Οι μετανάστες στη Γερμανία λαϊκή βάση του ξενοφοβικού AfD που οδεύει σε εκλογικό θριάμβο: Οι Καθολικοί επίσκοποι καλούν τους πολίτες να το καταψηφίσουν

epa11571945 Supporters of far-right Alternative for Germany (AfD) party cheer during a final election campaign rally of AfD party, in Dresden, Germany, 29 August 2024. Saxony state election, voting for the regional parliament ‘Landtag’, will be held on 01 September 2024. EPA/FILIP SINGER




Την εκτίμηση ότι τα λαϊκιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς οδεύουν προς έναν εκλογικό θρίαμβο στις δύο περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις, που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην ανατολική Γερμανία, την ίδια στιγμή που τα συστημικά κόμματα βλέπουν τα ποσοστά τους να καταβαραθρώνονται, διατυπώνουν οι FT.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η επίθεση στο Solingen, όπου ένα φερόμενο ως στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τρία άτομα, ρίχνει βαριά τη σκιά της στις εκλογές που ακόμη και πριν από αυτό το περιστατικό αναμενόταν να αποτελέσουν θρίαμβο για τα λαϊκιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς και καταστροφή για την κυβέρνηση συνασπισμού του Scholz

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα μπορούσε να γράψει ιστορία ερχόμενη πρώτη τόσο στη Σαξονία όσο και στη Θουριγγία – η πρώτη φορά που το κόμμα θα κερδίσει τις πολιτειακές εκλογές στην 11χρονη ιστορία του. Πολλοί ψηφοφόροι στη Σαξονία και τη Θουριγγία έχουν βαρεθεί με μια κυβέρνηση που για αυτούς είναι συνώνυμη με τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης και του ηλεκτρικού ρεύματος και τις ατελείωτες εσωτερικές διαμάχες.

Οι ψηφοφόροι σε όλη τη Γερμανία έμειναν αγανακτισμένοι από έναν νόμο που ψήφισαν οι Πράσινοι πέρυσι για την αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με αντλίες θερμότητας, μια κίνηση που θεώρησαν ως παρεμβολή στον ιδιωτικό τους χώρο.

Αλλά το AfD δεν είναι το μόνο λαϊκιστικό κόμμα που επωφελείται από την ευρεία δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του Scholz, προσθέτει η εφημερίδα. Ένας νέος αριστερός πολιτικός σχηματισμός, η Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), μπορεί να τα πάει τόσο καλά την Κυριακή που θα αποτελέσει μέρος της επόμενης κυβέρνησης — είτε στη Σαξονία είτε στη Θουριγγία, ή πιθανώς και στις δύο. Αυτό θα ήταν αξιοσημείωτο για ένα κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από επτά μήνες.

Εκτός από τις εκκλήσεις του για κοινωνική δικαιοσύνη, τον τερματισμό της γερμανικής βοήθειας για την Ουκρανία και την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης, οι απόψεις που πρεσβεύει το εν λόγω κόμμα παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες. «Είναι απλώς μια λατρεία προσωπικότητας, προσαρμοσμένη στο πρόσωπο της Sahra Wagenknecht», δήλωσε ο Hendrik Träger, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές της Κυριακής, αλλά το πρόσωπό της είναι σε όλες τις αφίσες του BSW». Αλλά αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την επιτυχία του κόμματος.

Σε όλη τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, παρατηρεί η εφημερίδα, τα σκληρά αριστερά και σκληρά δεξιά κόμματα δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρά όσο είναι τώρα στην ανατολική Γερμανία. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, συνολικά, το BSW και το AfD συγκεντρώνουν το 50% των ψηφοφόρων στη Θουριγγία και τη Σαξονία. Στα ανατολικά, οι συντηρητικοί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι στριμώχνονται και από τα δύο πολιτικά άκρα, καθώς ο μεσαίος χώρος ολοένα και περισσότερο συρρικνώνεται και γίνεται πιο επισφαλής.

Financial Times, Guy Chazan: [Populists poised for victory in east German polls as Scholz faces rout]

Γιατί το ψηφίζουν οι μετανάστες

Ένα περιστατικό που συμβαίνει συχνά στα τρένα. Κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων, ο ελεγκτής ζήτησε από όλους τους επιβάτες να δείξουν το εισιτήριό τους. Μόνο η Νουρ Αλ Ζούμπι ήταν υποχρεωμένη να δείξει και την ταυτότητά της. Διαφορετικά όπως είπε ο ελεγκτής θα καλούσε αμέσως την αστυνομία. Τέτοιου είδους περιστατικά είναι συνηθισμένα για τη Νουρ Αλ Ζούμπι, η οποία γεννήθηκε στη Συρία και εργάζεται ως σύμβουλος στο Συμβούλιο Προσφύγων της Θουριγγίας.

«Υπάρχει αυτός ο καθημερινός ρατσισμός», λέει σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle. «Αλλά μετά από έξι χρόνια στη Γκέρα, το έχω συνηθίσει και κυρίως ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω».

Η Αλ Ζούμπι δεν πρόκειται να φύγει από την πόλη ακόμη κι αν το AfD, το οποίο η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έχει χαρακτηρίσει ως ακροδεξιό, κερδίσει τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Η Θουριγγία είναι το σπίτι της, εξηγεί η κοινωνική λειτουργός, η οποία το 2020 έλαβε το βραβείο ένταξης από την πόλη των 95.000 κατοίκων για μια εφημερίδα που έφτιαξε με πρόσφυγες.

Μετά το περιστατικό στο τρένο, δύο ηλικιωμένες γυναίκες της έδωσαν κουράγιο και ίσως γι’ αυτό θέλει να μείνει. «Ο αριθμός των ψηφοφόρων του AfD έχει αυξηθεί, αλλά έχει αυξηθεί παράλληλα και ο αριθμός των Γερμανών που στηρίζουν μια κουλτούρα φιλοξενίας», λέει.

Ωστόσο γνωρίζει και ανθρώπους που σκέφτονταν να φύγουν από τη Θουριγγία εάν το AfD κερδίσει τις εκλογές. «Όμως δεν έχουν όλοι οι μετανάστες στη Θουριγγία την δυνατότητα να φύγουν. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στη Θουριγγία για τρία χρόνια λόγω των κανόνων όσον αφορά την παραμονή».

Το κλίμα κατά των μεταναστών γίνεται όλο και πιο βαρύ κυρίως μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς.

Ενώ είναι πάντως πολλοί οι μετανάστες που ανησυχούν για μια εκλογική νίκη του AfD στη Θουριγγία και τηΣαξονία , υπάρχουν άλλοι που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν υπέρ του ακροδεξιού κόμματος. Πώς γίνεται όμως αυτό;

Το AfD έχει στο στόχαστρο ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του Ερντογάν και τους Γερμανούς από τη Ρωσία, όπως λέει στην DW ο Οτσγκιούρ Εζβατάν, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου:

«Το μήνυμα είναι να «πιάσεις» τους ανθρώπους όσον αφορά την εθνική τους περηφάνεια. Ένα βίντεο υπέρ του Ερντογάν, για παράδειγμα, έχει συναισθηματική απήχηση σε ανθρώπους με καταγωγή από την Τουρκία. Όσο για τους Ρωσογερμανούς το αφήγημα είναι ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη γλώσσα τους, ότι τους ζητήθηκε να μάθουν σωστά γερμανικά όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ότι είναι αόρατοι εδώ και ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα πάντα πριν από 30 χρόνια».

Το αφήγημα λοιπόν του AfD στους μετανάστες ψηφοφόρους είναι ότι ‘έπρεπε να δουλέψεις σκληρά για τα πάντα τότε, αλλά τώρα όλα δίνονται στους νέους πρόσφυγες’.  Κάτι τέτοιο φυσικά δεν αντέχει σε κανέναν λογικό έλεγχο αλλά είναι «αλήθειες» που διαδίδονται ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Tiktok. Ο υπολογισμός είναι απλός. Μόνο με ψήφους ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο μπορεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία να γίνει λαϊκό κόμμα, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα.

“Το AfD έμαθε να επικοινωνεί στις νέες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στοχευμένο τρόπο. Το κόμμα έχει κατανοήσει πολύ καλά ότι ο αλγόριθμος επιτρέπει τη διάδοση σχεδόν αντιφατικών θέσεων στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και κυρίως τα αντιδημοκρατικά κόμματα έχουν ένα πλεονέκτημα. Το γρήγορο και εσφαλμένο περιεχόμενο έχει μεγαλύτερη πιθανότητα διάδοσης».

Με πληροφορίες από DW, Όλιβερ Πίπερ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Καθολική Εκκλησία: Μην ψηφίσετε AfD!

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για τις ιστορικές, όπως αναμένονται να είναι, εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία την ερχόμενη Κυριακή και ήδη η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει αέρα πρωτιάς και στα δύο κρατίδια. Στη Θουριγγία προηγείται ξεκάθαρα, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Στη Σαξονία δίνει μάχη με τους Χριστιανοδημοκράτες, προηγείται όμως τις τελευταίες μέρες κατά 2 μονάδες και εκεί. Kαι στο Βρανδεμβούργο, που διεξάγει επίσης εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, η AfD προηγείται.

Με μια ηχηρή παρέμβασή της η Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας διά του  Επισκόπου Γκέοργκ Μπέτσινγκ, καλεί τους πιστούς στη Θουριγγία και κατ’ επέκταση στην ανατολική Γερμανία να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Κι αυτό διότι οι θέσεις της «δεν συνάδουν με τις χριστιανικές αξίες, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το χριστιανικό πρόταγμα για φιλανθρωπία και αλληλεγγύη».«Αυτό το κόμμα θέλει να ανατρέψει το ελεύθερο, δημοκρατικό σύστημα» αναφέρει ο προκαθήμενος της Συνόδου, θεολόγος και Επίσκοπος του Λίμπουργκ, Γκέοργκ Μπέτσινγκ.

«Ακροδεξιά κόμματα όπως το AfD δεν αποτελούν επιλογή ψήφου για τους Χριστιανούς. Η ψήφος είναι υποχρέωση. Γι αυτό σας ενθαρρύνουμε να ψηφίσετε. Αλλά σας προσφέρουμε και προσανατολισμό» αναφέρει ο Επίσκοπος, μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel, κάνοντας λόγο για ένα κόμμα που διαρκώς «ριζοσπαστικοποιείται» τα τελευταία χρόνια.

Ήδη πάντως από τον Φεβρουάριο η Επισκοπική Σύνοδος με κοινή δήλωση του προεδρείου της είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από την AfD, τότε με φόντο τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις περί σχεδίων μαζικών «επαναπατρισμών» μεταναστών που ζουν στη Γερμανία.

Η οργή της Έναλλακτικής για τη Γερμανία ήταν άμεση και σκωπτική. «Ο Μπέτσινγκ μπέρδεψε τη θέση του ποιμένα της κοινότητας με το αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου» αναφέρει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP η εκπρόσωπος του κόμματος για θρησκευτικά ζητήματα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Νικόλ Χεχστ.

Πάντως ο Επίσκοπος του Λίμπουργκ στην ίδια συνέντευξη ήταν επικριτικός και ως προς τη Σάρα Βάγκενκνεχτκαι το προσωποπαγές κόμμα της λέγοντας ότι «μιλά υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν την ώρα που η χώρα του έχει εισβάλει σε μια κυρίαρχη χώρα και διεξάγει πόλεμο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια».

Προχώρησε όμως στις δηλώσεις του παραπέρα, λέγοντας ότι για εκείνον, όποιος συμπάσχει με τον Πούτιν θέτει σε κίνδυνο βασικές αρχές της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου αλλά και της ειρήνης στην Ευρώπη.

Πηγή DW, Δήμητρα Κυρανούδη
Βερολίνο, Γερμανία

Τραγωδία με μετανάστες στο Μεξικό: Τρεις νεκροί από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε καραβάνι στα νότια της χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: