Η Ζαχάροβα επιμένει ότι οι απαιτήσεις του Πούτιν από την Ουκρανια είναι η συνταγή για επίλυση της σύγκρουσης με την εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της

FILE PHOTO: Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Μόσχα. EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOUT HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η «ειρηνευτική πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραμείνει μια καθολική και μακροπρόθεσμη συνταγή για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ρωσίας επαναλαμβάνουν ότι ειδικά μετά την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ δεν είναι δυνατές οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Συνοψίζοντας τους όρους, που προφανώς θα ικανοποιούσαν τη δεδομένη στιγμή τη ρωσική πλευρά, η Ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι η ουσία των προτάσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν «ήταν η απόσυρση των ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών από τις νέες ρωσικές περιοχές, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, τις περιφέρειες Ζαπορόζιε και Χερσώνα, η άρνηση του Κιέβου από το αίτημα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η ακύρωση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών της Ουκρανίας».

Σημειωτέον ότι εκτός από τις τέσσερις αυτές περιφέρειες, όπου συνεχίζονται σε μικρότερη ή μεγάλη έκταση συγκρούσεις ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, η Μόσχα θεωρεί από το 2014 ως ρωσικό έδαφος τη χερσόνησο της Κριμαίας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για το καθεστώς της.

«Μάλιστα λόγος γινόταν όχι για το πάγωμα της σύγκρουσης προκειμένου να επανεξοπλιστεί το καθεστώς του Κιέβου, αλλά για τον οριστικό τερματισμό της», υποστήριξε η Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσον εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα οι ειρηνευτικές προτάσεις, που έχει διατυπώσει η Ρωσία για την Ουκρανία. Κατά τη Ρωσίδα εκπρόσωπο η «πρωτοβουλία Πούτιν» έχει χαρακτηριστικά καθολικής και μακροπρόθεσμης λύσης «διότι περιέχει έναν τρόπο για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θανάσης Αυγερινός (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΓΚ)
Μόσχα, Ρωσία

Ευθεία παρέμβαση του Κρεμλίνου στη δικαστική έρευνα στη Γαλλία κατά του Πάβελ Ντούροφ: «Να μη μετατραπεί σε πολιτική δίωξη» λέει -Ενδιαφέρον και από τα ΗΑΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: