Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καλούν τη Δικαιοσύνη να θέσει τέλος στην ατιμωρησία: Απαράδεκτη η θωωτική απόφαση στην υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ

Η σύζυγος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, Στάθα Καραϊβάζ (Κ), αποχωρεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά την αθωωτική απόφαση για τους φερόμενους ως δολοφόνους του δημοσιογράφου, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde δημοσιεύεται καταχώρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με τίτλο «Στην Ελλάδα, δύο άνδρες αθωώθηκαν για την υπόθεση της δολοφονίας του ερευνητή δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ».

Αναφέρει ότι μια εισαγγελέας τόνισε πως η εκτέλεση του 52χρονου δημοσιογράφου το 2021 συνδεόταν με τις αποκαλύψεις για το οργανωμένο έγκλημα στις οποίες αυτός σκόπευε να προχωρήσει.

Όπως αναφέρεται, ελλείψει αποδείξεων η ελληνική δικαιοσύνη αθώωσε την Τετάρτη 31 Ιουλίου δύο αδέρφια που κατηγορούνταν για τη δολοφονία το 2021 του ερευνητή δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

«Ο Ιωάννης Λάλας αθωώθηκε με έξι ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά και ο Ευστράτιος Λάλας με πέντε ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά», δήλωσε ο πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Ανδρέας Λίλος.

Εναντίον των δύο ανδρών, ηλικίας 41 και 49 ετών, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση του δημοσιογράφου με ειδίκευση σε εγκληματικές υποθέσεις, που σκοτώθηκε από δεκατρείς σφαίρες μπροστά από το σπίτι του σε προάστιο της Αθήνας στις 9 Απριλίου 2021.

Έχοντας συλληφθεί πέρυσι, τα δύο αδέρφια, που αρνούνταν πάντοτε οποιαδήποτε ανάμειξη, είχαν προφυλακιστεί. Ο ένας εκ των δύο κατηγορείται και για άλλο φόνο.

Ύστερα από αυτή την απόφαση, η ΜΚΟ Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσε «την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βάλει τέλος σε αυτή την αφόρητη ατιμωρησία», σύμφωνα με δήλωση του Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου της οργάνωσης για την ΕΕ και τα Βαλκάνια.

Η δολοφονία του Καραϊβάζ συνέβαλε στην υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα με την πτώση της στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ετήσιο βαρόμετρο των RSF.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους για το 2024, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 88η θέση σε 180 χώρες και παραμένει πίσω από τους Ευρωπαίους εταίρους της όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία- καταλήγει το δημοσίευμα

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Monde – En Grèce, deux hommes innocentés dans l’affaire de l’assassinat du journaliste d’investigation Giorgos Karaïvaz

Αθώωση των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Ένα ελληνικό δικαστήριο αθώωσε την Τετάρτη δύο άνδρες που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, μια υπόθεση που πυροδότησε εκτεταμένες ανησυχίες για τις ελευθερίες του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα, γράφει η ιστοσελίδα Politico, (σε κείμενο της Nektaria Stamouli).

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να καταδικαστούν οι δύο ύποπτοι δολοφόνοι, αδέρφια ηλικίας 49 και 41 ετών.

Σημειώνεται ότι ο Καραϊβάζ είχε διασυνδέσεις με τον ελληνικό υπόκοσμο και με τους διεφθαρμένους αστυνομικούς που συνδέονται με αυτόν. Ήταν βασικός μάρτυρας σε έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών 2015-2017 για την εμπλοκή αξιωματούχων της αστυνομίας σε συμμορίες μαφίας που επωφελούνταν από παράνομους οίκους ανοχής και καζίνο.

«Είναι μια θλιβερή εβδομάδα ατιμωρησίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Ελλήνων δημοσιογράφων», δήλωσε ο Pavol Szalai επικεφαλής του γραφείου ΕΕ και Βαλκανίων στο όργανο παρακολούθησης Τύπου των Reporters sans Frontières (RSF).

«Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βάλει τέλος σε αυτή την αφόρητη ατιμωρησία, πρωτίστως σε ότι αφορά την απεχθή δολοφονία του δημοσιογράφου», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι η αθώωση της Τετάρτης έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου μια εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απάλλαξε την ελληνική υπηρεσία  πληροφοριών από κάθε ευθύνη σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών που ονομάστηκε «Predatorgate».

Κατά τη διάρκεια της δίκης των αδελφών την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ο Καραϊβάζ μπορεί να είχε σχέση με κάποια πρόσωπα που συνδέονται με το Predatorgate. Ο δολοφονημένος  δημοσιογράφος φέρεται να είχε ανταλλάξει γραπτά μηνύματα με δύο βασικά πρόσωπα που παραιτήθηκαν λόγω του σκανδάλου: τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ελλάδας και τον πρώην επιτελάρχη του πρωθυπουργού.

Οι υποτιθέμενες ανταλλαγές κειμένων τους τοποθετήθηκαν σε ένα CD για να παρουσιαστούν στο δικαστήριο, αλλά ο δίσκος «καταστράφηκε κατά λάθος από συρραπτικό», σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελευθερία του Τύπου απειλείται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η χώρα ήταν το τελευταίο μέλος της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των RSF για το 2024.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Καραϊβάζ υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας για τη  χαμηλή κατάταξη της χώρας. Τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα καταγγέλλοντας αυτό που περιέγραψε ως «εχθρικό περιβάλλον» για τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το ,οποίο συνιστούσε μια «πολύ σοβαρή» απειλή για τις αξίες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είχε σημειώσει πρόοδο στην υιοθέτηση διασφαλίσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων, αλλά ζήτησε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Politico, Nektaria Stamouli – Brothers suspected of murdering Greek crime reporter acquitted

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ζητεί η εισαγγελέας: Συνέδεσε την εκτέλεσή του με το οργανωμένο έγκλημα

Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ: Η εισαγγελική πρόταση ήταν να κριθούν ένοχοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: