Οι ροές πετρελαίου της Ρωσίας συνεχίζουν να περιπλέκονται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: Πραγματοποιεί ασκήσεις σε περιοχή που συνδέθηκε με τη μεταφορά ρωσικού αργού

Μονάδες της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό, Hellenic Navy, Facebook




Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ του Julian Lee μεταδίδει, μεταξύ άλλων, ότι οι ροές πετρελαίου της Ρωσίας συνεχίζουν να περιπλέκονται από το ελληνικό Ναυτικό που πραγματοποιεί ασκήσεις σε μια περιοχή που έχει συνδεθεί με τη μεταφορά ρωσικού αργού.

Αυτές οι ναυτικές ασκήσεις έχουν πλέον επεκταθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, οι διακόπτες φορτίου έχουν μετακινηθεί στα νερά ανοιχτά του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, όπου δύο φορτία Suezmax μεταφέρθηκαν σε ένα μεγαλύτερο σκάφος για αποστολή στην Ασία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει, ενώ οι ροές προς τη Βουλγαρία σταμάτησαν στα τέλη του περασμένου έτους. Η Μόσχα έχασε επίσης περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα από τις εξαγωγές αγωγών προς την Πολωνία και τη Γερμανία στις αρχές του 2023, όταν αυτές οι χώρες σταμάτησαν τις αγορές.

Η Τουρκία είναι τώρα η μόνη αγορά μικρών αποστάσεων για αποστολές από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας,. Οι αποστολές προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά περίπου 30% από το μέσο επίπεδο που παρατηρήθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Julian Lee – Russia’s Oil Exports Maintain Downtrend as Sakhalin Flows Tumble

  • Guardian: Οι χώρες που τροφοδοτούν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να είναι συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου, προειδοποιούν ειδικοί 

Η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει άρθρο των Nina Lakhani και Ajit Niranjan στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ισραηλινά άρματα μάχης, τα αεροσκάφη και οι μπουλντόζες που βομβαρδίζουν τη Γάζα και ισοπεδώνουν σπίτια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τροφοδοτούνται από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών που έχουν υπογράψει τις συμβάσεις για την πρόληψη της Γενοκτονίας και τις συμβάσεις της Γενεύης, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία προειδοποιεί νομικούς εμπειρογνώμονες ότι μπορεί να τις καταστήσει συνένοχες σε σοβαρά εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού.

«Μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Ιανουαρίου, τα κράτη δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν σε τι κινδύνευαν να συμμετάσχουν», δήλωσε η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα κράτη έχουν υποχρεώσεις να αποτρέπουν τη γενοκτονία και να σέβονται και να διασφαλίζουν τον σεβασμό των συμβάσεων της Γενεύης.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε τουλάχιστον 40.000 μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενώ χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι ακρωτηριάστηκαν, τραυματίστηκαν και αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, θεωρούμενοι νεκροί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα για τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου το 96% ή 2,15 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν επίπεδα λιμού με τις πηγές τροφίμων να έχουν καταστραφεί από τις στρατιωτικές επιθέσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια να έχει περιοριστεί σημαντικά.

«Στην περίπτωση των αμερικανικών αποστολών καυσίμων για αεροσκάφη, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι υπάρχει παραβίαση της σύμβασης για τη γενοκτονία λόγω μη πρόληψης και αποκήρυξης της απόφασης και των προσωρινών μέτρων του Διεθνούς Δικαστηρίου του Ιανουαρίου», δήλωσε η Albanese. «Για άλλες χώρες που προμηθεύουν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα δικαιολογείται επίσης περαιτέρω έρευνα».

Στις αρχές Αυγούστου, ένα δεξαμενόπλοιο παρέδωσε περίπου 300.000 βαρέλια αμερικανικού καυσίμου στο Ισραήλ, αφού δεν μπόρεσε να ελλιμενιστεί στην Ισπανία ή στο Γιβραλτάρ εν μέσω αυξανόμενων διαμαρτυριών και προειδοποιήσεων από διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες. Λίγες ημέρες αργότερα, περισσότερες από 50 ομάδες έγραψαν στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας έρευνα για εγκλήματα πολέμου, αφού δορυφορικές εικόνες έδειξαν το πλοίο σε ελληνικά ύδατα.

Η νέα έρευνα της Data Desk, μιας εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ερευνά τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, βασίζεται σε θέσεις πλοίων, εμπορικές ροές εμπορευμάτων, πληροφορίες από λιμενικές αρχές, ναυλομεσίτες και δορυφορικές εικόνες, καθώς και σε οικονομικές εκθέσεις και εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης για την παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού καυσίμων μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 12 Ιουλίου.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι:

● Το μισό αργό πετρέλαιο κατά την περίοδο αυτή προήλθε από το Αζερμπαϊτζάν (28%) και το Καζακστάν (22%). Το αζέρικο αργό πετρέλαιο παραδίδεται μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν (BTC), ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στην BP. Το αργό πετρέλαιο φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια στο τουρκικό λιμάνι Ceyhan για παράδοση στο Ισραήλ. Η Τουρκία υπέβαλε πρόσφατα επίσημη προσφορά για να συμμετάσχει στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

● Αφρικανικές χώρες προμήθευσαν το 37% του συνολικού αργού πετρελαίου, με το 22% να προέρχεται από την Γκαμπόν, το 9% από τη Νιγηρία και το 6% από τη Δημοκρατία του Κονγκό.

● Στην Ευρώπη, εταιρείες στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Αλβανία φαίνεται να έχουν προμηθεύσει προϊόντα διύλισης πετρελαίου στο Ισραήλ μετά την απόφαση του ΔΔΔ. Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ έλαβε επίσης αργό πετρέλαιο από την Ιταλία – έναν σημαντικό εισαγωγέα πετρελαίου. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν είχε «καμία πληροφορία» σχετικά με τις πρόσφατες αποστολές.

● Η Κύπρος παρείχε υπηρεσίες μεταφόρτωσης σε δεξαμενόπλοια που προμήθευαν αργό πετρέλαιο από την Γκαμπόν, τη Νιγηρία και το Καζακστάν.

Ορισμένα καύσιμα από τα διυλιστήρια πηγαίνουν απευθείας στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ μεγάλο μέρος των υπόλοιπων φαίνεται να πηγαίνει σε συνηθισμένα πρατήρια καυσίμων όπου το στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να ανεφοδιάζει τα οχήματά του βάσει κυβερνητικής σύμβασης. Από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι δυνατόν να συνδεθούν συγκεκριμένες μεταφορές αργού με συγκεκριμένη στρατιωτική χρήση.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν κινητήρες ντίζελ, όπως και οι εμπορικές μπουλντόζες. Από τις 26 Ιανουαρίου το Ισραήλ έχει λάβει φορτία ντίζελ από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Επίσης, μετατρέπει το αργό πετρέλαιο σε καύσιμο ντίζελ στα διυλιστήριά του, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εισαγωγές πετρελαίου πιθανώς συμβάλλουν στις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είναι παγιδευμένοι 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, καθώς και στην επέκταση των εποικισμών που ακόμη και οι σύμμαχοί του δέχονται ότι είναι παράνομοι.

Η υφιστάμενη υποχρέωση των κρατών να μην βοηθούν ή συνεργάζονται με παράνομες κατοχές επιβεβαιώθηκε από το ΔΔΔ σε μια ξεχωριστή συμβουλευτική γνωμοδότηση-ορόσημο τον Ιούλιο, η οποία έκρινε ότι η προσάρτηση, οι εποικισμοί, ο φυλετικός διαχωρισμός και το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είναι παράνομα.

Οι εταιρείες μπορούν να θεωρηθούν και έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για την παροχή υλικής υποστήριξης σε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων.

Στις δίκες της Νυρεμβέργης, αξιωματούχοι εταιρειών κρίθηκαν άμεσα υπεύθυνοι για την υλική βοήθεια που παρείχαν στα εγκλήματα που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς.

Σε μια πρόσφατη απόφαση-ορόσημο σε αστικό επίπεδο, η Chiquita καταδικάστηκε να καταβάλει 38 εκατ. δολάρια στις οικογένειες των Κολομβιανών ανδρών που δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτική ομάδα που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική εταιρεία μεταξύ 1997 και 2004.

ΠΗΓΗ: Guardian, Nina Lakhani και Ajit Niranjan – «Countries fuelling Israel’s Gaza war may be complicit in war crimes, experts warn» – «Exclusive: research tracks dozens of oil and fuel shipments that could have aided Israel’s war on Gaza»

Οι ΗΠΑ στο κρίσιμο σημείο της διαχείρισης διαφωνιών με φίλους και συμμάχους: Η Τουρκία, το Ισραήλ και το Πακιστάν στη λίστα… Η “ομολογία-απολογία” του περίφημου Χάας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: