Μας αφορά η συμπεριφορά της Άγκυρας καθώς αυτή επηρεάζει την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα: Η τουρκική αλαζονεία, οι απειλές κατά του Ισραήλ και τα πραγματικά γεγονότα

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan made a speech at the AK Party Human Rights Training Program in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Η κατοχική Τουρκία δεν έχει όρια. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό αυτών των καθεστώτων και μια βαθιά αντίληψη/ ιδεολογία ενός κράτους, το οποίο έχει επεκτατική στρατηγική.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τον Ερντογάν, κι άλλους Τούρκους ηγέτες, αξιωματούχους, να εξαγγέλλουν «εισβολές» και «στρατιωτικές επιθέσεις».

Είναι το επίσημο αφήγημα της ηγεσίας της χώρας. Τι άλλο σημαίνει το «θα έλθουμε ένα βράδυ…» ή κι άλλες αναφορές, που δείχνουν τις επιδιώξεις και τους στόχους της κατοχικής δύναμης.

  • Κατά την πρόσφατη ομιλία του στην τοπική οργάνωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη γενέτειρα του Ριζούντα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία μπορεί «να μπει στο Ισραήλ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως «εμείς πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί, ώστε αυτό το Ισραήλ να μην μπορεί να τα κάνει αυτά στην Παλαιστίνη. Εμείς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, εμείς όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα για να μην το κάνουμε. Απλά πρέπει εμείς να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να κάνουμε τι; Να κάνουμε αυτά τα βήματα».

Δεν μπορεί κανείς πει με βεβαιότητα κατά πόσο αυτή η απειλή έγινε για «εσωτερική κατανάλωση» ή εννοεί αυτά που είπε ο Ερντογάν. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι τα είπε και μάλιστα δημόσια.

Όπως είναι γνωστό στον Πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ -με μια ανάρτηση στο Χ- παρουσιάζοντας τον Σαντάμ Χουσεϊν, τον δικτάτορα του Ιράκ. Η αντιπαράθεση των δυο χωρών δεν μας αφορά. Μας αφορά η συμπεριφορά της Άγκυρας καθώς αυτή επηρεάζει την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα.

  • Για όσους παρακολουθούν από κοντά την τουρκική πολιτική, τα όσα δημόσια αναφέρονται από τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του, είναι σαφές πως ένας στόχος τίθεται: Η συνεχής αναβάθμιση της Τουρκίας και η επέκταση της, τόσο εδαφικά όσο και σε σχέση με την επιρροή της χώρας στο διεθνή πεδίο.

Συνεπώς οι όποιες απειλές, προειδοποιήσεις προς τρίτους, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Την ίδια ώρα, χωρίς να υποβαθμίζονται, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Τουρκία είναι μεν ισχυρή στρατιωτικά, δεν είναι όμως η ισχυρότερη. Είναι μια χώρα με πολλά τρωτά, τα οποία προφανώς και γνωρίζουν όσοι δέχονται απειλές ή βρίσκονται απέναντι από την κατοχική δύναμη.

Ο Ερντογάν ενίοτε ξεφεύγει και διατυπώνει απειλές και κάνει εξαγγελίες, παρασυρμένος από την αλαζονεία του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με απόλυτη ευθύνη της Άγκυρας απέτυχε ακόμα μία προσπάθεια για την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό: Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, οι Τούρκοι απαιτούν υποταγή…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: