Η Κύπρος θύμα ρωσικής παραπληροφόρησης και διασποράς Fake News: Συμμετέχει στον πόλεμο, ισχυρίστηκε ψευδέστατα η προπαγάνδα της Μόσχας μέσω του Megatron




Θύμα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων έπεσε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από λογαριασμούς που διασπείρουν fake news και υπάγονται στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ρωσίας.

Ένας εξ αυτών των λογαριασμών, ο Megatron (@Megatron_ron) στο Χ, έγραψε τα παρακάτω ψευδή, που φυσικά δεν ιεσχύουν:

Η Κύπρος εμπλέκεται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο ιστότοπος του Channel 7 αναφέρει τώρα ότι μια αντιπροσωπεία ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ έφτασε για να επισκεφθεί την Κύπρο εν μέσω προετοιμασιών για την επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν: «Η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για να αμυνθούμε από οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και την Υεμένη».

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο Twitter έχει επισημανθεί από καιρό ως οργανωμένος λογαριασμός που ανασκευάζει ή αναπαράγει παραπληροφόρηση προς ώφελος των Ρώσων. Μεταδίδει περιοδικά στοχευμένη φιλορωσική και αντιουκρανικη προπαγάνδα.

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση αναπαράγει δημοσίευμα της Λιβανεζικης εφημερίδας Al Akhbar, το οποίο είναι ψευδέστατο.

Σημειώνεται ότι η καταγραφη του λογαριασμού ως φορέα παραπληροφόρησης εμφανιζεται σε αναλύσεις διεθνως αλλα καταγραφεται και στην επισημη στρατηγικη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τη ρωσική παραπληροφόρηση (ΕΔΩ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με ανάρτηση στο Χ, απάντησε στις ασύστολες φήμες:

Οι υβριδικές ενέργειες παραπληροφόρησης και διάδοσης ψευδών ειδήσεων δεν επιτρέπεται να έχουν παραπλανητικό αποτέλεσμα. Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε καμία σύγκρουση. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η διευκόλυνση των εκκενώσεων είναι αυτό που κάνουμε. Όσοι εναντιώνονται σε τέτοιες ενέργειες είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Προηγουμένως, απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπος σημείωσε:

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλει σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Ο ωφέλιμος ανθρωπιστικός ρόλος της χώρας μας τυγχάνει αναγνώρισης διεθνώς.

Θα αναμέναμε από το ΑΚΕΛ να μην υιοθετεί αβίαστα εσφαλμένες απόψεις που στοχεύουν να βλάψουν την χώρα μας.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και αυτό το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Αν αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει είναι η διαφύλαξη και η προστασία της χώρας μας, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στο ωφέλιμο των δημόσιων μας τοποθετήσεων.

“Καυγάς” μεταξύ Προεδρικού Μεγάρου και ΑΚΕΛ για την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο: Κρίσιμες οι στιγμές, απαιτείται σοβαρότητα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: