Ύστερα από τα επαναλαμβανόμενα combat ready των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, στον «Ωρίωνα 24» παρατηρείται συνωστισμός της ελίτ των SOF στην Ελλάδα

Ημέρα και νύχτα, για 15 ημέρες, στελέχη από δέκα διαφορετικές χώρες θα συνεκπαιδεύονται με τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της άσκησης “Ωρίων 24”. Πηγή εικόνας: Επίσημος λογαριασμός στο Χ 6ου Αμερικανικού στόλου




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

 

Η διμερής άσκηση «Ζεύς» μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ήταν η σπίθα για τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας να δημιουργήσουν μια πολυήμερη εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία θα μεγάλωνε και θα λάμβαναν σε αυτήν μέρος περισσότερες συμμαχικές χώρες.

Και μπορεί ο «Ζεύς» ως ονομασία άσκησης να μην υφίσταται πλέον, αλλά εκείνο το σχέδιο πήρε σάρκα και οστά μέσα από την διασυμμαχική άσκηση «Ωρίων» η οποία μόνον φέτος φιλοξενεί δέκα διαφορετικές χώρες.

Οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά εξετάσεων από το Συμμαχικό Στρατηγείο, γεγονός που έχει φανεί σε χώρες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κι όχι μόνο σε αυτές.

Επιπλέον τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων δεν έχουν σταματήσει να διευρύνουν τον κύκλο των χωρών με τις οποίες συν-ασκούνται και αυτό κάνει την Ελλάδα, όχι μόνο να παίρνει διαφορετικές τεχνογνωσίες, αλλά να αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με commandos από μακρινές χώρες.

Ο «Ωρίων 24» είναι η πρώτη σημαντική άσκηση του φθινοπώρου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προετοιμάζονται σε όλους τους κλάδους για τον μεγάλης κλίμακας και σ’ όλη την επικράτεια, «Παρμενίωνα».

Στη Διεθνής Διακλαδική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που ξεκινά την Δευτέρα θα συνυπάρξουν commandos από την Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, ΗΠΑ, Ρουμανία, Πολωνία, Β. Μακεδονία και η φιλοξενούσα Ελλάδα.

Έξοδος από υποβρύχια είναι το αντικείμενο που προσθέτει φέτος η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, βολές μάχης, τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και εκρήξεις, μάχη σε κατοικημένο τόπο, νηοψίες, καθοδήγηση πυρών σε επιθετικά ελικόπτερα, εγγύς αεροπορική υποστήριξη- τα δυο τελευταία από τους JTAC των SOF τμημάτων, τακτικά σενάρια μάχης.

Αυτά είναι ορισμένα από τα σενάρια των ασκήσεων του φετινού «Ωρίωνα», που θα εκμεταλλευτεί γι’ ακόμη μια χρονιά τόσο τις μονάδες του πολεμικού ναυτικού, όσο και τα μαχητικά αεροσκάφη που θα υποστηρίξουν τις ειδικές επιχειρήσεις.

Με σενάρια από τα ενεργά πολεμικά μέτωπα

Οι SOF των φιλοξενούμενων κρατών μαζί με τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, πρόκειται να εκπαιδευτούν σε καταστάσεις οι οποίες προσομοιάζουν με πραγματική επιχείρηση.

Οι «ελίτ» του Special Operations HQ αυτό κάνουν άλλωστε περισσότερο από μια 20ετία, με στόχο ν’ ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο στις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Και είναι εύλογο ότι πολλά από τα σενάρια που έχουν σχεδιαστεί είναι βγαλμένα ως συμπεράσματα των εν ενεργεία πολεμικών πεδίων. Τόσο στην Ουκρανία, όσο και στο Ισραήλ τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων έχουν δείξει ότι πολλά εξαρτώνται από την δική τους κίνηση στο πεδίο.

Έμφαση θα δοθεί σε σενάρια που έχουν να κάνουν με την προστασία ή ανακατάληψη βραχονησίδων αλλά και στον αγώνα κατοικημένου τόπου, ο οποίος έχει φανεί ότι μέσα στα σύγχρονα πεδία των μαχών είναι αυτός που μπορεί να κρίνει έναν πόλεμο.

Κατάδειξη και καθοδήγηση πυρών όμως τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων θα κάνουν και προς τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και τα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warrior, τα οποία εμπλέκονται τόσο στον «Ωρίωνα».

Οι 10 χώρες που λαμβάνουν μέρος στον «Ωρίωνα» αποτελούν μια από τις καλύτερες αποδείξεις πως η προσπάθεια αναβάθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε δυναμικό και μέσα, αναγνωρίζεται από τους Συμμάχους οι οποίοι σπεύδουν με αυτές τις συμμετοχές να δηλώσουν την εμπιστοσύνη στον επαγγελματισμό και την άρτια διοργάνωση των ασκήσεων.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

F-4 Phantom… «Φαντομάδες», σας ευχαριστούμε! Δίχως τίτλους τέλους η τελετή για τα 50 χρόνια Phantom στην Ανδραβίδα. Ιστορία, διδάγματα, αποκαλύψεις και το βλέμμα στην 5η γενιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: