epa11402658 Sam Altman, the CEO of OpenAI, in the audience during the 2024 Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) on the campus of Apple Park in Cupertino, California, USA. EPA, JOHN G. MABANGLO
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα
Ένα tweet προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης αυτή την εβδομάδα: «Πήρα τη δύσκολη απόφαση να φύγω από την OpenAI», έγραψε στο X ο Τζον Σούλμαν, ο θεωρούμενος και ως αρχιτέκτονας του ChatGPT, του δημοφιλούς chatbot του OpenAI.
Ο Σούλμαν μετακομίζει τώρα σε έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της OpenAI, την Amazon.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σούλμαν, ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο πρόεδρος της OpenAI, δήλωνε ότι θα πάρει άδεια μέχρι το τέλος του έτους.
Αρκετά στελέχη έχουν αποχωρήσει από το OpenAI τους τελευταίους μήνες. Οι αποχωρήσεις τους σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στην εταιρεία. Τον περασμένο Μάιο έφυγε και ο Ιλια Σούτσκεβερ.
Πολλοί οι λόγοι για αυτές τις εξελίξεις, οι περισσότεροι όμως φαίνεται να συνδέονται με το γεγονός ότι η OpenAI, κινδυνεύει με χρεοκοπία: Η «μητέρα» του ChatGPT κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα το 2025.
Μια έκθεση που είδε το φως στο «The Information», έχει κλονίσει τον κλάδο της τεχνολογίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT και στην οποία βασίζονται τα εργαλεία AI τιτάνων όπως η Microsoft ή η Apple.
Η OpenAI, που ιδρύθηκε το 2015, καθιερώθηκε γρήγορα ως ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα με την κυκλοφορία του ChatGPT, ενός εργαλείου που έφερε επανάσταση στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Ωστόσο, η εταιρεία βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο οικονομικό σταυροδρόμι καθώς φαίνεται πως δεν είχε ποτέ σαφές οικονομικό μοντέλο .
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο τεράστιο κόστος που σχετίζεται με την «εκπαίδευση» των μοντέλων AI και τη συντήρηση της υποδομής τους. Το λειτουργικό κόστος του ChatGPT εκτιμάται ότι αγγίζει σχεδόν τα 700.000 δολάρια την ημέρα, αριθμός που καθιστά σαφές γιατί η εταιρεία βρίσκεται σε τόσο επισφαλή κατάσταση.
Αναλυτές του κλάδου έχουν σημειώσει ότι, αν και η εταιρεία έχει προσελκύσει ευρεία προσοχή και χρήση της τεχνολογίας της, δεν συμβαδίζουν τα έσοδα από αυτές τις υπηρεσίες.
Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της OpenAI.
Η εταιρεία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην τεχνολογία αιχμής και στην προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων του κλάδου, γεγονός που έχει αυξήσει τα έξοδά της σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Το 2023, το κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δαπάνες προσωπικού προσθέτουν άλλο 1,5 δισεκατομμύριο.
Γιγαντιαίες εταιρείες όπως η Google και η Microsoft επενδύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, αναγκάζοντας την OpenAI να καινοτομεί συνεχώς για να διατηρήσει την ηγετική της θέση. Αυτός ο ανταγωνισμός όχι μόνο οδηγεί στην πρόοδο, αλλά και αυξάνει το κόστος.
Το ερώτημα είναι βέβαια αν η OpenAI είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει; Σύμφωνα με το The Information, η OpenAI βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μαζέψει ζημίες έως και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Φυσικά, η Microsoft υπήρξε ένας κρίσιμος πυλώνας υποστήριξης για την OpenAI. Η εταιρεία όχι μόνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI, αλλά έχει επίσης προσφέρει πρόσβαση στην υποδομή cloud Azure σε μειωμένες τιμές. Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η OpenAI.
Η οικονομική κατάσταση της OpenAI αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη της AI, το ζήτημα της απόδοσης επένδυσης γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.
Μια πρόσφατη μελέτη από την εταιρεία λογισμικού Ardoq αποκάλυψε ότι μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών αυτών επιτυγχάνει θετική απόδοση επένδυσης στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μέσα στο πρώτο έτος της υιοθέτησής τους. Ωστόσο, η OpenAI δεν είναι ικανή για κάτι τέτοιο.
Ο Σαμ Αλτμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, δήλωσε ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, ένα κολοσσιαίο ποσό που προορίζεται να υποστηρίξει τις τρέχουσες ζημίες και να συνεχίσει την έρευνα και την ανάπτυξη που είναι απαραίτητη για την επίτευξη της ΑΙ.
Αν και αυτό το όραμα είναι εμπνευσμένο, είναι επίσης επικίνδυνο και κυρίως δαπανηρό.
* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE