Islamist President Recep Tayyip Erdoğan held a press conference following the Presidential Cabinet Meeting at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) κατηγόρησε τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για «ψηφιακό φασισμό» τη Δευτέρα εξαιτίας της φερόμενης λογοκρισίας των φωτογραφιών Παλαιστινίων «μαρτύρων», μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Οι δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη έλαβαν χώρα καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συζητήσεις με εκπροσώπους της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων, Instagram, για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε εκατομμύρια χρήστες της στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών απαγόρευσε την πρόσβαση στο Instagram στις 2 Αυγούστου χωρίς να αναφέρει αιτιολογία.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε επειδή το Instagram δεν συμμορφώθηκε με τους τουρκικούς κανονισμούς.
Αρκετές αναφορές των μέσων ενημέρωσης σημείωναν ωστόσο ότι η ενέργεια ήταν η απάντηση στην αφαίρεση αναρτήσεων από το Instagram Τούρκων χρηστών, που εξέφραζαν συλλυπητήρια για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh.
Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση καταστολής ιστοτόπων στη χώρα που έχει ιστορικό λογοκρισίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών.
«Δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε φωτογραφίες παλαιστίνιων μαρτύρων και τους απαγορεύουν αμέσως», είπε ο Erdogan σε εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν ψηφιακό φασισμό που είναι μεταμφιεσμένος σε ελευθερία».
Σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Έντονος επικριτής των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, ο Erdogan περιέγραψε την ομάδα ως απελευθερωτικό κίνημα.
Ο Erdogan συνέχισε δηλώνοντας ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να επιτρέπουν κάθε είδους προπαγάνδα από ομάδες που θεωρούνται τρομοκράτες στην Τουρκία.«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια γραμμή διαλόγου μέσω των αρμόδιων θεσμών μας. Ωστόσο, δεν καταφέραμε ακόμη να επιτύχουμε την επιθυμητή συνεργασία», είπε ο Erdogan.
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloglu είπε ότι οι τουρκικές Αρχές συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας Meta, στην οποία ανήκει το Instagram, την περασμένη εβδομάδα και πραγματοποίησαν νέο γύρο συνομιλιών τη Δευτέρα χωρίς να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.
«Δεν πήραμε το ακριβές αποτέλεσμα που θέλαμε», είπε ο Uraloglu. «Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος σήμερα».
Σημειώνεται ότι το Instagram έχει περισσότερους από 57 εκατομμύρια χρήστες στην Τουρκία, μια χώρα 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το We Are Social Media, μια εταιρεία ειδήσεων ψηφιακού μάρκετινγκ με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE