FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar
Την παρουσία τουρκικής καταγωγής Ευρωβουλευτών προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να κτίσει ερείσματα εντός του Ευρωκοινοβουλίου, προωθώντας την προσπάθεια για αναγνώριση χωριστής κυριαρχικής οντότητας στα κατεχόμενα.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η εκλογή του Ιλχάν Κουτσούκ στην προεδρία της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε αφορμή για το κατοχικό καθεστώς να απευθυνθεί κοντά του με επιστολή για να προωθήσει τις θέσεις του στο Κυπριακό.
Η κίνηση προς τον Κουτσούκ αποτελεί συνέχεια άλλων ανάλογων ενεργειών από μέρους του κατοχικού καθεστώτος που επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την παρουσία τουρκικής καταγωγής Ευρωβουλευτών.
Στη νέα προσπάθεια πρωτοστατεί ο λεγόμενος «πρόεδρος της βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ (πηγή Κίπρις Πόστασι/ΓΤΠ), ο οποίος έστειλε επιστολές προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και προς τον Ιλχάν Κουτσούκ.
Ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής ανήκει στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.
Στην επιστολή του προς τον Ιλχάν Κιουτσούκ, ο Τορέ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εκλογή του για το κατοχικό καθεστώς και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο Κιουτσούκ θα είναι αποτελεσματικός στο να ακουστεί η φωνή του τουρκικού λαού της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Οι τουρκικής καταγωγής Ευρωβουλευτές αποτελούν το συνδετικό κρίκο του κατοχικού καθεστώτος με το Ευρωκοινοβούλιο. Τουρκοκύπριοι λεγόμενοι «βουλευτές» προσκαλούνται στο Ευρωκοινοβούλιο όπου πραγματοποιούν διάφορες συναντήσεις τις οποίες διευθετούν Ευρωβουλευτές.
Οι συναντήσεις κατά κανόνα κινείται σε χαμηλό επίπεδο, κάτι που ευελπιστούν στην παρούσα φάση να ανατρέψουν μέσω του Κουτσούκ ο οποίος κατάφερε να αναδειχθεί στην προεδρία επιτροπής.
Στην επιστολή του, προς τη Ρομπέρτα Μέτσολα ο Τορέ τη συνεχάρη για την εκλογή της στην Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και την κάλεσε «να μην αγνοεί την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού».
Αναφέροντας ότι έχουν παρατηρήσει πόσο δεσμευμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση στις βασικές αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Τορέ υπογράμμισε ότι με την ίδια δέσμευση θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις άδικες απομονώσεις που βιώνουν οι Τούρκοι της Κύπρου» και ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για το Κυπριακό δεν φέρουν ο «τουρκικός λαός της Κύπρου και η Δημοκρατία της Τουρκίας».
Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Τορέ επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι «έχει αγνοηθεί το γεγονός ότι στο πλαίσιο των ιδρυτικών συμφωνιών του 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μέλος οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού στον οποίο δεν είναι ταυτόχρονα μέλη οι εγγυήτριες χώρες Τουρκία και Ελλάδα και ότι η αποδοχή της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου στην Ένωση υπό το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη λύση του Κυπριακού προβλήματος».
Κλείνοντας την επιστολή του, ο Τορέ υποστήριξε ότι «ο τουρκικός λαός της Κύπρου είναι προσηλωμένος στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε «την αναγνώριση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) έγραψε πως Ζορλού Τορέ συναντήθηκε με τον Ταχίρ Οσμάν Ταχίρ (Tahir Osman Tahir), ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα «αντιπροσώπου» του κατοχικού καθεστώτος στο Μπισκέκ της Κιργισίας από την 1η Αυγούστου.
Τονίζοντας ότι «οι σχέσεις με τις Τουρκικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, ιδίως με το Αζερμπαϊτζάν, απέκτησαν μεγάλη δυναμική μετά την ένταξη ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών», ο Τορέ σημείωσε ότι η πλήρης ένταξη είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους και χαρακτήρισε την Κιργισία ως «μία από τις πιο σημαντικές Τουρκικές Δημοκρατίες».
Σε μια άλλη εξέλιξη, η τ/κ πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» ξεκίνησε εκστρατεία στο Λονδίνο με το μήνυμα ότι το «περιουσιακό πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με τις συλλήψεις που γίνονται εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς», αλλά μέσω της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος δημοσιεύει ανακοίνωση της πλατφόρμας. Οι τουρκικές εφημερίδες που εκδίδονται στο Λονδίνο, στο οποίο ζουν αρκετοί Τουρκοκύπριοι, άρχισαν να περιλαμβάνουν στις σελίδες τους τις εξελίξεις μετά τις συλλήψεις που έγιναν από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Εφημερίδες όπως η London Gazette, η Olay, η Avrupa και η Hürriyet συμπεριέλαβαν ειδήσεις για το θέμα και δημοσίευσαν την ανακοίνωση που εξέδωσε η «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» στα αγγλικά και στα τουρκικά.
Αναφέροντας ότι οι εφημερίδες του Λονδίνου παρακολουθούνται επίσης προσεκτικά από τις βρετανικές αρχές, οι δημοσιογραφικοί κύκλοι είναι βέβαιοι ότι αν διατηρηθεί αυτό το ενδιαφέρον, το θέμα θα προσελκύσει την προσοχή των επίσημων κύκλων και τονίζουν τη σημασία της υποστήριξης των διπλωματικών επαφών για το θέμα με τέτοιου είδους δημοσιεύματα.
ΠΗΓΗ: philenews.com
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE