Εις μνήμην Χρήστου Γιανναρά: Αποχαιρετώντας έναν μεγάλο Δάσκαλο… Οριοθέτησε την ιδεατή σχέση διδάσκοντα και διδασκόμενου, όχι μόνο στο πλαίσιο ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος

Ο καθηγητής και φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς. Φωτογραφία από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών




Του Δρ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΓΑ*, Huffington Post

Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του Καθηγητή (μου) Χρήστου Γιανναρά.

Καθηγητής φιλοσοφίας, ο Χρ. Γιανναράς υπηρέτησε για δύο δεκαετίες το Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκοντας στο ‒ενιαίο τότε‒ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών, στο οποίο είχα την εξαιρετική τύχη να είμαι φοιτητής (του).

Για την πνευματική και επιστημονική του παρακαταθήκη πιστεύω πως θα διοργανωθούν Συνέδρια, θα υπάρξουν εκδόσεις, αφιερώματα ώστε να γίνει και ευρύτερα γνωστό το τεράστιο έργο του. Βιωματικά μπορώ να καταθέσω ότι υπήρξε η επιτομή αυτού που προσδιορίζεται εννοιολογικά ως ακαδημαϊκός δάσκαλος.

Επιλέγοντας το σεμιναριακό μάθημά του: «Κριτική προσέγγιση φιλοσοφικού κειμένου», διεπίστωσα στις πρώτες διαλέξεις το μέγεθος της άγνοιας μου για σειρά –φιλοσοφικών κι όχι μόνο– ζητημάτων, γεγονός για το οποίο του είμαι ευγνώμων. Σχηματικά, στις 3-4 πρώτες διαλέξεις απλώς σημείωνα ορισμούς και βιβλία.

  • Προσηνής και μειλίχιος, ταυτόχρονα όμως απαιτητικός και αυστηρός με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες οριοθέτησε ‒κατά τη γνώμη μου‒ την ιδεατή σχέση διδάσκοντα και διδασκόμενου, όχι μόνο στο πλαίσιο ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Έκτοτε επικοινωνία δεν υπήρξε, αλλά σημαντικό μέρος του ογκωδέστατου έργο του διαβάστηκε από τον γράφοντα όπως και οι εβδομαδιαίες επιφυλλίδες του.

Οι προσωπικές ευχαριστίες για την συμβολή του καθηγητή Γιανναρά στην πνευματική και επιστημονική μου συγκρότηση εκφράστηκαν δια ζώσης δύο δεκαετίες μετά, επ’ αφορμή ομιλίας του σε Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η θλιβερή είδηση του θανάτου του συνέπεσε χρονικά με την ‒εκ νέου ανάγνωση‒ ενός σημαντικού ‒από τα πολλά‒ βιβλίου του: Η απανθρωπιά του Δικαιώματος, ανάγνωσμα δύσκολο αλλά και εξαιρετικά επίκαιρο, τυπικό δείγμα των πολύ υψηλών επιστημονικών κριτηρίων που έθετε ο εκλιπών, πρωτίστως για τον εαυτό του.

Εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ Δάσκαλε, το έργο σου βοηθά πολύ σ΄αυτό.

Εύχομαι η θεολογική σου παιδεία και η ενασχόληση σου με την μεταφυσική να έκανε το «πέρασμα» ευκολότερο.

* Δρ. Χρήστος Ζιώγας, Αρθρογράφος
Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Παν/μιου Αιγαίου και εντεταλμένος Λέκτορας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μαστίγιο για την κατοχή και καρότο για τους Τουρκοκύπριους: Η λογική των οπαδών της όποιας λύσης και τα δώρα που ζητούν να δοθούν στον τουρκικό Αττίλα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: