Η συμμετοχή του Φιντάν στο Gymnich είναι ευκαιρία να διαπιστωθούν οι προθέσεις της ‘Αγκυρας για το Κυπριακό: Οι 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, λέει η Λευκωσία

FILE PHOTO: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan attends a press conference with Saudi Foreign Minister Prince Faisal bin Farhan Al Saud (not in picture) after their meeting in Istanbul, Turkey, 14 July 2024. EPA/ERDEM SAHIN




Ως ευκαιρία να διαπιστωθεί η πραγματική στάση και οι προθέσεις της ‘Αγκυρας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία βλέπει η Λευκωσία τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) στις 29 του μήνα και είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης κληθείς, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς του τουρκικού Υπουργείου και να πει πως θα δράσει η δική μας πλευρά, ανέφερε πως οι θέσεις που θα προτάξει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωσνταντίνος Κόμπος είναι οι διαχρονικές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι ίδιες θέσεις, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκφράσει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

“Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αποτελεί μια ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας, η πραγματική στάση και οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει”, ανέφερε.

Προχώρησε λέγοντας πως εάν πραγματικά ενδιαφέρεται η Τουρκία για αυτά που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση (του τουρκικού ΥΠΕΞ), τότε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, στη βάση των οποίων καθορίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και η σαφής διασύνδεση αυτής με την πρόοδο στο Κυπριακό, είναι εκεί και μπορούν να αξιοποιηθούν.

“Εμείς πάμε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Ευελπιστούμε να επιδείξει η Τουρκία ανάλογη εποικοδομητική στάση. Σε κάθε περίπτωση θα είναι και οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών, στην παρουσία του φιλοξενούμενου Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για να δουν και οι ίδιοι, να είναι μάρτυρες, και να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα”, ανέφερε.

  • Σε ερώτηση αν θα ζητήσει ο κ. Κόμπος, ενώπιον των 27 από τον κ. Φιντάν να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως οφείλει με το βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Εκπρόσωπος απάντησε πως οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως διαχρονικά παρουσιάζονται, θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό Εξωτερικών.

“Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ένα εκ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει σε αυτό το άτυπο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο οποίο θα είναι φιλοξενούμενος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών”, ανέφερε.

Για τη δήλωση Μυλωνά

Σε άλλη ερώτηση για χθεσινή τοποθέτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χρισοδουλίδης δεν τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “δεν σχολιάζουμε αναφορές Βουλευτών”.

“Ο κάθε Βουλευτής έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις δικές του, προσωπικές απόψεις. Θα σας παραπέμψω και μπορείτε να ανατρέξετε σε όλες τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά και θα δείτε ότι υπάρχει και συνέπεια και συνέχεια στον τρόπο στο οποίο διαχειρίζεται το μείζον εθνικό ζήτημα, αυτό του Κυπριακού”, ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ειναι οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχουν επιφέρει κινητικότητα στο Κυπριακό έπειτα από επτά χρόνια στασιμότητας και ευελπιστούμε να υπάρξει περαιτέρω κινητικότητα.

“Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι, αφού προφανώς δεν έχουν επαναρχίσει οι διαπραγματεύσεις, αλλά πλέον είναι κατανοητό, είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα ότι είναι η δική μας ωφέλιμη και εποικοδομητική στάση που συμβάλλει θετικά στο κλίμα που πρέπει να δημιουργηθεί για να επέλθει η επιθυμητή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι καθολικά αποδεκτό πως όλοι ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, ότι δηλαδή η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, το λεγόμενο στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό από κανέναν και ότι πρέπει να γίνονται ενέργειες για να προκύψει κινητικότητα στο Κυπριακό.

Και είναι ακριβώς αυτές τις ενέργειες που βλέπουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, “που επιτρέπουν σήμερα να υπάρχει μια κάποια κινητικότητα και ελπίζουμε, στο επόμενο διάστημα και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να έχει θετικό αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Η ομάδα Κυπριακού

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ακόμη ότι συνέρχεται η ομάδα Κυπριακού και ότι η συνάντηση αυτή είναι κυρίως συντονιστική.

Τα μέλη της θα τύχουν και ενημέρωσης, ανέφερε, και υπενθύμισε πως στις 13 Σεπτεμβρίου συνέρχεται και το Εθνικό Συμβούλιο που θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως να γίνει ανταλλαγή απόψεων ενόψει και της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε άλλη ερώτηση για τις χθεσινές δηλώσεις Τατάρ για μια ενδεχόμενη τριμερή στη Νέα Υόρκη και τις θέσεις που προτάσσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η δική μας πλευρά βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη και παρέπεμψε και σε χθεσινή ανακοίνωση που ο ίδιος εξέδωσε.

Σημείωσε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και καιρό έχει κοινοποιήσει την βολιδοσκόπηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για την ενδεχόμενη πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια κοινή συνάντηση (τριμερής) και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς όχι μόνο θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και κάτι το οποίο εμείς επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει. Θα πρέπει να σημειώσουμε για ακόμα μια φορά, και είναι κάτι το οποίο έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί όχι μόνο από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, ότι οτιδήποτε παρεκτρέπεται του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από εμάς ως Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε από τη διεθνή κοινότητα”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την απόφαση της TUI να σταματήσει τις ημερήσιες εκδρομές και τις απειλές για άνοιγμα ξενοδοχείων και καταλυμάτων στο Βαρώσι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κάθε τέτοια αναφορά αξιολογείται με τη δέουσα σοβαρότητα.

“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα και προβαίνουμε στις ενέργειες που μπορούμε να προβούμε, στις διπλωματικές ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε. Παρακολουθούμε και εμείς τις αντιδράσεις ως προς την απόφαση μιας ιδιωτικής εταιρείας. Εμείς ό,τι πράττουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Δημοκρατίας”, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ιδού η Ρόδος, απαντά η Λευκωσία στον εκπρόσωπο του Χακάν Φιντάν: Τα ευρωτουρκικά διασυνδέονται σαφέστατα με την στάση της Τουρκίας στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: