Οι Τούρκοι “σπάνε” ασύστολα τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας: Τιμωρία σε 400 και πλέον οντότητες και φυσικά πρόσωπα που ενισχύουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

epa11426110 US Treasury Secretary Janet Yellen (R) speaks, in Atlanta, Georgia, USA, 20 June 2024. EPA, ERIK S. LESSER




Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν χθες κυρώσεις σε περισσότερες από 400 οντότητες και φυσικά πρόσωπα που υποστηρίζουν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών εταιρειών που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και να ενισχύσει τον στρατό της.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα κατά εταιρειών στην Κίνα που εμπλέκονται στην αποστολή εργαλειομηχανών και εξαρτημάτων μικροηλεκτρονικής στη Ρωσία, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τις κυρώσεις του κατά 190 στόχων. Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τις υπόλοιπες κυρώσεις, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι κυρώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνουν κινήσεις που αποσκοπούν στον στραγγαλισμό του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας και στρέφονται κατά εταιρειών στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και των οικονομιών της Κεντρικής Ασίας που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι σημερινές ενέργειες πλήττουν τη Ρωσία εκεί που πονάει – υποβαθμίζοντας την ικανότητά της να παράγει έσοδα μέσω των ενεργειακών της έργων και διακόπτοντας την απόκτηση υλικών για τον εφοδιασμό της πολεμικής της μηχανής», δήλωσε ο αρμόδιος διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική και την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων, Ααρόν Φόρσμπεργκ.

Στους στόχους των σημερινών κυρώσεων περιλαμβάνεται ο εισαγωγικός-εξαγωγικός βραχίονας του κινεζικού ομίλου Dalian Machine Tool Group, ο οποίος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προμήθευσε ρωσικές εταιρείες με είδη διπλής χρήσης αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν προμηθεύει όπλα στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία , αλλά υπερασπίζεται όπως λέει τις φυσιολογικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Οι τελευταίες αυτές κυρώσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μέτρα κατά εταιρειών που προμηθεύουν εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan τα οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον επεδίωξε επίσης με τις κυρώσεις να αποδομήσει μελλοντικά ενεργειακά έργα στη Ρωσία και την αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στοχοθέτησε το έργο Arctic LNG 2 της Ρωσίας αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει ήδη πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις που περιόρισαν την πρόσβασή του από παγοθραυστικά δεξαμενόπλοια, καθώς και άλλες εταιρείες που εμπλέκονται σε μελλοντικά ενεργειακά έργα στη Ρωσία, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης εταιρείες που εμπλέκονται στις μεταφορές, όπως η White Fox Ship Management με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, απέκτησε πρόσφατα τέσσερα δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Ιταλός υπήκοος Giulio Sfoglietti (Sfoglietti) έχει συμμετάσχει σε ένα δίκτυο προμηθειών που περιλαμβάνει ένα μεσάζοντα στην Τουρκία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, και πυρομαχικών αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ρωσικό στρατό από πιθανούς προμηθευτές στην Αφρική, την Ασία, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και το Ιράν.

Ο Τούρκος υπήκοος Hayri Tahirbeyoglu (Tahirbeyoglu) είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας πυρομαχικών, όπλων και στρατιωτικού υλικού με έδρα την Τουρκία [Taha Savunma Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi (Taha Savunma)] και έχει συνεργαστεί με τον Sfoglietti για την προμήθεια πυρομαχικών και όπλων για πιθανή ρωσική τελική χρήση.

Ο Sfoglietti έχει επίσης εργαστεί για την προμήθεια μικροηλεκτρονικών και τσιπ για τελικούς χρήστες με έδρα τη Ρωσία.

Ο ρώσος υπήκοος  Marat Khanbalevich Gabitov (Gabitov) συνεργάστηκε με έναν υπάλληλο του ρωσικού αμυντικού ομίλου State Corporation Rostec που έχει τεθεί σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την προμήθεια μικροηλεκτρονικών που σχετίζονται με εξοπλισμό ραδιοσυχνοτήτων (RF).

Ο Gabitov έχει επίσης εργαστεί για την προμήθεια μικροηλεκτρονικών, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και άλλων μηχανημάτων και εξοπλισμού για τελικούς χρήστες με έδρα τη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι «σημειώθηκε πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα και διαψεύδει τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις

Και τώρα οι δυό τους, οι προεδρικές εκλογές παίρνουν “φωτιά”: Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινούν τον τελικό αγώνα δρόμου ως τις 5 Νοεμβρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: