Ηχούν δυνατά τα τύμπανα του πολέμου… Η Τεχεράνη αναμένει επίθεση από το Ισραήλ; Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ και ζητά από πολιτικά αεροσκάφη να μην πετούν πάνω από το Ιράν

epa11527134 An Iranian woman walks past a billboard depicting late Hamas leader Ismail Haniyeh at Palestine Square in Tehran, Iran, 05 August 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα η Jerusalem Post.

Και αυτό μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι το Ισραήλ, θα επιχειρήσει προληπτικό χτύπημα κατά της Τεχεράνης, για να προλάβει τη δική της επίθεση.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι καταιγιστικές, γεγονός που εντείνει τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει τη βούληση τους να βοηθήσουν στην άμυνα του Εβραϊκού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίθεση από την Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 48 ωρών, την ώρα που άλλες πηγές μεταδίδουν ενδεχόμενο προληπτικό πλήγμα του Εβραϊκού Κράτους στο Ιράν.

Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού προκάλεσε μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως εξελίσσεται μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς.

Ο κ. Μπλίνκεν εκτιμά πως μια επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στους ομολόγους του από τις χώρες της G7.

Αυτό αναφέρει ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές που ενημερώθηκαν για τη συνομιλία του Αμερικανού υπουργού με τους ομολόγους του της G7.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν εναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

  • «Ακλόνητη η υποστήριξή» των ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά τις απειλές του Ιράν

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επαναβεβαίωσε χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για τις «κινήσεις» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων —η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ ανεπτυγμένων εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή—, πάντα σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο κ. Όστιν, κατά το δελτίο Τύπου, τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επέτρεπε να απελευθερωθούν όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις γι’ αυτή παραμένουν σε αδιέξοδο για μήνες.

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τον θάνατο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη Τετάρτη και κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του στην περιφέρεια απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε αντίποινα, ωστόσο παραμένει ασαφές τόσο το πότε, όσο και το πώς. Η ιρανική ηγεσία και η Χεζμπολά διεμήνυσαν πάντως πως θα τα εξαπολύσουν εντός «ημερών».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, δήλωσε ότι ενώ η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, πιστεύει ότι «η τιμωρία του Ισραήλ είναι απαραίτητη» για να αποτραπεί περαιτέρω αστάθεια.

Ακόμα ανέφερε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην καδιά του Ιράν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Τεχεράνη επιφυλάσσεται για το δικαίωμά της να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία.

«Η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να πειθαρχήσει τη σιωνιστική οντότητα (σσ η φράση που το Ιράν χρησιμοποιεί για το Ισραήλ), να την αποτρέψει και να σταματήσει τα εγκλήματά της», ανέφερε ακόμα ο Kanaani.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επιβεβαίωσε, κατά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, ότι «η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είναι ένα σοβαρό σιωνιστικό λάθος που δεν θα μείνει αναπάντητο».

  • Εν μέσω της πολεμικής κλιμάκωσης με το Ισραήλ έφτασε στο Ιράν ο Ρώσος Σεργκέι Σοϊγκού

Ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έφθασε στην Τεχεράνη για συνομιλίες με μέλη της ιρανικής ηγεσίας συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σοϊγκού και Πεζεσκιάν θα συζητήσουν θέμα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, καθώς και διμερή θέματα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Η επίσκεψη έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ρωσία και το Ιράν και πραγματοποιείται εν μέσω της πολεμικής κλιμάκωσης με το Ισραήλ.

  • Η Τεχεράνη λέει πως δεν θέλει περιφερειακή κλιμάκωση, αλλά πρέπει «να τιμωρήσει» το Ισραήλ

Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ ώστε να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά το φόνο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».

Η Τεχεράνη και οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως σκότωσε τον Χανίγια στις 31 Ιουλίου.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ντουμπάι, United Arab Emirates

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ολα τα δυσοίωνα σενάρια ανοικτά στη Μέση Ανατολή: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσα στη μέρα «βλέπει» ο Μπλίνκεν, πιθανό και το ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος Νετανιάχου στην Τεχεράνη

Ο Λευκός Οίκος εκπόνησε σχέδια για “κάθε πιθανότητα και ενδεχόμενο”: Οι ΗΠΑ απέστειλαν αεροπλανοφόρο, αντιτορπιλικά και μονάδες βαλλιστικής άμυνας, ασπίδα στο Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: