Ήταν προκλητικός ο Χακάν Φιντάν αλλά πήρε πληρωμένες απαντήσεις: Από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, που υποστηρίχθηκε από το σύνολο σχεδόν των ομολόγων του

From left to right: Josep BORRELL FONTELLES, High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy, Constantinos KOMBOS, Minister for Foreign Affairs, Cyprus. Copyright: European Union




Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν βρήκε απέναντι του το σύνολο σχεδόν των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη συνάντηση που είχε μαζί τους στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου.

Οι 16 υπουργοί Εξωτερικών από τους 22 που μίλησαν στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία και μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, συνφέοντας το πρόβλημα με τις ευρωτουρκικές σχέσεις κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον πρώην αρχικατάσκοπο της Τουρκίας.

Μάλιστα οι υπουργοί Εξωτερικών ευχαρίστησαν τη Λευκωσία για την έγκριση που έδωσε για τη σημερινή εξέταση του Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο πάντα του Άτυπου Συμβουλίου.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Τούρκος ισλαμιστής υπουργός δεν έκανε αναφορά στο Κυπριακό. Στη συνέχεια, και μετά από όσα άκουσε από τους ομολόγους του, είπε αρχικά ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να κρίνεται από την πρόοδο (για την επίλυση του). Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων από την ελληνική πλευρά, κάτι που είναι απόλυτα λάθος.

Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική κατοχή και μόνο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι πρέπει να μιλήσουν οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους στη βάση των δήθεν “κυρίαρχων οντοτήτων”!

Στο σημείο αυτό, πήρε το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος του απάντησε ότι αυτό που υπάρχει είναι πενηντα χρόνια κατοχής μετά την τουρκική εισβολή, δεν υπάρχει απομόνωση, υπογράμμισε

Η θέση του, περί απομόνωσης, είναι μόνο δικη του και δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ε.Ε., στην οποία θέλει να ενταχθεί, τόνισε ο κ. Κόμπος και πρόσθεσε:  Υπάρχουν κανόνες και αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, το οποίο -όπως τόνισαν ελληνικές πηγές- συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την παρέμβασή του στο άτυπο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ΥπΕξ κ. Φιντάν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία.

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, όπως είπαν οι πηγές, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.

Είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει τον ρόλο της Ε.Ε. στη σχέση της με την Κύπρο λέει ο Μπορέλ για την επίσκεψη του Φιντάν: Λύσεις μέσα από διάλογο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: