Η Κύπρος τιμά σήμερα τους ηρωομάρτυρες της, τον Τάσο και τον Σολωμό: Δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους κατακτητές, στις 11 και 14 Αυγούστου 1996, με τον πιο άνανδρο τρόπο (video)

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, λίγα μέτρα από τον ιερό χώρο της θυσίας του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Φωτογραφία από βίντεο, Alpha TV Cyprus




Στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, λίγα μέτρα από τον ιερό χώρο της θυσίας του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, η μνήμη καίει σαν άκαυτη βάτος για τους δύο ηρωομάρτυρες. Τα ονοματεπώνυμα τους δεσπόζουν και φέγγουν τον ίσιο δρόμο για την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την κατεχόμενη Κερύνεια.

Εδώ δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους κατακτητές ο Ισαάκ και ο Σολωμού, στις 11 και 14 Αυγούστου 1996. Δύο λεβέντες με ταυτότητα και συνείδηση που πιάνει από τα βουνά, το Τρόοδος, τη Μαδαρή, την Παπούτσα, τα Κιόνια. Προπαντός, δύο λεβέντες που δεν τράβηξαν ποτέ το βλέμμα από τον Πενταδάκτυλο. Η μνήμη επικράτησε της λήθης. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Τα παραπάνω αναφέρει η Πρωτοβουλίας Μνήμης του Ισαάκ και του Σολωμού, τα μέλη της οποίας έφτασαν στις ελεύθερες περιοχές της Επαρχίας Αμμοχώστου για να τιμήσουν τα παλικάρια.

Μετά την άφιξη της φλόγας από τους δρομείς, τους ποδηλάτες, τους μοτοσικλετιστές, και τους κολυμβητές, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης, στο κοιμητήριο του Παραλιμνίου, μπροστά στα μνήματα των ηρώων, του Τάσου και του Σολωμού.

Με φωνές ιστορικές, από την 28χρονη Αναστασία Ισαάκ και την Άντρη Μάρκου, κόρη του ήρωα αξιωματικού Τάσου Μάρκου, που άφησε κάμποση μαγιά για τους δύο λεβέντες και όσους έρχονται από μακριά.

Η υπενθύμιση του εγκλήματος, μπροστά στον πατέρα του Σολή και τη μητέρα του Τάσου, υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για τη δικαιοσύνη, όσο κι αν θέλουν να λησμονηθεί οι άρχοντες του τόπου.

Τα θεμέλιά τους στα βουνά, από τη Χιονίστρα στον Πενταδάκτυλο. Επιμένουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την ελευθερία και επιμένουμε παραφράζοντας το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη: «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Τάσο Ισαάκ και μνημονεύετε Σολωμό Σολωμού», αναφέρει η Πρωτοβουλία και προσθέτει στην ανακοίνωση της.

“Την Κυριακή 11 Αυγούστου, ξημερώνει η 28η επέτειος της δολοφονίας του Ισαάκ και όλα συντελούν στην επαναβεβαίωση της θέλησής τους: Απελευθέρωση η μόνη λύση.

Προχωράμε στον δρόμο που χάραξε ο Σολωμός και ο Τάσος, υπογράφουμε εκ νέου τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, της ζωής ενάντια στον θάνατο, της ελευθερίας ενάντια στη σκλαβιά, όλα είναι συνειδητά.

Προσκυνούμε τη χάρη και την τιμή τους, υποσχόμαστε να μεταφέρουμε το μήνυμά τους στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στην Καρπασία, στη Μεσαριά, στον Πενταδάκτυλο, για να ολοκληρωθεί το οδοιπορικό. «Τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στους ώμους τους»., σημειώνει η Πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το κανάλι Alpha της Κύπρου:

28 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τους Τούρκους στην περιοχή της Νεκρής Ζώνης στη Δερύνεια, η μνήμη τους παραμένει ζωντανή.

Το απόγευμα οι δρόμοι της ελεύθερης Κύπρου γέμισαν με μοτοσικλετιστές που επανέλαβαν την ανάγκη επικράτησης της μνήμης απέναντι στη λήθη και το αίτημα για δικαίωση των θυσιών των δυο παλικαριών.

Στη Λευκωσία οι μοτοσικλετιστές συγκεντρώθηκαν στο ΓΣΠ.

Το διήμερο οδοιπορικό μνήμης και αντίστασης από την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», είχε κεντρικό πυρήνα τις τέσσερις βουνοκορφές της ελεύθερης Κύπρου και ορίζοντα τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

Μοτοσικλετιστές, δρομείς, ποδηλάτες και κολυμβητές, κατέληξαν στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου βρίσκονται οι τάφοι των δυο ηρώων. Εκεί, όπου είναι θαμμένοι οι δύο ήρωες, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε για να τιμήσει τη θυσία τους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου αρκετοί από τους συμμετέχοντες διανυκτέρευσαν.

Σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου ξημερώνει η 28η επέτειος της δολοφονίας των δυο ηρώων και το μνημόσυνο θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: