Είναι “πόλεμος”… Πολλές διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Άνω Σούλι και Πεντέλη: Εντοπίστηκε απανθρακωμένο πτώμα

FILE PHOTO: A firefighter works to extinguish a fire next to houses in Marathon, Monday, Aug. 12, 2024. APHA-BE, BELTES ALEXANDER




Για ακόμη ένα βράδυ, πυροσβέστες μαζί με εθελοντές συνεχίζουν να παλεύουν με τις φλόγες στην βορειοανατολική Αττική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στη Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Τις προηγούμενες ώρες στάλθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη· το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα συνεχίζουν δίνουν πάνω από 700 πυροσβέστες και δασοκομάντος στη βορειοανατολική Αττική, οι κάτοικοι της οποίας δοκιμάζοντας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Το πύρινο μέτωπο, άλλοτε ως ενιαίο και άλλοτε ως διάσπαρτες εστίες, εκτείνεται από τον Μαραθώνα και τις Αφίδνες, κοντά στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, έως τα Άνω Βριλήσσια και τον Γέρακα.

Η εικόνα στο σύνολο της πύρινης περιμέτρου είναι βελτιωμένη, ωστόσο παραμένουν τρία μεγάλα μέτωπα σε εξέλιξη, τα οποία εξελίσσονται σε κατοικημένες περιοχές, ή κοντά σε αυτές.

Πρόκειται για την περιοχή της Πεντέλης (Νέα Πεντέλη και Νταού Πεντέλης), τον Γέρακα, όπου ξέσπασε μέτωπο στη Ραπεντώσα και στα Άνω Βριλήσσια, όπου οι φλόγες έφτασαν στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, περνώντας ακόμη και μέσα από τον περίμετρο του Αστεροσκοπείου. Στην προσπάθεια κατάσβεσης στο σημείο, τραυματίστηκε ελαφρά πυροσβέστης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ.

Εστίες υπάρχουν και στον Μαραθώνα, δίπλα στη λίμνη και στο Άνω Σούλι, όπου σημειώθηκε αναζωπύρωση.




Οι εκατοντάδες πυροσβέστες και δασοκομάντος δίνουν τιτάνια μάχη να κρατηθεί η φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να μην κατέβει πιο χαμηλά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η κατάσταση θα βγει παντελώς εκτός ελέγχου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο οι πυροσβέστες καλούνται να βρουν λύσεις, είναι οι μικρές διάσπαρτες εστίες σε μία τόσο μεγάλη περίμετρο του μετώπου, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε νέες μεγάλες εστίες λόγω των ανέμων.

Οι άνεμοι στην περιοχή της Αττικής εξασθένησαν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, από το πρωί ωστόσο θα ενισχυθούν εκ νέου έως και στα έξι μποφόρ. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από την Τρίτη το βράδυ, ενώ την Τετάρτη θα κυμανθούν στα 2-3 μποφόρ. Από την Πέμπτη αναμένουμε εκ νέου ενίσχυση των ανέμων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η απανθρακωμένη σορός μιας γυναίκας εντοπίστηκε από πυροσβέστες μέσα σε κτίριο επαγγελματικής χρήσης, στο Πάτημα Χαλανδρίου. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η γυναίκα δεν κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως από το κτίριο της επιχείρησης που κάηκε, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο.

Με βάση τις πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκα 60-62 ετών, αλλοδαπή, η οποία διέμενε πολλά χρόνια στην Ελλάδα και εργαζόταν στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.

Η πυροσβεστική άρχισε να ψάχνει καθώς αν και δεν είχε δηλωθεί επίσημα η εξαφάνισή της, υπήρχε αναφορά στον δήμαρχο ότι αγνοείτο. Έτσι, δόθηκε η πληροφορία από τη δημοτική αρχή, η οποία αρχικά δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία και την πυροσβεστική.




Ωστόσο, νεότερη άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε την τραγική είδηση, καθώς η πυροσβεστική κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο κτίριο εντόπισε τη σορό. Πιθανολογείται πως η γυναίκα εγκλωβίστηκε, όταν νωρίτερα το μέτωπο της φωτιάς είχε κυκλώσει την περιοχή και δεν μπόρεσε να διαφύγει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μιχάλη Τεζάρη, η σορός εντοπίστηκε σε επιχείρηση ανθοστολισμών στην οδό Αναπαύσεως και Στρατονίκης στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ βρέθηκε στο σημείο που εντοπίστηκε η γυναίκα -το οποίο είχε επισκεφτεί και νωρίς το μεσημέρι στο πλαίσιο του ρεπορτάζ- όπου το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς με την οροφή του να έχει καταρρεύσει. Κατά πάσα πιθανότητα το θερμικό φορτίο γκρέμισε τη μεταλλική σκεπή, με αποτέλεσμα η γυναίκα να εγκλωβιστεί και να χάσει τη ζωή της.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τη σεισμική ακολουθία στο Άγιο Όρος: Δυο δονήσεις 4,1 και 4,2 ρίχτερ σήμερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: