δεν είναι σαφές αν ο Σμιρνόφ παρουσίασε οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, τον οποίο το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει.

Απαντώντας, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέφερε ότι η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για δήθεν εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Telegram, η SBU αναφέρει ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι η Μόσχα δεν θα δίσταζε να διαπράξει εγκλήματα για τα οποία θα κατηγορούσε το Κίεβο.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης τείπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 121.000 κάτοικοι της περιοχής του Κουρσκ, ενώ πρόσθεσε πως 59.000 ακόμη πρέπει να φύγουν.

Περίπου 11.000 άνθρωποι στην περιοχή του Μπέλγκοροντ έχουν μετακινηθεί επίσης, ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της «εχθρικής δράσης» κοντά στα σύνορα.

Το Μπέλγκοροντ βρίσκεται δίπλα στο Kursk – όπου τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο ρωσικό έδαφος την περασμένη Τρίτη.

Δικαιολογίες και θεωρίες από τον γνωστό…Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να υπονομεύει την σταθερότητα της Ρωσίας με την εισβολή της στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά δεν θα το επιτύχει.

«Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται δραματικά για τους ίδιους, περιλαμβάνοντας μεταξύ τους τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, μονάδες τις οποίες ο εχθρός μεταφέρει στα σύνορα μας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους στον τομέα ασφαλείας και περιφερειακούς κυβερνήτες», ου μεταδόθηκε αό την τηλεόραση.

  • «Ο εχθρός θα λάβει σίγουρα μία άξια απάντηση και όλοι οι στόχοι που έχουμε μπροστά μας χωρίς αμφιβολία θα επιτευχθούν»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση με την επίθεση της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επίθεση του Κιέβου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρέσκεται να μιλάει για την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση», αλλά σαφώς σήμερα, στις σκηνές  που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση από την σύσκεψη που είχε με τους αρμοδίους, με την συμμετοχή των κυβερνητών των εμπόλεμων συνοριακών περιοχών, δεν φάνηκε ιδιαίτερα κεφάτος.

Το ξεκίνησε μιλώντας για το πόσο καλά τα πάει ο ρωσικός στρατός, προκαλώντας – όπως υποστήριξε – «τεράστια ζημιά στις ουκρανικές δυνάμεις».

  • Αλλά ο εν ενεργεία κυβερνήτης της περιοχής του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, φαινόταν και ακουγόταν πολύ λιγότερο αισιόδοξος.

Όταν άρχισε να μιλά για το πόσο βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος βρίσκονταν οι ουκρανικές δυνάμεις, τον διέκοψε ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος του είπε να επικεντρωθεί στο «πώς βοηθούνταν οι άνθρωποι»:

  • Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος, σφίγγοντας τα χείλη του, όταν ο Σμιρνόφ είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν τον τον έλεγχο 28 χωριών στην περιοχή του.

Αυτές είναι σκηνές που σπάνια βλέπει κανείς στη ρωσική κρατική τηλεόραση και αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην περιοχή του Κουρσκ.

 

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: