Κτυπάνε “καμπανάκια” για την αμερικανική οικονομία που σημειώνει σταδιακή επιβράδυνση: Θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για την Κάμαλα Χάρις

FILE PHOTO: epa11535061 Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris speaks to supporters during a campaign event in Eau Claire, Wisconsin, Michigan, USA, 07 August 2024. EPA, CRAIG LASSIG




Οι ψηφοφόροι της Αμερικής δεν έχουν δώσει τα αναγκαία εύσημα στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) για την οικονομική άνθηση της χώρας τους, παρατηρεί το περιοδικό The Economist, σε ανάλυσή του.

«Θα τιμωρήσουν όμως την Κάμαλα Χάρις (Kamala Harris) για την ανάσχεσή της;», διερωτάται το βρετανικό περιοδικό. Και τούτο διότι μετά την ανάπτυξη με αξιοζήλευτους ρυθμούς που πέτυχε, η αμερικανική οικονομία φαίνεται τώρα να επιβραδύνεται.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών. Στις 2 Αυγούστου, μετά από μια απογοητευτική έρευνα των κατασκευαστών και την αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, υπήρξε πανικός με την είδηση ​​ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας είχε αυξηθεί στο 4,3% τον Ιούλιο, το υψηλότερο από το 2021.

Στις 5 Αυγούστου τα χρηματιστήρια κατρακύλησαν παγκοσμίως, πριν ανακτήσουν λίγο χαμένο έδαφος την επόμενη μέρα.

Επισημαίνεται ότι αν και η οικονομία δεν καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική, διαδραματίζει εντούτοις σημαντικό ρόλο. Ως εκ τούτου, η πορεία της τις επόμενες 90 ημέρες θα επηρεάσει αποφασιστικά τις πιθανότητες των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μια πλήρης ύφεση πιθανότατα θα σήμαινε καταστροφή για την Harris . Αλλά ακόμα κι αν η οικονομία καταγράψει απλά κλυδωνισμούς, όπως είναι πολύ πιθανό, θα μπορούσε να την βλάψει και να βοηθήσει τον Donald Trump.

Είναι πραγματικά η Αμερική στο χείλος της ύφεσης; Ορισμένοι δείκτες φαίνονται δυσοίωνοι για την οικονομία της Αμερικής. Το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά του, μια κίνηση που συχνά σηματοδοτούσε ύφεση στο παρελθόν.

Οι εμπειρικοί κανόνες υποδηλώνουν ότι, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας, τα επιτόκια είναι πιθανώς μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες πολύ υψηλά. Πράγματι, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν πέσει κάτω από αυτές των βραχυπρόθεσμων ομολόγων, εν αναμονή της αποδυνάμωσης της οικονομίας και των απότομων περικοπών των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Αμερική φαίνεται να βιώνει όχι μια απότομη προσγείωση, αλλά μια σταδιακή επιβράδυνση. Τα υψηλά επιτόκια έπληξαν σταδιακά την αγορά εργασίας από τότε που το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο του 2023.

Αυτό με τη σειρά του ανέστειλε την αύξηση των μισθών και μείωσε την εμπιστοσύνη των αγοραστών. Από την άλλη μεριά, τα χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια δίνουν ήδη στην οικονομία μια συγκρατημένη ώθηση – η οποία έχει γίνει πιο ισχυρή καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε ομόλογα αυτή την εβδομάδα.

Οι έρευνες των τραπεζών δείχνουν κάποια χαλάρωση στις πιστωτικές συνθήκες. Η Fed θα χρειαστεί να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της τον Σεπτέμβριο προκειμένου να εκπληρώσει τις προσδοκίες των επενδυτών, αλλά αυτό είναι τυπικό.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και των χρεών πιστωτικών καρτών μειώνονται εν αναμονή. Ωστόσο, ακόμα κι αν οι ψηφοφόροι αρνηθούν στους Δημοκρατικούς οποιαδήποτε πίστη για την οικονομική άνθηση, μπορεί παρ’ όλα αυτά να τους κατηγορήσουν εάν η οικονομία χάσει την άνθηση.

Τίποτα από αυτά δεν προδιαγράφει με βεβαιότητα μια νίκη Trump . Ο Obama επέστρεψε στον Λευκό Οίκο το 2012 παρά την κακή οικονομία και ο Trump είναι ευάλωτος σε άλλα θέματα.

Ένα κύμα ενθουσιασμού για την Harris της έδωσε ένα μικρό προβάδισμα στον ιχνηλάτη δημοσκοπήσεων αυτή την εβδομάδα -αν και δεν είναι ακόμη αρκετό για να φέρει στα νερά της το εκλογικό σώμα.

Επίσης, ευνοείται από τους ψηφοφόρους σε θέματα όπως η άμβλωση και η υγειονομική περίθαλψη. Αλλά αν κερδίσει, δεν θα είναι επειδή τη βοήθησε η οικονομία, συμπεραίνει το βρετανικό περιοδικό.

ΠΗΓΗ: The Economist – Will America’s economy swing the election?

Καταργείται σε περισσότερες από 600 συναλλαγές το Τέλος Χαρτοσήμου: Τι ισχύει για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και σε ποιές περιπτώσεις θα επιβάλλεται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: