Ένα από τα τελευταία F-16 Viper που παρέδωσε η ΕΑΒ στην 340 Μοίρα «Αλεπού». Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Πριν κλείσει ο Ιούλιος η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία κατάφερε και πριμοδότησε με δυο F-16 Viper την 340η Μοίρα «Αλεπού».
Στις 30 Ιουλίου παραδόθηκε το μονοθέσιο μαχητικό και στις 31 Ιουλίου το διθέσιο.
Η HellasJournal είχε γράψει στις αρχές Ιουλίου ότι τα δυο αυτά μαχητικά είχαν ολοκληρώσει τις δοκιμές εδάφους και αέρος και τοποθετούνταν στο βαφείο της ΕΑΒ.
Στην power line του υποστέγου των Viper στην Τανάγρα έχουν πάρει θέση, με χρονοδιάγραμμα παραδόσεων τον Αύγουστο, ακόμη δυο μαχητικά.
Την ίδια ώρα που οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα αναβάθμισης των 82 αεροσκαφών λένε ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια να μην ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος.
Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι πιθανόν να καταφέρουν να πιάσουν το χρονοδιάγραμμα για τα δυο F-16 και οι αποδώσεις στην αεροπορία να γίνουν για το ένα πριν τον Δεκαπενταύγουστο και για το δεύτερο στα τέλη του μήνα.
Στην περίπτωση που καταφέρει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία να αποδώσει στην Αεροπορία ακόμη δυο αεροσκάφη εντός του Αυγούστου, ο συνολικός αριθμός των αναβαθμισμένων μαχητικών θα έχει φτάσει τα 24, δηλαδή όσα θα έπρεπε να είχαν ήδη παραδοθεί στις αρχές του χρόνου.
Η απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα και η συνεχιζόμενη διολίσθηση εκτός από την διαμαρτυρία του αεροπορικού επιτελείου, έφερε και αρκετές συνομιλίες με την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία είναι η υπεύθυνη για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.
Και η ίδια δείχνει ότι παίρνει πάνω της τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των εργασιών μήπως καταφέρει να μειώσει το μέγεθος του προβλήματος.
«Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε συνεχή ροή στο Power Line, στη φάση δηλαδή που η μετατροπή έχει ολοκληρωθεί και τα αεροπλάνα ξεκινάνε ελέγχους με ρεύμα και υδραυλικά θα πάρει τα πάνω του το πρόγραμμα», επισημαίνουν άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό εθνικής σημασίας στοίχημα για την πολεμική αεροπορία.
Και μετά τον Σεπτέμβριο επισημαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός για να μην ξεκινήσει νέα διολίσθηση.
Κένταυρος & Τηλέμαχος…
Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έκανε εκ νέου παρουσίαση σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο για τις δυνατότητες που έχει αναπτύξει το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας με τα συστήματα «Κένταυρος» αλλά και το παλαιότερο που ευτυχώς δεν απαξιώθηκε, «Τηλέμαχος».
Για τον «Κένταυρο» αρκετά έχουν γίνει γνωστά, όμως τόσο στρατιωτικές πηγές, όσο και πηγές από την ΕΑΒ, επισημαίνουν ότι γίνεται μια νέα προσπάθεια προσθήκης επιπλέον αισθητήρα στο αντί- drone σύστημα που έχει βγάλει ως τώρα «ασπροπρόσωπη» την συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά θάλασσα.
Το, σε πολλά σημεία made in Greece C-UAS σύστημα, έχει ήδη δοκιμαστεί κι από τον στρατό ξηράς ενώ φέρεται να “βλέπει” δεκάδες χιλιόμετρα μακριά τις Μη Επανδρωμένες απειλές.
Σ’ ότι αφορά τον «Τηλέμαχο» θεωρείται ένα ικανό σύστημα επιτήρησης τόσο των συνόρων, όσο και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η διοίκηση της ΕΑΒ έχει δείξει την βούληση να προωθήσει και αυτό το αμιγώς ελληνικό προϊόν.
Μάλιστα υπάρχει η κατεύθυνση να αναπτυχθεί και να «δυναμώσει» ως σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ο «Τηλέμαχος», ώστε να βοηθήσει κι αυτός στην θωράκιση πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων και γιατί όχι να εγκατασταθεί ακόμη και στην ακριτική Ελλάδα.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE