Η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα με τη διείσδυση της στη Σομαλία και γενικότερα στην Αφρική: Το Oruc Reis θα εξερευνήσει υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα

FILE PHOTO: Οι υπουργοί Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Φωτογραφία T.C. Millî Savunma Bakanlığı, @tcsavunma




Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ των Simon Marks και Mohamed Sheikh Nor σημειώνει ότι η Τουρκία, επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα στείλει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μήκους 86 μέτρων για να εξερευνήσει υπεράκτια πετρελαϊκά τεμάχια που ανήκουν στη Σομαλία τον επόμενο μήνα.

Η κίνηση αυτή, την οποία επιβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Χάσι, διευθυντής του υπουργείου Πετρελαίου της Σομαλίας, θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Τουρκίας με αργό πετρέλαιο και αποτελεί μέρος της σταθερής προσπάθειας της Άγκυρας να ενισχύσει τους δεσμούς της σε μια περιοχή όπου η Κίνα, η Ρωσία, τα κράτη του Κόλπου και η Δύση ανταγωνίζονται επίσης για την κυριαρχία.

«Η Αφρική είναι ενδιαφέρουσα για την Τουρκία επειδή είναι ένα σημείο όπου μπορεί να πειραματιστεί με όλα τα νεοαποκτηθέντα ακτιβιστικά εργαλεία και στόχους της εξωτερικής πολιτικής της», δήλωσε ο Batu Coşkun, ερευνητής με έδρα την Άγκυρα στη δεξαμενή σκέψης του Libyan Sadeq Institute. «Είναι η ήπια ισχύς από τη μία πλευρά, όπως η βοήθεια, η εκπαίδευση και τα κέντρα τουρκικής γλώσσας. Και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις από την άλλη πλευρά», δήλωσε.

Αυτό δεν αποδεικνύεται πουθενά καλύτερα από τη Σομαλία, όπου η Τουρκία λειτουργεί τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση και τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. […]

Η επιδίωξη της Τουρκίας για επιρροή στην Αφρική – και ιδιαίτερα στη Σομαλία – δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η Σομαλία βρίσκεται επί του παρόντος σε αντιπαράθεση με την Αιθιοπία – έναν άλλο σταθερό εταίρο της Τουρκίας – για την απόφαση της Αντίς Αμπέμπα να αναγνωρίσει την κυριαρχία του αποσχισθέντος κράτους της Σομαλιλάνδης με αντάλλαγμα μια ναυτική βάση και πρόσβαση στο λιμάνι της παράκτιας πόλης Μπερμπέρα. Η Άγκυρα διαμεσολαβεί επί του παρόντος σε συνομιλίες μεταξύ της Αιθιοπίας και της Σομαλίας για τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς, που αποτελεί βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, εάν πρόκειται να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή.

«Για την Τουρκία το καλύτερο σενάριο είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, με την Άγκυρα να αναδεικνύεται σε διαμεσολαβητή και την Τουρκία να εδραιώνει το ρόλο της στο πολιτικό μέτωπο της Ανατολικής Αφρικής», δήλωσε ο Coşkun. «Η Τουρκία δεν επιθυμεί συγκρούσεις όταν αρχίσει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων».

Αλλά τα οφέλη σε περίπτωση που μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο και αξιοποιήσει το πετρέλαιο που βρίσκεται κάτω από τον βυθό της Σομαλίας, θα μπορούσαν να είναι τεράστια.

Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και το Ιράν, αυξάνοντας με επιτυχία τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν.

«Η εξερεύνηση πετρελαίου στα υπεράκτια κοιτάσματα της Σομαλίας και αλλού θα συμβάλει στη στρατηγική διαφοροποίησης της Άγκυρας, θα αναπτύξει τις ενεργειακές επιχειρήσεις της Τουρκίας και θα διευρύνει την περιφερειακή παρουσία των τουρκικών εταιρειών», δήλωσε ο Ali Bakir, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ και πρώην διπλωμάτης του Κατάρ στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Simon Marks και Mohamed Sheikh Nor – Flexing its MuscleTurkey Is Spreading Its Influence in Africa

Η επερχόμενη ήττα της… συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στον ΟΑΣΕ: Η Ρωσία υποστηρίζει τις δύο νατοϊκές χώρες(!), άγνωστη (ακόμα) η αμερικανική στάση…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: