Κράτη-μέλη της Ε.Ε. στήριξαν απόλυτα την Κύπρο απέναντι στον Χακάν Φιντάν: Πέτυχε ο στόχος της Λευκωσίας για απόλυτη σύνδεση του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά (video)

From left to right: Georgios GERAPETRITIS Minister for Foreign Affairs of Greece with Constantinos KOMBOS Minister for Foreign Affairs of Cyprus. Copyright: European Union




Ο στόχος που η Λευκωσία είχε θέσει επετεύχθη, δηλαδή η Τουρκία να λάβει το ξεκάθαρο μήνυμα των 27 για το Κυπριακό και της απόλυτης σύνδεσής του με τα ευρωτουρκικά, όπως εξάλλου προβλέπουν τα συμπεράσματα που οι 27 ηγέτες ενέκριναν τον περασμένο Απρίλιο, μετέδωσε η συνάδελφος Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega

Ουδείς ανέμενε ότι η Άγκυρα θα εγκατέλειπε χθες τις πάγιες θέσεις της, θα αναγνώριζε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα έλεγε ναι στο διάλογο, έλεγε διπλωματική πηγή, θεωρείται ωστόσο σημαντικό το γεγονός ότι αυτό μήνυμα ήρθε από τους ευρωπαίους συνομιλητές της Τουρκίας.

Και μάλιστα, όπως η ίδια διπλωματική πηγή έλεγε στο Omega, υπήρξαν περιπτώσεις κρατών μελών που παρείχαν στήριξη με λεκτικό και ένταση που η Λευκωσία δεν ανέμενε.

Το κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τη σκληρή γραμμή που η Άγκυρα τηρεί, ουδείς μπορεί να το προβλέψει.

O Χακάν Φιντάν εξάλλου δεν έδωσε την παραμικρή ένδειξη για συγκατάθεση της Άγκυρας σε μια τριμερή υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Σε ότι αφορά τώρα το μέλλον του διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό θα εξαρτηθεί από την Τουρκία, χωρίς να προεξοφλείται από τώρα μια νέα συγκατάθεση της Λευκωσίας για πρόσκληση της Άγκυρας σε άτυπα ευρωπαϊκά συμβούλια.

  • Ελπίδα η συζήτηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να είναι πρώτο βήμα για έναρξη διαλόγου στο Κυπριακό λέει ο Μπορέλ

Η γεωπολιτική κατάσταση στη γειτονιά της ΕΕ, αλλά και ακανθώδη ζητήματα που δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχαν οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που προσκαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο κ. Μπορέλ είπε ότι συζητήθηκε ιδιαιτέρως το Κυπριακό ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκαν πολλά κράτη-μέλη στο γεύμα εργασίας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου», είπε ο κ. Μπορέλ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «θα είναι το πρώτο βήμα για την επανάληψη της διαδικασίας διαλόγου προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Όπως είπε, οι εργασίες της συνόδου άργησαν να ολοκληρωθούν, λόγω αυτής της συζήτησης.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Τουρκία ζήτησε την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και θα συνεχίσει να είναι και επομένως το αίτημά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς.

Κάτι δεν κατάλαβε ο Φιντάν στις Βρυξέλλες ή απλώς συνεχίζει τον χαβά του: Δεν είναι …«υγιής» η σύνδεση του Κυπριακού με τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, αποφάνθηκε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: