Οι μισοί παραθαλάσσιοι αρχαιολογικοί χώροι σε Ελλάδα και Τουρκία κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής ακόμη και τα επόμενα 50 χρόνια

File Photo Ο αρχαιολογικός τόπος της Δήλου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Περισσότεροι από τους μισούς αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής  της Ελλάδας και της Τουρκίας διατρέχουν «πολύ υψηλό» ή «υψηλό» κίνδυνο να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το τέλος του αιώνα καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα της θάλασσας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την τήξη περισσότερων παγετώνων.

Ορισμένες τοποθεσίες, όπως το νησί της Δήλου, έχουν ήδη δομικές ζημιές λόγω των αυξημένων πλημμυρών. Το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ήταν ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά ιερά στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η μελέτη διεξήχθη από τον γεωεπιστήμονα Enes Zengin από το Τμήμα Πολεοδομικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Dumlupınar χρησιμοποιώντας δεδομένα από την τεχνική έκθεση για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας το 2022 από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών των ΗΠΑ.

Ο Zengin δημιούργησε «χάρτες κινδύνου πλημμύρας» για πέντε διαφορετικά σενάρια με κατηγορίες κινδύνου που ποικίλλουν από πολύ υψηλό έως πολύ χαμηλό, σύμφωνα με τις παγκόσμιες και τοπικές προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η μελέτη αξιολόγησε την ευπάθεια 464 ιστορικών τοποθεσιών κατά μήκος των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου της Τουρκίας και της Ελλάδας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 147 αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα, φρούρια, πύργοι, γέφυρες, νεκροπόλεις ή ερείπια κατά μήκος της ακτογραμμής θα βρίσκονται σε κάποιο επίπεδο κινδύνου τα επόμενα 50 χρόνια – ακόμη και στο καλύτερο σενάριο.

Από τις 464 τοποθεσίες που αναλύθηκαν, οι 34 θεωρούνται ότι διατρέχουν «πολύ υψηλό» κίνδυνο, 19 σε «υψηλό» κίνδυνο και 27 σε «μεσαίο» κίνδυνο.

Οι πιο απειλούμενες τοποθεσίες στην Τουρκία είναι οι αρχαίες πόλεις Κνίδος και Καύνος στη νότια επαρχία Muğla και το αρχαίο λιμάνι της Ελαίας στη Σμύρνη. Αυτές οι τοποθεσίες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν κάτω από το νερό εν μέρει ή πλήρως μέχρι το τέλος του αιώνα, ακόμη και με μόλις ένα μέτρο άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ένα σενάριο που περιλαμβάνει τρία μέτρα άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα έθετε σε κίνδυνο πολλές ακόμη τοποθεσίες, όπως το λιμάνι της Εφέσου, την Μίλητο και το Κάστρο Güvercinada στο Αϊδίνι και οι αρχαίες πόλεις Όλυμπος και Πάταρα (Λυκία) στην Αττάλεια.

Στην Ελλάδα, οι αρχαίες πόλεις σε Σίσι, Παυλοπέτρι και Λοκρίδα θεωρούνται ότι διατρέχουν «πολύ υψηλό» κίνδυνο, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Euronews [Over a third of Türkiye and Greece’s heritage sites threatened by rising sea levels, study finds]

«Πρέσπες 2024»: Με συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογου ανοίγει απόψε η αυλαία των εκδηλώσεων στο Νέο Πάρκο της Φλώρινα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: