Είμαστε για κλάματα: Οι Αττίλες παίζουν τον ζουρνά και εμείς χορεύουμε καρσιλαμά ή πως αναπαράγουμε κάθε διαρροή ή ισχυρισμό τους, τα F-35 και οι ρωσικοί S-400… (video)

Το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35. Photo via Lockheed Martin




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η (δήθεν) αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ -ως γνωστό η Τουρκική Προεδρία ελέγχει όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- ισχυρίστηκε ότι η κατοχική Τουρκία αναζητά λύσεις για να επανέλθει στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Ναι, πρόκειται για τα αεροσκάφη που αγόρασε η Τουρκία -100 τον αριθμό- και δεν έλαβε ποτέ επειδή την σταμάτησαν Αμερικανοί νομοθέτες υπό τον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ -η αλήθεια να λέγεται και να μην ξεχνάμε τους ευεργέτες μας- και με τη βοήθεια των ακτιβιστών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας υπό την ηγεσία της οργάνωσης HALC.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 το οποίο μπορούσε (τότε) να αποτελεί κίνδυνο για τα αμερικανικά F-35. Η αγορά ματαιώθηκε και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέβαλε και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA ο οποίος τιμωρεί τις χώρες που ενισχύουν την ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για το θέμα και έχει τονίσει ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα F-35 για όσο διάστημα κατέχει τους ρωσικούς S-400. Η …περίφημη Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε πριν αποχωρήσει άρον-άρον από τη διπλωματική υπηρεσία ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά αν έδιωχνε το ρωσικό σύστημα από το έδαφος της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που στηρίζεται προφανώς σε διαρροές από την Τουρκική Προεδρία, η Άγκυρα θα μπορούσε να δεχθεί να αδρανοποιήσει ή να πουλήσει τους S-400 για να αγοράσει τα F-35. Μάλιστα…

  • Τι εννοεί επακριβώς; Ότι η Ρωσία, δηλαδή, θα δεχθεί την παραπάνω «λύση» και δεν θα αντιδράσει… Τη στιγμή που η τουρκορωσική συμφωνία δίνει το δικαίωμα στη Μόσχα να έχει τον τελευταίο λόγο για το σημαντικό σύστημα της, τους S-400. Πως θα δεχθεί να τεθούν υπό αμερικανική επιτήρηση ως εγγύηση, υποτίθεται, για να δώσει τα F-35 στην Τουρκία;

Οι συνάδελφοι ανταποκριτές από την Τουρκία καλώς έπραξαν και ενημέρωσαν για το δημοσίευμα. Απ’ εκεί και πέρα κανείς δεν φιλοτιμήθηκε να πληροφορηθεί αν πραγματικά ισχύει ο τουρκικός ισχυρισμός. Και ακόμα να ρωτήσει ποιο είναι το καθεστώς της αγοραπωλησίας αυτής από την πλευρά των Αμερικανών…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως το μετέδωσαν οι Έλληνες ανταποκριτές, αυτό αναφέρεται στις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για αμυντική συνεργασία και, συγκεκριμένα, για μια διερεύνηση προθέσεων για την προμήθεια στην Τουρκία μαχητικών F-35.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία φέρεται να θέλει να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Ελλάδας και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζήτησε από τις ΗΠΑ μία μοίρα F-35 και μία μοίρα F-35B.

Και τι θα γίνουν οι S-400; Δίνει απάντηση η διαρροή στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα. Τονίζει:

Για την παρουσία των αντιαεροπορικών συστημάτων  S-400 ρωσικής κατασκευής στην Τουρκία, που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά πρότεινε όπως “οι ρωσικοί πύραυλοι να μπουν στα κουτιά συσκευασίας τους και να επιθεωρούνται από τους Αμερικανούς”.

Να ρωτήσουμε ξανά: Θα δεχθεί η Ρωσία να τεθεί το σύστημα της υπό την επιτήρηση των Αμερικανών; Έχουμε όλοι τρελαθεί στην Ελλάδα; Μήπως θα δεχόταν η Αμερική να τεθούν τα F-35 υπό την επιτήρηση των Ρώσων; Και το θέτω με τον τρόπο αυτό μήπως καταλάβουμε…

  • Αυτή η λύση ίσως επαναφέρει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο αποβλήθηκε ακριβώς λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει:

Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα, δεν αρνήθηκε τα περί συζήτησης για τα F-35, λέγοντας μάλιστα ότι: “Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας. Οι προϋποθέσεις για την αγορά των F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές” είπε ο αξιωματούχος.

Υπενθύμισε τους όρους της Ουάσιγκτον για τις πωλήσεις των F-35. Η τουρκική πλευρά αναζητά μια λύση, προκειμένου να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, και στον ξένο Τύπο αναφέρεται ότι η Τουρκία μπορεί να πουλήσει τους ρωσικούς πυραύλους σε τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν και η Ινδία, χωρίς αυτό να εξοργίσει τη Ρωσία.

Καταλήγοντας η εφημερίδα σημειώνει σύμφωνα με την DW:

Στην προώθηση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων σημαντικό ρόλο έπαιξε το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Politico εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στην πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων που έλαβε χώρα στην Άγκυρα με συμμετοχή επτά χωρών και χαρακτήρισε την Τουρκία απαραίτητο εταίρο.

Μάλιστα, αποκάλυψε και τη διεξαγωγή κοινής ναυτικής άσκησης ΗΠΑ και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που έγινε τον Αύγουστο, και η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα από την Άγκυρα.

Ερωτούμε: Γιατί πρέπει να τρώμε αμάσητη την τουρκική προπαγάνδα και τις τουρκικές διαρροές και να μην ερευνούμε τους λόγους, ας πούμε, που γράφονται αυτά τα δημοσιεύματα.

Συχνά η αναπαραγωγή της τουρκικής αμάσητης τροφής προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα, διότι οι πολίτες που τα διαβάζουν απογοητεύονται τόσο πολύ, που μερικοί φτάνουν στο έσχατο σημείο της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης, που είναι «μεταδοτικές ασθένειες», ως γνωστό.

Χρειάζεται προσοχή. Οι Τούρκοι παίζουν πολύ καλά το προπαγανδιστικό παιγνίδι και εμείς απλά «τσιμπούμε» και αναπαράγουμε κάθε ισχυρισμό και κάθε τουρκική βλακεία, προωθώντας (άθελα μας, θέλω να πιστεύω) την τουρκική προπαγάνδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ, μίλησε πολύ λιτά, αλλά ουσιαστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια αμερικανική θέση:

«Η θέση μας για το σύστημα (ρωσικό) S-400 και την Τουρκία δεν έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις για την αγορά των F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές».

Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ; Να φύγει το ρωσικό σύστημα από το τουρκικό έδαφος. Και αν αυτό συμβεί, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: “Η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να πάρει τα μαχητικά F-35”: Ο σπουδαίος Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν είναι απόλυτος, απαντά στις ανόητες τουρκικές διαρροές

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Έχει ευθύνη και η Αθήνα για το λάθος της Λευκωσίας: Γι’ αυτό πρέπει οι κ. Γεραπετρίτης και Κόμπος να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στον Φιντάν και να ξεχάσουν τον κατευνασμό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: